Live

Olaf Scholz la Conferința de Securitate din Munchen: Pacea în Europa poate fi păstrată doar dacă granițele sunt acceptate așa cum sunt

Data publicării:
Există „indicii importante” că un atac rusesc asupra Ucrainei poate fi evitat prin diplomație. Foto: Profimedia Images

Olaf Scholz, în primul său discurs la Conferința de Securitate de la Munchen din poziția de cancelarul al Germaniei, a declarat că acuzațiile ruse despre un „genocid” comis de Kiev în regiunea Donbas din estul Ucrainei sunt „ridicole”, precizând și că liderii occidentali sunt gata să facă tot posibilul din punct de vedere diplomatic și sunt pregătiți să negocieze, însă fără „naivități”. 

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că există o ameninţare de război în Europa. Acesta a spus că Occidentul este pregătit să răspundă imediat la acţiunile militare ruse, dar accentul a fost pus pe discuţii pentru a găsi o soluţie diplomatică.

Odată cu avertizarea SUA cu privire la o invazie iminentă, Scholz a spus la Conferința de Securitate de la Munchen că orice atac ar fi o „greșeală gravă” cu „costuri politice, economice și geostrategice mari” pentru Rusia. „La întâlnirea mea cu preşedintele Putin de marţi, am spus clar că orice încălcare ulterioară a integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea un preţ mare pentru Rusia în termeni politici, economici şi strategici”, a declarat Scholz, afirmând că există semne clare că Rusia este încă deschisă la negocieri.

Există „indicii importante” că un atac rusesc asupra Ucrainei poate fi evitat prin diplomație, având în vedere interesul aparent al Kremlinului în negocierile privind cererile sale de securitate, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de Reuters.

Rusia neagă să plănuiască o invazie, dar nu există „nicio justificare” pentru acumularea a peste 100.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei, a mai precizat cancelarul Scholz, respingând afirmațiile președintelui Vladimir Putin ce făceau referire la genocid în regiunile separatiste din estul Ucrainei, numindu-le drept „ridicole”.

Occidentul era gata să negocieze asupra cererilor de securitate ale Rusiei, însă fără a fi naiv”, a declarat șeful guvernului de la Berlin. Vom face o diferență clară între cererile irealizabile și interesele legitime de securitate”, a adăugat Olaf Scholz.

În mod clar, Putin acordă o atenție sporită în ultima vreme istoriei Rusiei, a mai subliniat Scholz, arătând spre textele publicate de liderul de la Kremlin, prin care acesta din urmă deplânge prăbușirea Uniunii Sovietice. Olaf Scholz a susținut că liderul rus a făcut apel la istorie și în discuțiile pe care le-au avut împreună în această săptămână la Moscova.

Dar trecutul nu poate fi folosit pentru a justifica o redesenare a frontierelor europene, care ar submina pacea pe continent”, a spus liderul german.

„Dacă te întorci suficient de departe în cărțile de istorie, poți găsi motive pentru războaie care au durat câteva sute de ani și au distrus întregul continent”, a spus Scholz. „Pacea poate fi păstrată în Europa doar dacă granițele acceptate așa cum sunt”, a mai punctat cancelarul Germaniei. 

Afirmațiile lui Olaf Scholz au reflectat sentimente similare exprimate în discursurile anterioare ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Totodată, referindu-se la șansele ca noi membri să se alăture NATO, cancelarul german a prezis că „nu vor fi prea multe mișcări în viitor”, subliniind însă că, în principiu, SUA sunt deschise pentru noi membri, transmite The Guardian

În același timp, liderul guvernului german a spus că șansele Ucrainei de a se alătura NATO sunt îndepărtate.

Citește și: Sondaj: 62% din ucraineni vor să adere la NATO și 68% vor integrarea în UE

Președintele american Joe Biden a declarat că este „convins” că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina.

Occidentul avertizează că Rusia are cel puțin 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, iar situația pe linia de contact din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia controlează părți din regiunile Donețk și Lugansk, s-a înrăutățit în ultimele trei zile, Kievul acuzând separatiştii că au tras asupra poziţiilor ucrainene.

Citește și: Kamala Harris avertizează Rusia cu sancțiuni fără precedent dacă va invada Ucraina. „Granițele statelor nu pot fi schimbate cu forța”

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri