Live

Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
Paragraful din tratatul din 2012 care prevedea ca Rusia să respecte suveranitatea ;oldovei în chestiunea transnistreană

Vladimir Putin a anulat, marți, un decret  semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei. 

În prima zi a noului mandat de președinte al Federației Ruse, început în 2012, Putin a semnat decretul care trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale. 

Ce prevedea acesta în privința Transnistriei: 

”Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multi-vectorale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid:

1. Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:

d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”

Presa de la Chișinău notează că anularea acestei prevederi ar însemna ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene. 

Așa zisa Republică Moldovenească Nistreană se află sub controlul direct al Federației Ruse. Pe teritoriul ei se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna. 

Încă de la începutul războiului din Ucraina, aliații occidentali au luat în calcul scenariul prin care Putin să folosească Transnistria și forțele militare staționate acolo pentru a deschide un nou front în Vestul Ucrainei. 

În ultima săptămână, însă, Maia Sandu și Vladimir Zelensky au vorbit deschis despre un plan de preluare a puterii de la Chișinău de către Kremlin, printr-o lovitură de stat. 

Președintele Ucrainei a revenit chiar asupra subiectului, vorbind despre dorința Rusiei de a folosi Aeroportul Internațional Chișinău pentru operațiunile din Ucraina. 

Putin a semnat decretul de marți imediat după discursul de peste o oră și jumătate în  care a acuzat Occidentul că este vinovat pentru războiul din Ucraina și a încercat să-i motiveze și să-i mobilizeze pe ruși pentru susținerea participării la conflict. 

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse și în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, decid: 

  1. Se anulează decretul 605/2012 privind măsurile necesare pentru realizarea strategiei de politică externă a Federației Ruse
  2. Prezentul decret intră în vigoare la data semnării”, se arată în actul semnat de Putin. 
Decretul prin care Putin a anulat, marți, actul din 2012

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a acordat cetățenie unui număr de 3.344 de cetățeni străini de la începutul anului pentru că au luptat împotriva Ucrainei

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Ucraina critică Google pentru că a dezvăluit locația unor situri militare

Partenerii noștri