Live

ONU avertizează regimul militar din Myanmar că vor exista "consecințe grave"

Data publicării:
Protest în orașul Yangon. Sursa foto: Profimedia Images

ONU a avertizat regimul militar din Myanmar că vor exista "consecințe grave" pentru reprimarea brutală a protestelor actuale împotriva loviturii de stat care a înlăturat democrația fragilă condusă de Aung San Suu Kyi, informează BBC.

Trimisul special ONU în Myanmar, Christine Schraner Burgener, a declarat că "dreptul la manifestanții pașnice trebuie respectat în totalitate".

Accesul la internet a fost restaurat marți, după ce fusese restricționat din nou. Junta militară a blocat constant accesul la internet după lovitura de stat de la 1 februarie.

Avertismentul lui Christine Schraner Burgener a venit în timpul unei discuții telefonice avute luni cu Soe Win, adjunctul liderului regimului militar, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU.

Oficialul ONU a subliniat că blocarea accesului la internet "subminează principiile democratice de bază".

Oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta după ce o lovitură de stat militară a răsturnat regimul democratic condus de Aung San Suu Kyi, acuzându-i pe liderii țării că ar fi fraudat alegerile câștigate recent. Armata nu a adus până acum dovezi pentru a-și susține acuzațiile.

Locuitorii din orașele Yangon sau Mandalay au protestat în stradă, în timp ce locuitorii din afara orașelor s-au așezat pe șinele de tren pentru a opri circulația.

La manifestațiile din ultimele zile au participat mai puțini oameni, pe măsură ce armata și-a sporit prezența. Totodată, regimul militar a anunțat pedepse dure pentru cei care se opun liderilor loviturii de stat, susținând că cei care împiedică forțele armate să-și îndeplinească sarcinile riscă 20 de ani de închisoare, iar cei care încearcă să incite la manifestații în public ar putea fi încarcerați între trei și șapte ani.

Sâmbătă, junta militară și-a acordat puterea de a aresta oameni, a face percheziții și a reține oameni peste 24 de ore fără încuviințarea instanței. Totodată, jurnaliștilor li s-a comunicat să nu descrie preluarea puterii de către armată ca o lovitură de stat.

Ultimele zile au adus și intensificarea violențelor, forțele de securitatea folosind gloanțe de cauciuc pentru a împrăștia mulțimile.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

„Familia mea a murit sub ochii mei”: Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor unui masacru din Myanmar (BBC)

Le-au turnat benzină pe piele și le-au dat foc: Cum se răzbună junta militară din Myanmar pe sătenii care îi susțin pe rebeli

48,2 grade Celsius, record de temperatură pentru luna aprilie în Myanmar

Partenerii noștri