Raport: În conflictul din Etiopia există indicii de crime de război. Ambele tabere au comis atrocități asupra civililor
Toate părțile din conflictul din regiunea Tigray din Etiopia au încălcat drepturile omului, iar unele acțiuni pot constitui crime împotriva umanității, se arată într-un nou raport al ONU, citat de BBC.
Au fost documentate execuții extrajudiciare, torturi, violuri și atacuri împotriva refugiaților și a persoanelor strămutate din cauza conflictului, arată un raport comun al Comisiei Etiopiene pentru Drepturile Omului (EHRC) și Biroul ONU pentru Drepturile Omului, potrivit căruia ar putea exista și dovezi ale unor crime de război.
Războiul a izbucnit la 4 noiembrie 2020, când premierul etiopian Abiy Ahmed a ordonat o ofensivă împotriva forțelor regionale din nordul regiunii Tigray.
Forțele guvernamentale i-au înfrânt inițial pe rebeli, dar lucrurile s-au schimbat în iunie, când luptătorii din Tigray au câștigat teritorii semnificative și acum par să se apropie de capitală, Addis Abeba.
Guvernul etiopian a declarat marți stare de urgență, la câteva ore după ce i-a îndemnat pe locuitorii capitalei să se înarmeze.
Războiul a creat o criză umanitară. Mii de oameni au fost uciși, milioane au fost strămutați și sute de mii de oameni din Tigray se confruntă cu foametea, potrivit organizațiilor umanitare.
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a spus că conflictul a fost marcat de o brutalitate extremă și a cerut un armistițiu de durată.
„Există motive rezonabile să credem că toate părțile din conflict fie au atacat în mod direct civili și obiective civile, cum ar fi case, școli, spitale și lăcașuri de cult, fie au lansat atacuri fără discernământ care au dus la victime și distrugeri de bunuri civile”, se arată în raport.
Au fost raportate, de asemenea, crime și execuții ilegale sau extrajudiciare.
Raportul detaliază modul în care un grup de tineri din Tigray, cunoscut sub numele de Samri, a ucis peste 200 de etnici Amhara în Mai Kadra, în noiembrie 2020. Au fost comise apoi crime de răzbunare împotriva etnicilor Tigray în același oraș.
Armata eritreeană s-a alăturat conflictului luptă alături de forțele guvernamentale etiopiene. Soldații eritreeni au ucis peste 100 de civili în Aksum, în centrul regiunii Tigray, în noiembrie 2020, se arată în raport.
„Este posibil să fi fost comise crime de război, deoarece există motive rezonabile să credem că persoane care nu participau direct la ostilități au fost ucise intenționat de părțile implicate în conflict”, se arată în raport.
De asemenea, raportul menționează cazuri de violență sexuală, inclusiv violuri în grup comise de ambele părți și care vizează femei, bărbați, fete și băieți.
Într-un incident, o tânără de 19 ani a fost reținută și violată în mod repetat timp de trei luni. A fost raportat și un caz în care o femeie cu dizabilități a fost agresată sexual.
Raportul mai arată că violența sexuală a fost folosită „pentru a degrada și dezumaniza victimele”.
Organizațiile au cerut guvernului etiopian „investigații amănunțite și eficiente făcute de organisme independente și imparțiale cu privire la acuzațiile de încălcări ale drepturilor omului și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili”.
Premierul Abiy a declarat că a ordonat ofensiva militară în noiembrie anul trecut, ca răspuns la un atac asupra unei baze militare care găzduiește trupe guvernamentale.
Escaladarea a venit după luni de dspute între guvernul lui Abiy și liderii TPLF, care era partidul politic dominant în Tigray. Autoritățile au etichetat apoi TPLF drept organizație teroristă și au exclus orice discuții cu ei.
Ofensiva terestră reînnoită a guvernului federal din ultimele săptămâni, inclusiv utilizarea atacurilor aeriene, nu a reușit să oprească câștigurile teritoriale ale rebelilor.
Într-o declarație dată miercuri, Abiy a spus că guvernul are „rezerve serioase” cu privire la aspectele raportului comun, dar a adăugat că guvernul său este „îndurerat” de faptul că ancheta nu a lansat acuzații de genocid împotriva luptătorilor din Tigray și a subliniat că nu a oferit nicio dovadă că guvernul a refuzat în mod intenționat asistența umanitară pentru oamenii din Tigray, așa cum au sugerat alte rapoarte.
Purtătorul de cuvânt al Frontului de Eliberare a Poporului Tigray a spus că raportul este „plin de probleme”, afirmând că implicarea EHRC este un „afront la ideea de imparțialitate”.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News