Live

Premierul Starmer avertizează șefii rețelelor sociale că legea „trebuie aplicată peste tot”, după revoltele violente din Marea Britanie

Data publicării:
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer. Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Keir Starmer i-a atenţionat joi pe conducătorii reţelelor sociale, cărora le-a imputat un rol jucat în izbucnirea violenţelor din ultimele zile în Marea Britanie, că legea trebuie să fie aplicată „peste tot”, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

„Permiteţi-mi să le spun marilor companii de reţele sociale şi celor care le conduc: incidentele violente sunt în mod clar alimentate online şi aceasta constituie un delict. Asta se întâmplă şi la voi acasă, iar legea trebuie să fie aplicată peste tot”, a avertizat el într-o conferinţă de presă.

Atacul cu cuţitul care a costat viaţa a trei fetiţe luni la Southport, în nord-vestul Angliei, a provocat o avalanşă de zvonuri şi dezinformare în social media, în special din partea mişcării de extrema dreaptă, spre care autorităţile arată ca fiind la originea violenţelor de marţi seara.

Zvonurile s-au axat în special pe identitatea şi religia suspectului, Axel Rudakubana, în vârstă de 17 ani şi născut în Ţara Galilor. Potrivit presei britanice, familia sa este originară din Rwanda.

Aceste relatări au umplut astfel golul lăsat de discreţia poliţiei, într-un context dublu sensibil în Regatul Unit, cu o creştere a numărului de atacuri cu armă albă şi cu ascensiunea dreptei dure antiimigraţie la ultimele alegeri generale din iulie.

Andrew Tate, influencerul care promovează curentul masculinităţii toxice, cu milioane de urmăritori pe reţelele sociale, a afirmat luni seara pe X că atacatorul este un „imigrant ilegal”, fără să prezinte vreun element care să susţină această afirmaţie.

Marc Owen Jones, cercetător la Doha şi expert în fenomenul dezinformării, a evidenţiat impactul mai multor alţi influenceri, care au transmis mesaje vizând imigranţii sau musulmanii pe X, cum ar fi boxerul Anthony Fowler, Tommy Robinson, cunoscută personalitate a dreptei britanice, precum şi un cont cu autori neclari, dar cu un număr foarte mare de urmăritori, numit „Europe Invasion”.

„Ceea ce s-a întâmplat în Southport a fost doar scânteia care a aprins luni şi luni de dezinformare” împotriva musulmanilor şi imigranţilor, a declarat cercetătorul pentru AFP.

Potrivit lui Andrew Chadwick, cercetător specializat în dezinformare de la Universitatea Loughborough, evenimentele au evidenţiat necesitatea ca platformele să adopte o „abordare mai bună” faţă de „dezinformarea flagrantă”.

„Neîncrederea este la un nivel atât de ridicat în societatea britanică, fie faţă de mass-media, guvern sau politicieni, încât creează acest mediu, foarte, foarte dificil de gestionat”, subliniază el.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Cum poate riposta Putin la atacurile ucrainene cu rachete americane și britanice. Avertismentul experților

Bradul vechi de 200 de ani care va decora Piața Sfântul Petru din Roma a fost tăiat în ciuda protestelor. Explicațiile Vaticanului

Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Partenerii noștri