Live

Orban acuză NATO: Ne trage într-un război mondial, e ca un pompier care vrea să stingă focul cu un aruncător de flăcări

Data actualizării: Data publicării:
NATO „se apropie tot mai mult de război” în fiecare săptămână, a declarat premierul Ungariei Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

NATO „se apropie tot mai mult de război” în fiecare săptămână, a declarat vineri premierul Ungariei Viktor Orban. El a comparat alianța cu un pompier care încearcă să stingă un incendiu cu un aruncător de flăcări, scrie Reuters.

Orban, care a menținut relațiile cu Moscova, nu a fost de acord cu statele occidentale în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei.

NATO „se apropie tot mai mult de război” în fiecare săptămână, a spus Orban, în timpul întâlnirii de la Praga unde miniștrii de externe ai alianței s-au întâlnit  pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Ucrainei.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că „a venit timpul” ca membrii alianței militare să reconsidere unele dintre restricțiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei.

În timp ce liderii ucraineni au îndemnat guvernele să reducă restricțiile, țările occidentale au avut păreri diferite în ultimele săptămâni pe tema dacă ar trebui sau nu să dea voie Ucrainei să lovească ținte pe teritoriul Rusiei.

Ministrul de externe al Ungariei a declarat la începutul acestei luni că țara sa, membră NATO, nu va participa la planul pe termen lung al alianței de a ajuta Ucraina. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au cerut luni Ungariei să nu mai blocheze planurile de acordare de ajutor militar Ucrainei.

Orban a mai spus vineri că negocierile privind trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina și permisiunea ca armata ucraineană să folosească arme occidentale pentru a ataca ținte rusești sunt idei „îngrijorătoare” și duc NATO mai aproape de război.

O misiune NATO în Ucraina ar risca un război mondial în loc să protejeze statele membre ale alianței, a susținut Orban.

"Este absurd că NATO, în loc să ne apere, ne trage pe noi, un stat membru, într-un război mondial. Este la fel de absurd ca atunci când un pompier decide să vină să stingă focul cu un aruncător de flăcări", a afirmat premierul Ungariei.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va crește cheltuielile de propagandă la un maxim istoric: 27 de milioane de dolari pe săptămână. Unde merg banii

UE caută soluții de a ocoli veto-ul Ungariei și a putea debloca donațiile destinate Ucrainei. O soluție relativ simplă își face loc

Ucraina are acum mai multe F-16. De ce vor ajunge avioanele Kievului în România

„În cazul unui război în Europa, Ungaria ar putea să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5 NATO”

Partenerii noștri