Live

Premieră istorică în Tunisia. Guvernul va fi condus de o femeie

Data actualizării: Data publicării:
Najla Bouden, în vârstă de 63 de ani, a devenit prima femeie care conduce guvernul din Tunisia. Sursă foto: Profimedia Images

Tunisia are de luni un nou guvern, la 11 săptămâni după demiterea precedentului cabinet de miniştri de către preşedintele Kais Saied, care şi-a arogat puteri depline pe 25 iulie, informează AFP.

Preşedintele republicii a promulgat un decret prin care este numit şeful guvernului şi membrii acestuia, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, cu puţin timp înainte ca televiziunea de stat să difuzeze ceremonia de depunere a jurământului.

O femeie va conduce pentru prima dată un guvern în Tunisia 

Pentru prima dată în istoria Tunisiei, formarea guvernului a fost încredinţată unei femei, profesoara universitară Najla Bouden, însă aceasta, precum şi echipa sa, vor avea prerogative considerabil reduse după lovitura de stat a lui Saied.

Najla Bouden a fost numită pe 29 septembrie, la mai mult de două luni după demiterea, pe 25 iulie, a premierului Hichem Mechichi de către şeful statului. Preşedintele Kais Saied a suspendat activitatea parlamentului din Tunis şi a luat în mâinile sale puterea judiciară.

Într-un discurs susţinut în timpul depunerii jurământului, Najla Bouden, în vârstă de 63 de ani, a afirmat că „lupta împotriva corupţiei va fi cel mai important obiectiv al guvernului său, care numără alţi 25 de membri, transmite Agerpres. 

Schimbarea politică din Tunisia 

Anunţarea noului guvern survine la o zi după o nouă manifestaţie împotriva măsurilor excepţionale decise de președintele Saied, manifestaţie la care au participat cel puţin 6.000 de persoane în capitala tunisiană.

După două luni de incertitudini, Saied a promulgat pe 22 septembrie un decret ce oficializează suspendarea mai multor articole din Constituţia țării şi instaurează măsuri excepţionale, menite să fie provizorii, timpul necesar pentru a iniţia reforme politice, printre care şi amendamente la Constituţia din 2014.

În plină criză socio-economică şi sanitară şi după luni de blocaj politic, președintele Saied a invocat un pericol iminent pentru a justifica acţiunile sale, denunţate drept parte a unei lovituri de statde către opozanţii săi şi mai multe ONG-uri internaționale.

Citește și: Postul TV Al Jazeera anunță că biroul din Tunis i-a fost luat cu asalt de forțele de securitate tunisiene. Țara e în criză politică

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Georgia se afundă mai mult în criza politică. Parlamentul va alege un nou șef al statului, dar președintele în funcție nu vrea să plece

Colapsul politic din Franța zdruncină sectorul militar. „Armata este îngrijorată” 

Ce se întâmplă în Franța: căderea guvernului condus de Michel Barnier poate arunca zona euro în haos

Criza politică din Germania poate fi, de fapt, o „binecuvântare” pentru Europa, consideră unii diplomați. Cum argumentează

Partenerii noștri