O nouă sub-variantă a coronavirusului a fost clasificată ca „variantă de interes” de Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a vitezei sale de răspândire pe glob, relatează BBC.
Varianta, denumită „JN.1” de cercetători, a fost descoperită într-un număr mare de țări de pe glob, inclusiv în cele mai populate, precum India, China sau Statele Unite.
În ciuda răspândirii rapide și în accelerare a acestei variante, experții OMS spun că riscul pentru publicul general rămâne scăzut, în prezent, iar vaccinurile actuale continuă să ofere protecție în fața virusului.
Totuși, OMS avertizează că accentuarea răspândirii coronavirusului va înseamnă o creștere a prevalenței infectărilor în această iarnă.
Prevalența altor virusuri respiratorii, precum cel gripal, RSV sau a penumoniilor infantile este în creștere în emisfera nordică în această perioadă.
Încă de la apariția sa, virusul care provoacă Covid-19 se află într-o continuă schimbare și evoluție, iar asta duce la apariția de noi variante cu trăsături genetice noi. Varianta Omicron este varianta dominantă la nivel global de ceva timp.
OMS urmărește mai multe sub-variante ale acesteia, inclusiv JN.1, însă niciuna dintre ele nu a fost calificată, până acum, ca fiind de mare risc.
JN.1 este varianta care se răspândește cel mai repede în SUA în această perioadă, CDC anunțând că între 15% și 29% dintre infectări sunt provocate de ea.
Noua sub-variantă se răspândește rapid în toate regiunile ca urmare a unei mutații în proteina sa spike.
„Anticipăm că aceasta variantă va provoca o creștere a numărului cazurilor de SARS-Cov-2 în mijlocul unui val de infectări bacteriale și virale de alte tipuri, mai ales în țările care intră în sezonul de iarnă”, a transmis OMS.
Conform OMS, însă, e încă neclar cât de capabilă e JN.1 să treacă de protecția oferită de vaccinuri.
Editor : Adrian Dumitru