Live Text Război în Ucraina. Rusia a mutat un tren blindat și plin de armament în Ucraina. Pentagon: O nouă coloană rusă înaintează spre Kiev
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 13-a zi, iar în cursul nopții au avut loc noi bombardamente. Proiectilele rusești au ajuns în zone cu locuințe în orașele pentru care Rusia promite, din nou, evacuarea civililor. La Sumî, cel puțin 10 oameni au murit. În mai multe orașe bombardate de ruși ar trebui să aibă loc o oprire a focului pentru începerea operațiunilor de evacuare. Precedentele încercări de evacuare a civililor au eșuat însă tocmai pentru că trupele rusești au tras în continuare.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în an 12-a zi de război poate fi urmărit AICI, din a 11-a zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a zecea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a noua zi de război poate fi urmarit AICI, cel din a opta zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șaptea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.
Rușilor li se interzice să mai cumpere valută până cel puțin în luna septembrie
ACTUALIZARE 9 MARTIE 00:40 Vânzarea de valută de către bănci va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat miercuri într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, din cauza ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.
Între 9 martie şi 9 septembrie 2022, „băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor”, se arată în comunicat, care adaugă că, în schimb, cetățenii ruşi vor putea totuși, în această perioadă, să meargă la bănci și să schimbe în ruble valuta pe care o dețin.
Rubla a doborât luni noi recorduri istorice de depreciere faţă de monedele occidentale, în contextul în care Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, care au vizat în special Banca Centrală şi cele mai mari bănci ale ţării.
Rusia a mutat un tren militar blindat din Crimeea în Ucraina
ACTUALIZARE 8 MARTIE 23:10 Un tren militar blindat aparținând armatei ruse a fost mutat din Crimeea în regiunea Herson din Ucraina, potrivit unui videoclip publicat pe rețelele sociale.
CNN a verificat autenticitatea imaginilor video și poziția geografică. Videoclipul a fost publicat luni inițial de jurnalistul ucrainean Yuri Butusov, însă locația nu a fost corect precizată.
Un martor ocular a filmat trenul cu opt vagoane care trecea prin Novooleksiivka, în Ucraina. Micul oraș Novooleksiivka se află la aproximativ 32 de kilometri nord-vest de regiunea anexată de Rusia – Crimeea și la 88 de kilometri sud-vest de Melitopol, care este sub ocupație militară a Rusiei.
#Russia'n armored train arrived in Melitopol (from #Crimea) pic.twitter.com/71DSxQIfxZ
— C4H10FO2P (@markito0171) March 7, 2022
Videoclipul arată că trenul, pe care a fost pictată litera „Z”, are aparent cel puțin două vagoane cu artilerie.
Trenul are în componență două vagoane-platformă, unul dintre acestea părând să care un vehicul militar acoperit și o altă mașină.
În video, o femeie înjură trupele rusești de pe garnitură, adăugând „Trăiască Ucraina!”.
Un reportaj video de la postul de stat Canalul Unu din Rusia în februarie 2020 a oferit o imagine mai extinse asupra Baikalului, unul dintre cele două trenuri blindate ale Rusiei. Nu este clar din videoclip dacă trenul văzut în Novooleksiivka este acesta.
Reportajul susținea că Baikal are un dispozitiv de bruiere a comunicațiilor. Baikalul este de asemenea echipat cu turele antiaeriene, pereți groși de 20 mm, pe lângă stațiile echipate cu mitralieră și sniper. De asemenea, are o bucătărie și sală de mese pentru echipajul trenului.
Înainte de invazie, Rusia a folosit compania sa feroviară de stat pentru a transporta și poziționat multe trupe lângă granița cu Ucraina în Rusia și în Belarus.
Pentagon: O nouă coloană rusă înaintează spre Kiev, dinspre nord-est
Statele Unite au indicat marţi că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile, relatează AFP.
„Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est”, a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. „Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, a precizat el, fără a spune câte vehicule sunt implicate, conform Agerpres.
Potrivit acestui oficial de la Pentagon, ruşii sunt „frustraţi venind din nord”, de unde avansarea lor către Kiev nu a făcut prea multe progrese de câteva zile din cauza rezistenţei ucrainene şi a problemelor logistice şi de aprovizionare. El s-a referit la principala coloană rusă de sute de vehicule care „nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel'', la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, precum şi la o altă linie care este „blocată la Cernihiv'', la 150 km de capitală.
Această a treia coloană din nord-estul oraşului face parte din „efortul'' Moscovei de a „încercui Kievul şi de a-l forţa să se predea'', a spus oficialul american. „Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene'', a adăugat el, tot mai mulţi civili fiind afectaţi.
„Ei măresc presiunea asupra Kievului'', „încă credem că acesta este unul dintre principalele lor obiective'', a insistat oficialul american.
El a raportat, de asemenea, informaţii despre „lupte de stradă'' în interiorul Kievului, care rămâne „izolat''. „Credem că acestea sunt în mare măsură elemente de recunoaştere'', al căror obiectiv ar fi ''să provoace frică şi confuzie şi să încerce să pregătească terenul pentru ce va urma'', a conchis el.
Zelenski retrage soldaţii ucraineni din misiunile de menţinere a păcii
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 10:07 Volodimir Zelenski a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse.
Ucraina anunță deschiderea unui coridor umanitar în Sumî
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 9:57 Un coridor umanitar se va deschide astăzi la Sumî, a anunțat vicepremierul ucrainean.
Irina Veresciuk a spus că civilii vor începe să părăsească orașul de nord-est cu autobuzele la ora 8:00 GMT (10:00, ora României).
Crește numărul victimelor civile în urma atacurilor rusești
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 9:17 Numărul civililor uciși de trupele rusești a crescut, după ce forțele militare ruse au bombardat mai multe orașe din Ucraina în timpul nopții și la primele ore ale dimineții, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei (SES), citat de BBC.
La Jitomir, la vest de Kiev, un incendiu la depozitul de petrol din Cerniahiv a fost stins la primele ore ale dimineții.
În orașul Sumî, bombardamentele aeriene au distrus case și au incendiat un bloc de apartamente. O femeie a fost rănită și nouă persoane au fost ucise, inclusiv doi copii.
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
În Mikolaev, în sudul Ucrainei, au izbucnit mai multe incendii în zone rezidențiale. Patru civili au fost uciși în atacuri, iar alți cinci au fost salvați din dărâmături și duși de urgență la spital.
This is what residential buildings in #Sumy look like after a night of air strikes. pic.twitter.com/z2j9Gl6A02
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
În Harkov, în estul Ucrainei, bombardamentele rusești au incendiat nouă etaje și 27 de apartamente dintr-o clădire de locuințe. Cel puțin patru persoane au fost ucise.
Rusia amenință că va opri livrarea de gaze spre Europa prin Nord Stream 1
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 8:50 Rusia a ameninţat în mod direct, pentru prima dată de la invazia din Ucraina, că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1, potrivit unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat.
„Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2, relatează DPA, citată de Agerpres.
Banca Mondială aprobă o finanțare de urgență de 723 millioane de dolari pentru Ucraina
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 8:47 Banca Mondială a aprobat un pachet de finanțare de urgență de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina, sub formă de împrumuturi și granturi.
Banca a promis, de asemenea, că va lucra la crearea unui alt pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie lansat „în următoarele luni”, potrivit unui comunicat al instituției, citat de CNN.
„Grupul Băncii Mondiale este alături de poporul Ucrainei”, a spus președintele Băncii Mondiale, David Malpass.
„Acesta este primul dintre mai mulți pași pe care îi facem pentru a ajuta la atenuarea impactului umanitar și economic al acestei crize”, a adăugat el.
Obuze rusești au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 8:46 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică spune că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice”.
Potrivit agenţiei ONU, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii, relatează AFP, citată de Agerpres.
Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale.
„Inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut”, a anunțat AIEA, dând asigurări că „daunele raportate nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică”.
Ucraina: Avansul trupelor rusești a încetinit „semnificativ”
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 8:26 Armata ucraineană spune că trupele rusești „continuă operațiunea ofensivă, dar ritmul de înaintare a încetinit semnificativ”, potrivit BBC.
În ziua a 13-a asaltului rusesc, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că trupele ucrainene continuă să se apere în sectoarele de sud, est și nord. Capitala Kiev, precum și orașul din nord Cernihiv sunt încă sub controlul ucrainenilor.
Armata a adăugat că apărarea antiaeriană a țării a respins cu succes rachetele și loviturile aeriene.
„Ocupanții sunt demoralizați și recurg din ce în ce mai mult la jafuri și încalcă regulile dreptului internațional umanitar privind conflictele militare”, potrivit raportului.
Armata ucraineană a susținut, de asemenea, că Rusia recurge acum la război psihologic, spunând că au fost create grupuri de forțe ruse pentru „a desfășura activități de propagandă” în teritoriile ocupate pentru a influența localnicii.
Familiile disperate ale soldaților ruși sună în Ucraina pentru a afla informații despre soarta celor dragi
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 8:25 Guvernul din Ucraina a înființat o linie telefonică pentru a furniza familiilor din Rusia informații despre militarii morți sau răniți în timpul invaziei. Soții, surori și mame apelează la această linie, încercând cu disperare să afle informații despre cei dragi.
ONU: Civilii din Ucraina au nevoie disperată de ajutor
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 7:32 Subsecretarul general al ONU pentru probleme umanitare a cerut un corior sigur pentru a furniza ajutor umanitar în zonele de conflict din Ucraina, relatează The Guardian.
„Civilii din locuri precum Mariupol, Harkov, Melitopol au nevoie disperată de ajutor, în special de echipamentel medicale care salvează vieți”, a spus Martin Griffiths, potrivit AFP.
Griffiths a cerut tuturor părților să se asigure că civilii, casele și infrastructura din Ucraina sunt protejate.
„Acest lucru include permiterea evacuării în siguranță a civililor, în direcția pe care o aleg”, a adăugat el.
Rusia promite noi coridoare umanitare
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 7:13 Rusia a anunțat că este gata să deschidă coridoare umanitare în Ucraina începând cu ora 10:00, ora Moscovei (09:00 ora României), anunță agențiile ruse de presă citate de BBC.
Oficialii Ministerului Apărării din Rusia spun că scopul este evacuarea civililor din orașele Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol.
O astfel de promisiune a fost făcutăm și luni, dar Ucraina a declarat că este „imorală”, deoarece majoritatea rutelor de evacuare oferite de Moscova erau către Rusia și Belarus.
În ciuda ofertei pentru deschiderea de coridoare umanitare, orașele menționate de Moscova au fost bombardate în cursul nopții.
Atac aerian la Sumî. Printre victime sunt și copii
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 07:10 Atacurile aeriene asupra orașului Sumî s-au soldat cu victime, printre care se numără și copii, potrivit unui oficial militar ucrainean local, citat de BBC.
The head of the #Sumy Regional State Administration, Dmytro Zhyvitsky, reports that #Russian planes dropped bombs on residential areas of the city.
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
There are dead and wounded, including children. pic.twitter.com/9YaKRvACsH
Dmitro Jivitski, care conduce Administrația Militară Regională Sumî, a spus pe Facebook că, după ora locală 23:00, avioane de război rusești au efectuat lovituri asupra orașului de nord-estul Ucrainei.
„Din păcate, printre cei uciși se numără și copii”, a anunțat el, adăugând că peste 10 persoane au fost ucise.
„Nu vom ierta niciodată asta!” a adăugat el.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News