Live

Pentagon: Atacul cu dronă din Kabul a fost o „greșeală tragică”. Nu a fost ucis niciun terorist, ci 10 civili, dintre care 7 copii

Data actualizării: Data publicării:
kabul masina lansator rachete
Mașină transformată de teroriștii ISIS-K în lansator de racehte. Foto: Profimedia Images

O investigație militară a armatei Statelor Unite asupra atacului cu dronă din Kabul din luna august, a arătat că mașina distrusă de forțele americane în încercarea de a preîntâmpina un atac al ISIS-K nu avea, de fapt, legătură cu gruparea teroristă, iar cei 10 civili au fost uciși dintr-o „greșeală tragică”, relatează CNN. Dintre cele 10 victime ale atacului, cel puțin șapte erau copii, conform presei americane.

Generalul Frank McKenzie și-a asumat vinovăția pentru atac, pe care l-a numit o „greșeală tragică” și a oferit scuze.

„Noi am lansat atacul crezând sincer că va preveni o amenințare iminentă la forțele noastre și la oamenii pe care îi evacuam pe aeroportul din Kabul. A fost, însă, o greșeală tragică. Ofer scuzele mele sincere”, a spus McKenzie.

Generalul american a adăugat că „își asumă întreaga responsabilitate pentru atac și pentru deznodământul tragic”.

Anterior, Pentagonul a susținut că cel puțin un complice al ISIS-k și trei civili au fost uciși în ceea ce șeful Statului Major al armatei SUA a numit un „atac îndreptățit”, în data de 29 august.

Investigația a arătat că toate persoanele ucise în acest atac erau civili nevinovați. Înaintea atacului, operatorii dronei au survolat curtea timp de între patru și cinci minute. În acest timp, șoferul a părăsit vehiculul. Un copil a parcat mașina, iar alți copii se aflau în mașină și în curte.

Conform USA Today, printre cei zece civili uciși s-au numărat șapte copii. În atacul lansat de americani nu a murit niciun terorist.

Ce s-a întâmplat la momentul atacului

La momentul atacului, armata americană a susținut că atacul a fost direcționat împotriva unei mașini-capacană a ISIS-K, încărcată cu explozibili și care urma să fie folosită de teroriști împotriva trupelor americane și persoanelor ce urmau să fie evacuate din Kabul.

„Forțele militare SUA au condus astăzi un atac aerian defensiv cu o dronă împotriva unui vehicul în Kabul, eliminând o amenințare iminentă ISIS-K împotriva aeroportului internațional Hamad Karzai”, a declarat căpitanul Bill Urban, purtătorul de cuvânt CENTCOM, la momentul atacului.

„Suntem încrezători că am lovit ținta. O explozie secundară puternică provenită de la vehiculul vizat indică prezența unei cantități substanțiale de material explozibil. Evaluăm posibilitatea existenței unor victime civile, dar nu avem indicii în momentul de față. Rămânem atenți la posibile amenințări viitoare”, mai preciza atunci oficialul. 

Victimele primiseră vize speciale pentru SUA și așteptau să fie evacuate

Conform informațiilor apărute ulterior în presa internațională și mărturiilor celor care și-au pierdut rude în acest atac, victimele primiseră vize speciale pentru SUA și urmau să fie evacuate, de asemenea.

Familiile Ahmadi și Nejrabi își făceau bagajele, așteptând un semn să fie escortați la aeroportul din Kabul, de unde să plece în Statele Unite, dar mesajul pe care l-a trimis Washington-ul a fost o rachetă lansată spre casa lor dintr-un cartier din Kabul.

„Erau copii nevinovați”, spune Ahmadi despre majoritatea victimelor, inclusiv Malika, de 2 ani. Dacă n-ar fi plecat să cumpere mâncare, Ahmadi ar fi putut fi și el printre victime.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A apărut alături de o tânără cu 51 de ani mai mică și internetul a ”explodat”. Care e, de fapt, adevărul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FBI a publicat imagini noi cu atacatorul din New Orleans, surprinse cu doar o oră înainte de tragedie

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Trei bărbaţi şi o femeie ar fi fost implicaţi în plasarea unor dispozitive explozive în New Orleans. Bilanțul morților a ajuns la 15

Țara în care spațiile ocupate de femei trebuie să aibă ferestrele astupate. „A le vedea lucrând poate genera acte obscene”

Partenerii noștri