Live

Presa internațională: Alegerile locale din România, desfășurate în pandemie, un test înaintea alegerilor legislative din decembrie

Data publicării:
Alegerile locale au loc duminică, 27 septembrie. Foto: Profimedia Images

Românii sunt așteptați, duminică, la urne pentru a-și alege primarii și consilierii locali, însă absenteismul la vot, cauzat de epidemia de coronavirus, riscă să afecteze cel mai important test înaintea alegerilor legislative din decembrie, scrie France24, citând AFP. În scrutinul electoral local din 2020 sunt elective aproximativ 43.000 de funcţii de primar, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni.

Printre cele mai sărace state membre UE, România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus. Social-democrații, înlăturați de la guvernare în 2019, după doi ani de proteste anticorupție, au dat vina pe actuala administrație liberală pentru modul în care a fost gestionată pandemia.

Social-democrații rămân, în continuare, cel mai puternic partid din Parlamentul României, în ciuda faptului că și-au pierdut majoritatea guvernamentală din cauza încercărilor repetate de politizare a justiției, scrie AP. Astfel, în acest context politic și social, mobilizarea  la vot este o miză majoră.

În ciuda unor alegeri atipice, care se desfășoară în pandemie, preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să participe la alegerile locale din 27 septembrie și a subliniat că dacă sunt respectate regulile, votul se va desfășura în condiții de siguranță și nu va fi mai periculos decât alte activități curente, cum ar fi mersul la cumpărături. 

Rectorul Universității Babeș-Bolyai,Daniel David, a explicat că tinerii sunt tot mai puţin înclinaţi să voteze în alegerile locale, subestimând impactul acestui scrutin asupra calității vieţii lor.

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un nou studiu arată efectele de lungă durată ale COVID. Oboseala, printre cele mai frecvente afecțiuni

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

O nouă mutație a coronavirusului a fost clasificată ca „variantă de interes”. JN.1 se răspândește rapid pe glob

Partenerii noștri