Live Text Război în Ucraina. După a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene, președintele Zelenski apare pentru prima dată în biroul său din Kiev
Localitățile din sud-estul Ucrainei au fost din nou ținta atacurilor trupelor rusești, iar guvernul de la Kiev spune că se pregătește un atac major asupra capitalei. Ieri, toată ziua, au fost lupte intense la periferia Kievului, pe care rușii încearcă să-l încercuiască. Potrivit oficialilor americani, 95% din capacitatea de luptă a Rusiei este masată în Ucraina. Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul Occidentului. El crede că sancțiunile impuse până acum Rusiei nu sunt suficiente și cere mai mult sprijin pentru țara sa. Între timp și a treia rundă se negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat fără un rezultat notabil - negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak spune că „există mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare”.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a 11-a zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a zecea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a noua zi de război poate fi urmarit AICI, cel din a opta zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șaptea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.
Președintele Zelenski apare pentru prima dată de la începutul invaziei în biroul său
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 0:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat luni seară o înregistrare video în care apare în biroul său din Kiev, fiind pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, când este văzut în acest loc.
Zelenski își începe declarația privind pe fereastră înainte de a trage draperia și spune: „Nu am văzut nimic. Rămân în Kiev. În biroul meu. Nu mă ascund. Și nu mi-e frică de nimeni”.
Ca în fiecare seară, el își încurajează cetățenii, cu un discurs de 9 minute în care îi motivează să reziste și le spune să nu le fie frică să înfrunte invadatorul rus. precizând că armata ucraineană „își menține pozițiile”.
„Azi a avut loc a treia rundă de negocieri în Belarus. Mi-ar plăcea să spun a treia și ultima. Dar noi suntem realiști. Așa că vom discuta. Vom insista asupra negocierilor până când vom găsi o modalitate de a le spune oamenilor noștri: așa vom ajunge la pace” - spune președintele Zelenski.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În afară de o scurtă apariție în aer liber alături de membri ai guvernului său, la scurt timp după începerea invaziei, este prima dată când președintele apare într-un alt loc decât buncărul său, remarcă CNN.
Putin anunță că nu va trimite recruți și rezerviști în Ucraina
ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 0:20 Preşedintele Vladimir Putin a anunţat luni că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina, asigurând că ofensiva este realizată de profesionişti care îndeplinesc obiectivele stabilite, transmite AFP, preluată de Agerpres.
"Vreau să subliniez faptul că soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor", a afirmat preşedintele Putin într-un discurs televizat, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaţionale a femeii, pe 8 martie.
"Obiectivele stabilite sunt implementate doar de militari profesionişti. Sunt sigur că ei asigură în mod eficient securitatea şi pacea poporului rus", a mai spus liderul de la Kremlin.
Biden, în videoconferință cu Macron, Scholz și Boris Johnson
Preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul britanic Boris Johnson sunt hotărâţi să continue presiunea asupra Rusiei și să o facă să plătească și mai mult pentru invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Casa Albă după o videoconferinţă a celor patru lideri, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Comunicatul de presă publicat de Berlin la încheierea videoconferinţei nu abordează subiectul sancţiunilor şi insistă mai ales asupra "noilor posibilităţi de ajutor umanitar pentru Ucraina", subiect care a fost de asemenea prezent pe agenda discuţiilor.
Frontul foarte unit de până acum al Occidentului în ceea ce priveşte sancţiunile economice părea să se fisureze luni în chestiunea impunerii unui embargo asupra cumpărării de hidrocarburi din Rusia, o opţiune respinsă de Germania, care este foarte dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc. Luni, cancelarul Olaf Scholz a spus că importurile de combustibili fosili din Rusia sunt "esenţiale" pentru "viaţa de zi cu zi a cetăţenilor" din Europa şi a susţinut că aprovizionarea continentului nu poate fi susținută altfel, în această etapă.
Preşedintele Joe Biden, pe de altă parte, este supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea congresmenilor din ambele partide pentru a opri această sursă esenţială de venit a regimului lui Vladimir Putin.
Statele Unite, un mare producător de petrol, importă puţin ţiţei rusesc.
Atunci când este întrebat despre un astfel embargou, preşedintele Biden repetă că "nimic nu este exclus", dar Joe Biden nu a luat încă nicio decizie pentru a nu deteriora coeziunea cu partenerii europeni şi de teamă ca aceasta să nu alimenteze o inflaţie deja galopanta, care îi subminează popularitatea în rândul americanilor, arată AFP.
Rusia anunță pentru marți încetări ale focului în mai multe orașe din Ucraina
ACTUALIZARE 8 MARTIE ORA 0:00 Rusia a anunţat luni seară, după încheierea negocierilor cu partea ucraineană, instituirea încetării focului în mai multe oraşe marți, începând cu ora 07:00 GMT (9:00, ora României și Ucrainei), pentru a permite evacuarea civililor prin coridoare umanitare, transmite AFP, preluată de Agerpres.
"Federaţia Rusă anunţă încetarea focului de la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), pe 8 martie" pentru evacuarea civililor din Kiev, Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol, conform unei declaraţii a Ministerului Apărării de la Moscova citate de agenţiile de presă ruse.
Partea ucraineană menţionase anterior "unele rezultate pozitive" obţinute în timpul negocierilor privind stabilirea de coridoare umanitare.
Armata rusă şi-a continuat însă luni ofensiva şi bombardamentele. În a douăsprezecea zi a invaziei, forţele ruse şi-au continuat înaintarea spre capitală, care se aşteaptă la un atac "în următoarele zile", potrivit Ministerului ucrainean de Interne.
"Fiecare casă, fiecare stradă, fiecare punct de control va rezista până la moarte dacă va fi nevoie", a promis primarul Kievului, Vitali Kliciko.
Negociator rus: O a patra rundă de discuții, „foarte curând”
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 23:00 Rusia se aşteaptă ca o nouă rundă de negocieri cu Ucraina să aibă loc într-un viitor "foarte, foarte apropiat", a declarat luni la televiziunea de stat rusă negociatorul rus Leonid Sluţki, după ce o a treia rundă de discuţii s-a încheiat luni seara în Belarus, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
"Următoarea rundă, a patra, se va desfăşura în Belarus în viitorul foarte, foarte apropiat", a spus Sluţki, adăugând că nu va menţiona deocamdată date exacte. "Se va stabili, poate mâine", a afirmat negociatorul rus.
Macron e pesimist: războiul va continua, o soluție negociată greu de găsit în viitorul apropiat
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 22:55 Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că nu crede că poate fi negociată o ''soluţie reală'' între Moscova şi Kiev pentru a pune capăt conflictului din Ucraina ''în zilele şi săptămânile următoare'', ceea ce înseamnă că războiul ''va continua'', relatează AFP, preluată de Agerpres.
Şeful statului francez a subliniat faptul că ţările europene nu vor intra direct în conflict pentru că ''un război cu Rusia ar fi un război mondial, cu o putere dotată'' cu armă nucleară.
''Sunt conştient: pe termen scurt, mai degrabă războiul va fi purtat în continuare'', a afirmat Emmanuel Macron. Pentru că ''nu cred că, în zilele şi săptămânile următoare, va exista o soluţie reală negociată. Sper şi facem tot ce putem pentru a ajuta'', a promis preşedintele francez.
''Discuţia cu (Vladimir) Putin este dificilă pentru că refuză încetarea focului'', care este ''condiţia prealabilă pentru ca între Moscova şi Kiev să existe un dialog real'', a mai spus el.
Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa ''va avea contribuţia sa pentru a-i primi, îngriji, adăposti şi integra'' pe ucrainenii care fug din ţara lor afectată de război. De asemenea, preşedintele francez a indicat că ar putea fi luate măsuri pentru a ajuta Republica Moldova, ''o ţară mică care se află sub presiune'' din cauza afluxului de refugiaţi.
Zelenski vrea să vorbească direct cu Putin
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 22:45. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile, transmite Reuters.
"Ne dorim de multă vreme o conversaţie directă între preşedintele Ucrainei şi Vladimir Putin, pentru că înţelegem cu toţii că el este cel care ia deciziile finale, mai ales acum", a spus Kuleba într-o emisiune de televiziune în direct.
"Preşedintele nostru nu se sperie de nimic, inclusiv de o întâlnire directă cu Putin", a adăugat Kuleba.
"Dacă nici Putin nu se sperie, atunci să vină la întâlnire, să se aşeze şi să vorbească", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene
Convoiul militar rus care încearcă să atace Kievul e încă blocat în afara orașului
ACTUALIZARE 7 MARTIE 22:30 Avansul trupelor ruse spre Kiev rămâne blocat, susține un oficial american citat de CNN.
„Convoiul încă se află în afara orașului, iar avansul acestuia este blocat. Nu știm care este distanța față de oraș, însă evaluările arată că se încearcă să se avanseze”, a spus sursa citată.
Convoiul militar rus care încearcă să pătrundă în capitala ucraineană este blocat de mai multe zile.
„Nu vedem alte activități semnificative ale rușilor în vestul Ucrainei”, a adăugat sursa citată.
SUA: Transportul de arme către Ucraina ar putea deveni mai dificil în zilele următoare
ACTUALIZARE 7 MARTIE 21:00 Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, susține că poate deveni mai greu de transportat arme către Ucraina în zilele următoare. „Este esenţial ca ceea ce trimitem să fie ceea ce Zelenski cere. El ştie de ce are nevoie armata lui”, a declarat Sherman.
„S-ar putea să devină mai greu în zilele următoare şi va trebui să găsim alte modalităţi pentru a gestiona situaţia”, a adăugat Wendy Sherman. Ea nu a dat mai multe detalii.
Oficial SUA: Rușii intensifică bombardamentele asupra țintelor civile în orașele mari
ACTUALIZARE 7 MARTIE 20:45 Armata rusă crește intensitatea și numărul bombardamentelor asupra orașelor ucrainene mari, în Kiev, Harkov și Chernihiv dar și în Mikolaiv și Mariupol, în sud, susține un oficial american din domeniul apărării, conform CNN.
„Am observat în mod clar o creștere a numărului de ceea ce numim focuri de rază lungă, bombardamente, atacuri cu rachete și artilerie, și conform evaluărilor, aceste lovituri sunt direcționate spre ținte civile, infrastructură și zone rezidențiale”, a spus sursa citată.
Conform acesteia, nu este încă clar pentru american dacă rușii lovesc ținte civile în mod deliberat sau dacă pur și simplu acest fapt este o consecință a lipsei de precizie a armatei ruse.
„Se întâmplă cu frecvență mai mare și la o scară mai mare, iar totul este dovada nesăbuinței cu care rușii au început această invazie”, a adăugat oficialul citat.
Citește și CNN: SUA analizează posibilitatea de a furniza sisteme antiaeriene țărilor NATO din Europa de Est
Citește și SUA: Transportul de arme către Ucraina ar putea deveni mai dificil în zilele următoare
A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat
ACTUALIZARE 7 MARTIE 19:57 Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care a participat la discuțiile ruso-ucrainene pentru găsirea unei soluții diplomatice la invazia rusească în Ucraina, a scris pe Twitter că s-a încheiat și a treia rundă de negocieri.
„A treia rundă de negocieri s-a terminat. Există mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare”, a scris Podoliak pe Twitter.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Citește și Germania se pregătește să primească mai multe mii de refugiați din Ucraina
Oficial american: Aproape 100% din trupele ruse desfășurate la graniță înainte de invazie se află acum în Ucraina
ACTUALIZARE 7 MARTIE 19:42 Rusia și-a adus în Ucraina aproape 100% din trupele și capacitatea luptă care fusese desfășurată la granițe înainte de invazie, susține un oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
De la începutul invaziei, rușii au lansat peste 625 de rachete în Ucraina, mai spune oficialul.
Conform acestuia, deși se duc lupte grele pentru supremația aeriană, evaluările SUA arată că forțele ucrainene încă au majoritatea capacităților lor de luptă aeriană pentru a apăra spațiul aerian.
Atacuri cu rachete surprinse în Donețk. Presa din Ucraina scrie că armata țării a distrus complet un convoi de camioane rusesc
ACTUALIZARE 7 MARTIE 19:20 Un atac cu rachete a fost surprins într-un clip video publicat, luni, în estul Ucraina, în orașul Donețk, controlat de separatiștii pro-ruși.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE 7 MARTIE 19:15 Presa din Ucraina scrie că un convoi de camioane încărcate cu combustibil al armatei ruse a fost complet distrus de armata ucraineană în apropiere de orașul Cernihiv.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Mikolaiv, zguduit de explozii și lupte intense. Un oficial regional spune că rușii au pierdut două tancuri într-o bătălie
ACTUALIZARE 7 MARTIE 19:13 Luptele intense între invadatorii ruși și armata ucraineană continuă, luni, în orașul Mikolaiv, iar noi clipuri video arată lovituri de rachete și nori groși de fum în jurul orașului ucrainean aflat la aproximativ 400 de kilometri de capitala Kiev, conform CNN, care a verificat autenticitatea clipurilor.
Într-unul dintre clipurile video, surprins în districtul Korabelni, cel mai sudic cartier al orașului, exploziile pot fi văzute deasupra unei zone rezidențiale.
În ultimele zile, luptele dintre ucraineni și ruși au avut loc în zona bazei militare din sud-estul orașului.
Într-un clip publicat pe rețeaua socială Telegram, administratorul regional al regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a spus că rușii au început să se retragă după ce au pierdut două tancuri într-o bătălie la aeroport.
Kim spune că o parte dintre militarii ruși au fost evacuați din zonă cu un elicopter. Conform CNN, cele suținute de Kim nu au putut fi verificate.
Un alt clip video arată un nor negru de fum ridicându-se în zona cartierului Soliani, în nordul orașului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
13 civili de la o fabrică de pâine au fost uciși după un atac aerian rusesc în regiunea Kiev
ACTUALIZARE 7 MARTIE 18:10 Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reuters.
Cinci persoane au fost salvate, a indicat sursa citată, adăugând că în total aproximativ 30 de persoane se aflau la fabrică înainte de atac, conform Agerpres.
Statele UE au decis inițierea procesului de aderare a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei
Cele 27 de state membre ale UE au convenit luni iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise Bruxellesului de aceste trei ţări săptămâna trecută, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Conform unui anunţ pe Twitter al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
Comisia Europeană suspendă cooperarea transfrontalieră și cooperarea transnațională cu Rusia și Belarus
Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate, precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.
Bellincat: Rusia le propune ucrainenilor la negocieri ca un politician pro-Kremlin din Ucraina să fie premier iar Zelenski președinte „pro forma”
ACTUALIZARE 7 MARTIE 17:50 Potrivit directorului grupului de investigații Bellingcat, două persoane apropiate de negocierile Rusia-Ucraina spun că Rusia a propus ca Volodimir Zelenski să rămână președinte „pro forma”, dar ca Kremlinul să-l numească premier pe politicianul ucrainean pro-rus Iuri Anatolevici Boiko. De asemenea, solicitările Rusiei includ și recunoașterea republicilor autproclamate Donețk și Lugansk și neaderarea la NATO. Însă potrivit Bellingcat, Volodimir Zelenski a zis „în mod enfatic nu”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Iuri Anatolevici Boiko a fost vicepremier al Ucrainei între 2012 și 2014 și ministru al Combustibilului și Energiei între 2006 și 2007.
Desemnat Erou al Ucrainei în 2004, el este momentan considerat a fi unul dintre principalii susținători ai relațiilor mai strânse cu Rusia.
Avionul folosit de fostul președinte Viktor Ianukovici în Ucraina a ajuns la Minsk dinspre Moscova
Un avion privat Dassault Falcon 900C cu numărul de bord RA-09617, care a fost folosit de Viktor Ianukovici în timpul președinției sale în Ucraina, a aterizat pe aeroportul din Minsk, potrivit Radio Europa Liberă Ucraina, care a analizat datele de pe site-ul de monitorizare a aeronavelor FlightRadar .
Conform acestor date, bordul a decolat de pe aeroportul Vnukovo din Moscova la ora 13:30 ora Kievului și a aterizat pe aeroportul Minsk într-o oră.
În timpul președinției lui Ianukovici, avionul avea numărul de zbor UR-CRD și aparținea companiei ucrainene Centravia. Apoi, după ce Ianukovici a fugit, în iunie 2014, avionul a fost reînmatriculat la Boutique Aviation LTD din Insula Man. În același timp, aeronava și-a schimbat numărul de zbor în M-TSKW.
Ulterior, conform site-ului de monitorizare a aeronavelor OneSpotter, în iulie 2020, a schimbat din nou înregistrarea în rusă - RA-09617. Potrivit site-ului, operatorul de aeronave era compania aeriană rusă „Nord-Vest”.
Jurnaliştii „Schemes” (Radio Svoboda) au analizat că de la începutul invaziei ruse pe scară largă, avionul a zburat de mai multe ori de la Soci la Moscova şi retur. În special, pe 25 februarie, avionul a decolat de la Soci la Moscova și s-a întors în aceeași zi.
A început a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 16:55 A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început luni după-amiază în Belarus, transmite agenţia Interfax, în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina.
Negociatorul ucrainean Mihai Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a declarat mai devreme că membrii celor două delegaţii nu vor vorbi despre condiţiile propuse înainte să fie convenite „poziţii comune”.
Conform Interfax, cele două părţi vor discuta trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.
Delegația ucraineană a ajuns în Belarus pentru o nouă rundă de negocieri
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 16:24 Delegaţia ucraineană a sosit luni în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Rusiei, menită să găsească o soluţie pentru a pune capăt conflictului armat în Ucraina, au anunţat agenţiile de presă ruse.
„Delegaţia ucraineană a sosit la Belovejskaia Puşcia (un parc naţional situat la frontiera între Belarus şi Polonia), la bordul a două elicoptere, pentru negocieri cu Rusia”, a anunţat agenţia de presă TASS, potrivit Agerpres.
Precedentele două runde de negocieri, care au avut loc tot în Belarus, ţara aliată Rusiei, nu s-au finalizat cu vreun rezultat tangibil.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ONU: Cel puțin 1.207 civili au fost uciși sau răniți în Ucraina din 24 februarie
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 16:20 Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a informat luni că cel puțin 1.207 civili au fost uciși sau răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești.
Rusia a lansat la 24 februarie o invazie în Ucraina, lovindu-i oraşele, făcând numeroase victime umane şi provocând exodul a peste 1,5 milioane de ucraineni.
Charles Michel: Aderarea Ucrainei la UE va fi discutată în „zilele următoare”
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 16:03 Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în „zilele următoare”, a spus luni președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj pe o rețea socială.
„UE susține cu fermitate Ucraina în eforturile de a ușura suferințele provocate de agresiunea Rusiei și de a asigura securitatea nucleară”, a spus mai Michel. „Solidaritatea, prietenia și sprijinul fără precedent din partea UE pentru Ucraina sunt de neclintit.”, a scirs Michel.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cererile Rusiei pentru a opri războiul: Ucraina depune armele, recunoaște pierderea Crimeei, independența Donbas și nu intră în NATO
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 15:44 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.
Peste 200 de școli, 34 de spitale și 1.500 de clădiri rezidențiale, distruse de la începutul invaziei ruse în Ucraina
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 15:20 Consilierul președintelui Zelenski, Mihai Podoliak, acuză Rusia că a distrus peste 200 de școli, 34 de spitale și peste 1500 de clădiri rezidențiale.
„Așezările noastre sunt complet lipsite de lumină, apă, căldură. Armata rusă nu știe să lupte împotriva altor armate. Dar se pricepe la uciderea civililor”, scrie acesta într-un mesaj pe Twitter, în care îi acuză pe ruși că sunt „Barbarii secolului XXI”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Tancurile rusești ocupă poziții printre blocurile din zone dens populate de civili la vest de Kiev
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 15:00 Videoclipul geolocalizat luni de CNN arată tancuri rusești luând poziții într-o zonă dens populată, chiar la vest de Kiev.
Clipul de 17 secunde a fost filmat aparent de un locuitor într-un bloc de apartamente din cartierul Irpin, loc în care forțele ruse au tras înspre capitală duminică și luni, ucigând mai mulți civili.
Videoclipul arată cel puțin cinci tancuri rusești și echipajele lor la câțiva metri de blocuri de apartamente.
În teritoriile ocupate rușii încearcă să instaureze imediat un regim administrativ-polițienesc prin teroare, spun ucrainenii
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 14:37 Autoritățile ucrainene anunță că în zonele ocupate de ruși, aceștia încearcă să impună noi administrații locale, precum și de poliție, prin teroare.
„Adversarul continuă operațiunea ofensivă împotriva Ucrainei, concentrându-și eforturile principale asupra împrejurimilor capitalei Kiev, Harkov, Cernihov, Sumî, Mariupol, Mykolaiv”, se arată în comunicatul autorităților ucrainene.
De asemnea, rușii se pregătesc pentru a ataca Vyshgorod. Aceștia încearcă să stabilească controlul asupra Cernihovului și să străpungă apărarea orașului Mariupol.
„În direcția basarabeană, adversarul nu desfășoară acțiuni active, dar soldații grupului operativ militar rusesc în zona de securitate a Transnistriei sunt în alertă”, se mai arată în mesajul publicat pe Facebook de Forțele Armate ale Ucrainei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Zelenski cere embargou comercial internațional împotriva Rusiei
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 14:13 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina, propunând un boicot asupra petrolului şi a altor produse ruseşti şi oprirea exporturilor spre Rusia, relatează Reuters.
Ministrul de externe al Rusiei se va întâlni cu omologul ucrainean
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 13:34 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să se întâlnească joi, la Antalya, Turcia, cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, informează BBC.
Întâlnirea are loc în timp ce Rusia continuă invadarea Ucrainei.
Ucraina spune că atacurile cu rachete au continuat asupra zonelor rezidențiale din mai multe orașe și că capitala Kiev s-ar putea confrunta cu un asalt total.
A treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 13:34 Discuțiile dintre Rusia și Ucraina vor începe la 14:00 GMT (16:00 ora României), au informat, luni, oficialii ucraineni, potrivit BBC.
Anterior, agenția de presă din Belarus (BelTA), anunța că discuțiile sunt programate la ora 12:00 GMT, ora 14:00 ora României.
Cele două delegaţii s-au întâlnit ultima oară în regiunea Brest, în vestul Belarus, pentru a doua rundă de negocieri, când au agreat crearea de coridoare umanitare în oraşele asediate Mariupol şi Volnovaha pentru a facilita evacuarea civililor.
Orașul Irpin, singurul oraș din care civilii sunt evacuați
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 13:27 Potrivit presei ucrainene, un singur oraș, Irip , din apropierea capitalei Kiev, este în prezent evacuat. Aproximativ 2.000 de oameni au părăsit orașul în două ore. În Irpin se duc luptele grele de mai bine de șase zile între forțele ucrainene și ruși.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ministerul britanic al Apărării: Rusia atacă infrastructura de comunicații din Ucraina
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 13:27 Ministerul Apărării din Marea Britanie crede că Rusia vizează în mod deliberat infrastructura de comunicații a Ucrainei, potrivit BBC.
Moscova „țintește probabil infrastructura de comunicații a Ucrainei pentru a reduce accesul cetățenilor ucraineni la știri și informații de încredere”, arată ministerul.
Au existat relatări despre un atac asupra unui turn de televiziune din Harkov, duminică, în urma unui atac similar la Kiev, săptămâna trecută.
„De asemenea, este foarte probabil ca accesul la internet să fie întrerupt în Ucraina ca urmare a pagubelor colaterale cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii. În ultima săptămână, au fost raportate întreruperi ale internetului în Mariupol, Sumî, Kiev și Harkov”, a mai spus Ministerul Apărării.
ONU: Sute de mii de persoane nu mai au acces la ajutoare în Ucraina din cauza încercuirii militare a unor orașe
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 13:20 Sute de mii de persoane din interiorul Ucrainei nu mai au acces la ajutoare esenţiale din cauza încercuirii militare a unor oraşe, atrage atenţia ONU într-un raport publicat luni, făcând apel la crearea urgentă de culoare de trecere în condiţii de siguranţă, potrivit Reuters, informează Agerpres.
În prezent se depun eforturi pentru deschiderea de coridoare umanitare, după două zile de armistiţii încălcate care ar fi trebuit să permită plecarea civililor. Astfel de rute sunt de asemenea esenţiale pentru transportul de ajutoare, cum ar fi apă, mâncare şi medicamente.
„Este nevoie urgentă de 'ferestre de linişte' şi de 'culoare de trecere sigure', în condiţii de siguranţă şi predictibile, pentru a reloca oameni ale căror vieţi sunt în pericol şi pentru a oferi ajutoare umanitare care pot salva vieţi”, se arată într-un raport al Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), bazat pe informaţii primite până duminică.
Rusia a anunţat luni noi coridoare spre teritoriul său şi spre Belarus, aliatul său, decizia fiind denunţată drept imorală de către Kiev.
OCHA precizează că agenţiile ONU, partenerii umanitari şi guvernul ucrainean îşi intensifică acţiunile de ajutor din interiorul Ucrainei, dar nu pot ajunge la unele persoane care au mare nevoie de sprijin.
La Herson, în sudul Ucrainei, aproximativ 30 de camioane cu ajutoare nu au putut intra în oraş din cauza luptelor în derulare, a precizat OCHA.
În alte locuri, rezervele de apă şi de medicamente esenţiale sunt pe terminate, inclusiv la un spital de psihiatrie din Borodianka, la aproximativ 60 de kilometri de Kiev, care are sute de pacienţi, unii având nevoie de asistenţă permanentă.
Rezervele de oxigen pentru bolnavii de COVID-19 şi pentru alte tipuri de pacienţi au rămas de asemenea extrem de puţine, iar luptele au dus la întreruperea alimentării cu gaz a sute de mii de locuinţe, se mai arată în raport.
Blinken: SUA și țările aliate sunt „gata să facă față oricărei amenințări” la adresa NATO
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 13:18 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită oficială în Lituania, spune că Rusia a încercat să „submineze democrația Lituaniei și să semene polarizarea cu atacuri cibernetice și dezinformare”, relatează BBC. El a spus că SUA și țările aliate sunt „gata să facă față oricărei amenințări” la adresa NATO.
Prețul gazelor în Europa a atins un nou maxim istoric
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 13:15 Preţul gazelor naturale a atins luni dimineață un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime.
La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră.
În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.
Se duc lupte grele în jurul Kievului
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 12:50 Lupte grele au loc luni la nord la vest de Kiev, potrivit oficialilor ucraineni. Forțele ruse par să fi trecut la ofensivă în mai multe zone pentru a încerca să înainteze spre capitala Ucrainei.
„Cu furie extremă, inamicul distruge Bucea, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ucid în mod deliberat civili”, a spus primarul Kievului, Vitali Kliciko.
Mai multe relatări vorbesc despre incendii puternice în toate cele patru districte, în timp ce civilii încearcă să fugă din fața războiului.
„Facem totul în capitală pentru a sprijini orașul, pentru a crea o rezervă de alimente, medicamente, bunuri esențiale. Distribuim și oferim ajutoare celor care au cea mai mare nevoie. Ajutor umanitar a fost trimis și la Cernihiv”, a adăugat Kliciko.
„Capitala se pregătește pentru apărare. Îi rog pe toți locuitorii din Kiev să-și păstreze calmul, să stea acasă sau, în caz de alarmă, în adăposturi”, a adăugat el.
Forțele ruse continuă ofensiva către orașul-port strategic Mykolaiv
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 12:40 Trupele ruse continuă ofensiva către orașul-port strategic Mykolaiv luni dimineață, oficialii avertizându-i pe rezidenți să stea la adăpost.
Guvernatorul regional Vitali Kim, a declarat într-un mesaj Telegram: „Intră în ofensivă. Inamicul a intrat în aeroportul nostru.”
Avertismentul asupra unui atac a venit la câteva ore după ce primarul din Mykolaiv, Oleg Senkevici, a declarat că orașul a fost lovit de rachete rusești în zori, informează CNN.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Astăzi Mykolaiv s-a trezit în zgomotul atacurilor rusești”, a scris el pe Telegram. „La fel ca în toată Ucraina, inamicul a țintit cu ticăloșie blocurile de apartamente ale orașului.”
Primarul i-a avertizat pe civili să nu atingă munițiile neexplodate. CNN a văzut duminică dovezi că munițiile cu dispersie au aterizat în apropierea zonelor civile.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
O persoană a fost ucisă și trei rănite în urma bombardamentelor, a declarat pentru CNN un oficial al unui spital din Mykolaiv.
Forțele ucrainene au reușit să distrugă un convoi rusesc, în apropierea orașului, potrivit imaginilor apărute pe rețelele sociale.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Audierile privind războiul din Ucraina au început la Haga. Rusia a nu și-a trimis delegați la ședința Curţii de Justiţie
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 12:36 Rusia a boicotat luni audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga în cadrul unei proceduri iniţiate de Ucraina, care acuză Moscova de crime de război.
„Într-o scrisoare datată 5 martie 2022, ambasadorul Federației Ruse în Regatul Țărilor de Jos anunțat că guvernul său nu intenționează să participe la audieri. Curtea regretă lipsa Federației Ruse la audieri”, a spus judecătoarea Joan Donoghue, preşedinta CIJ, precizând că a primit o notificare în acest sens de la ambasadorul Rusiei în Olanda, unde îşi are sediul Curtea.
Ucrainenii spun că rușii l-au ucis pe primarul orașului Hostomel
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 12:25 Primarul localităţii ucrainene Hostomel, Iuri Prilipko, a fost ucis de militarii ruși, potrivit autorităţilor locale. Trupele ruse l-au împușcat deliberat pe Prilipko, a anunțat luni consiliul local din Hostomel, informează DPA.
„A murit în timp ce distribuia pâine celor înfometaţi şi medicamente celor bolnavi”, a precizat consiliul local din Hostomel, într-o postare publicată pe Facebook.
Kievul reacționează dur la anunțul făcut de Moscova privind „coridoarele umanitare”
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 12:10 Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat dur, spunând că mișcarea Rusiei este „total imorală” și că Moscova încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”.
„Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.
„Aceasta este una dintre problemele care provoacă distrugerea coridoarelor umanitare. Rușii par să fie de acord cu ele, dar vor să le folosească pentru a-și crea o imagine pozitivă și vor ca aceste coridoare să conducă în direcția lor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
China anunţă că îşi asumă rolul de mediator în conflictul din Ucraina
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 12:00 Prietenia dintre China şi Rusia este „solidă ca o stâncă”, iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sunt foarte largi, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de Reuters, afirmând în acelaşi timp că Beijingul deja „face oficii de mediator” în conflictul din Ucraina.
„Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor”, a menţionat ministrul chinez de externe.
Cinci milioane de ucraineni își vor părăsi țara dacă vor continua bombardamentele
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 11:50 UE se așteaptă ca cinci milioane de ucraineni să părăsească țara dacă bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei continuă, a avertizat luni șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.
„Trebuie să ne pregătim să primim în jur de cinci milioane de oameni. Trebuie să mobilizăm toate resursele UE pentru a ajuta acele țări care primesc oameni. Vom avea nevoie de mai multe școli, mai multe centre de primire – mai mult din toate” , a afirmat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.
Josep Borrell a promis, de asemenea, un control mai atent asupa cheltuielilor UE pentru ajutor în țările care au sprijinit Rusia în mod diplomatic sau care s-au abținut de la a critica invazia Ucrainei de către Moscova.
Peste 11.000 de ruși morți, potrivit ultimului bilanț al ucrainenilor
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 10:54 Ministerul Apărării din Ucraina anunță un nou bilanț al pierderilor pe care le-au suferit rușii în Ucraina. Astfel, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, peste 11.000 de ruși au murit, în timp ce au fost distruse aproape 1.000 de blindate.
Ministerul transmite într-un mesaj pe Facebook că au fost distruse 290 de tancuri rusești, 117 lansatoare de rachete, 46 de avioane și 68 de elicoptere, precum și 7 drone rusești.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Rusia a ucis cel puțin 8 persoane în Harkov în ultimele 24 de ore, spun autoritățile ucrainene
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 10:35 Cel puțin opt persoane au murit în urma bombardamentelor rusești asupra zonelor rezidențiale din orașul Harkov în ultimele 24 de ore, a anunțat luni Serviciul de Urgență al Ucrainei într-un comunicat.
Serviciul de Urgență a anunțat că un atentat care a avut loc duminică în jurul orei 19:15, ora locală a „demolat complet sau parțial” clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, clădiri administrative, instituții medicale, instituții de învățământ și cămine.
Au fost, de asemenea, incendii de amploare în 21 de clădiri din zona centrală a orașului.
Aproximativ 200 de persoane au fost salvate și evacuate de salvatori în timpul incendiilor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Olena Zelenska: „Ocupanții ucid copii ucraineni. O fac conștient și cu cinism”
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 09:43 Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean, a postat un mesaj sfâşietor despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina.
În postarea făcută pe Facebook, ea a dat câteva exemple şi a menţionat că mulţi alţii sunt blocaţi în subsoluri şi mor de foame.
Armata ucraineană anunță că rușii se pregătesc să ia cu asalt Kievul
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 09:08 Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul.
Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.
Hackerii au atacat posturi TV rusești pentru a le arăta oamenilor ce se întâmplă în Ucraina
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 09:07 Gruparea de hackeri Anonymous susține că a piratat emisiunile televiziunilor de stat rusești pentru a difuza imagini ale războiului din Ucraina, relatează BBC.
De asemenea, grupul a spus că este implicat „în cea mai mare operațiune Anonymous văzută vreodată”, adăugând că este îngrijorată de faptul că unele guverne ar putea să o considerere o amenințare.
„Amintiți-vă de noi când diverse puteri își îndreaptă atenția către noi, pentru că se va întâmpla”, a spus Anonymous. „Putem schimba lumea în bine. Aceasta a fost întotdeauna ideea”.
Forțele ucrainene spun că au reluat controlul în Ciuguiv
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 08:43 Oficialii ucraineni spun că forțele armate ale Ucrainei au preluat din nou controlul în orașul Ciuguiv din estul țării, relatează BBC.
Statul Major al Ucrainei a spus că forțele Kievului au capturat orașul de la trupele ruse și au provocat pierderi grele forțelor Moscovei în timpul bătăliei.
Oficialii ucraineni au mai susținut că doi comandanți ruși de rang înalt au fost uciși în timpul bătăliei pentru orașul cu o populație de aproximativ 31.000 de oameni.
BBC nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.
Ciuguiv se află într-o locație strategică, în apropiere de al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.
Washingtonul acuză Moscova că recrutează sirieni să lupte în Ucraina
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 08:21 Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani.
Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au spus patru responsabili pentru cotidianul american.
Preţul petrolului se apropie de recordul absolut
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 08:20 Preţul barilului de petrol pe piaţa Brent a depăşit scurt timp, în cursul nopţii, nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se, de recordul absolut înregistrat în 2008, relatează BBC.
Imediat după începerea tranzacţiilor electronice pe piaţa Brent, în nord-vestul Europei, preţul barilului de petrol a atins timp de câteva minute nivelul de 139,13 dolari. La aproximativ o oră de la începerea tranzacţiilor, preţul scăzuse la 130,45 de dolari.
Rusia anunță noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:36 Armata rusă a anunțat că va va deschide coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene, relatează Reuters, care citeaza agenția de presă Interfax.
Coridoarele umanitare din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî vor fi deschise la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, a anunțat ministerul rus al Apărării.
Mai multe încercări de evacuare a civililor prin coridoare umanitare au eșuat în ultimele zile.
Ministerul britanic al Apărării: Avansul trupelor rusești e „minim”
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:31 Ministerul Apărării din Marea Britanie arată în cel mai recent raport de informații că forțele rusești au făcut „avansuri minime pe teren” în weekend.
„Este foarte puțin probabil ca Rusia să-și fi atins cu succes obiectivele planificate până în prezent”, arată raportul. Ministerul spune că, în ultimele 24 de ore, un „nivel ridicat de lovituri aeriene și artilerie rusești” au continuat să vizeze ținte militare și civile din orașele ucrainene.
„Atacurile recente au vizat Harkov, Mikolaev și Cernihiv și au fost deosebit de dure în Mariupol”, potrivit raportului.
Noi bombardamente rusești în Mikolaev
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:25 A Noi bombardamente rusești au vizat orașul-port Mikolaev din sudul Ucrainei, potrivit presei locale, care spune că atacul a început la 05:00, ora locală (06:00, ora României), relatează BBC.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Un videoclip postat de reporterul New York Times Michael Schwirtz pare să arate cerul nopții luminat de explozii. Schwirtz a scris pe Twitter că bombardamentele par să fie concentrate la periferia de est a orașului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Directorul AIEA: Avem probleme de comunicare cu centrala nucleară de la Zaporojie
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:17 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că nu se pot obține informații fiabile de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub conducerea unui ofițer rus, pentru că telefoanele fixe, faxurile şi e-mailurile nu funcţionează, iar legătura prin reţeaua mobilă este de proastă calitate, o evoluție pe care oficialul ONU o cataloghează drept „gravă”, care contravine principiilor de bază pentru funcţionarea sigură a sitului.
Oficial american: Rusia a lansat 600 de rachete în Ucraina
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:10 Rusia a lansat în total aproximativ 600 de rachete de la începutul invaziei asupra Ucrainei, a spus un înalt oficial american al apărării. El adaugă că Moscova a angajat aproximativ 95% din capacitatea sa de luptă în interiorul Ucrainei.
Au avut loc noi lupte la Herson și Mikolaiv, iar forțele ruse încă încearcă să încercuiască Kievul, Harkovul, Cernihiv și Mariupol, potrivit oficialului citat de CNN.
Dar trupele rusești au fost întâmpinate cu o puternică rezistență ucraineană, încetinind asaltul rusesc.
Zelenski: Rusia va bombarda întreprinderile din industria de apărare
ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 00:10 Președintele Volodimir Zelenski a publicat duminică seară un nou mesaj, extrem de puternic: „Nu vom ierta blocurile bombardate, nu vom ierta civilii executați, distrugerea infrastructurii noastre, sute de morți, mii de suferințe umane. Dumnezeu nu va ierta asta nici azi, nici mâine, niciodată! Rusia a anunțat că mâine (luni - n.r.) va bombarda întreprinderile din industria de apărare. Cele mai multe dintre ele sunt situate în orașele noastre, cu civili în jur. Este o crimă, pur și simplu o crimă!”
„Nu vom ierta. Nu vom uita. Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități, în acest război, pe pământul nostru. Vom găsi fiecare nemernic care ne-a împușcat oamenii în orașele noastre, care ne-a bombardat pământul, care a lansat rachete. Care a dat ordin și a apăsat „start”. Nu veţi găsi liniştea pe acest pământ, decât în mormânt!”, a mai spus președintele Ucrainei.
Editor : M.B.
- Etichete:
- vladimir putin
- rusia
- negocieri
- ucraina
- razboi
- kiev
- invazie
- armata rusa
- conflict ucraina
- armata ucraineana
- razboi ucraina
- razboi rusia-ucraina
- volodimir zelenski
- invazie ruseasca
- live text ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News