Live

O navă spațială chinezească a fost detectată în timp ce înlătura un alt satelit de pe orbita terestră

Data actualizării: Data publicării:
Operațiune în spațiu care aduce aminte de filmele Star Wars. Nava spațială a Chinei a reușit să îndepărteze satelitul dezafectat de pe orbita terestră. Foto: Getty Images

O navă spațială lansată de China a fost observată în timp ce prindea și arunca de pe orbită un satelit dezafectat, potrivit unei companii private care urmărește activitatea sateliților de pe orbita terestră și citată de Deutsche Welle. Satelitul vechi a fost aruncat pe o orbită mai îndepărtată cu 300 de kilometri de cea originală.

Pe orbita terestră, a avut loc o operațiune care aduce aminte de filmele Star Wars. Luna trecută, compania ExoAnalytic a observat o navă spațială a Chinei în timp ce „făcea curățenie” în spațiu, de unde a îndepărtat un satelit mai vechi.

Nava chinezescă a apucat un satelit „mort” și, peste câteva zile, l-a aruncat la 300 de kilomteri depărtare de orbita inițială, acolo unde este mult mai puțin probabil să lovească vreo navă spațială care ar putea să îi intersecteze orbita pe viitor.

Aceste evenimente rare au fost prezentate de Dr. Brien Flewelling în cadrul unui seminar organizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și Fundația „O lume sigură” (Secure World Foundation). Flewelling este arhitect-șef pentru conștientizarea situației spațiale al companiei ExoAnalytic Solutions, compania privată care urmărește poziția sateliților de pe orbita terestră, folosind a rețea globală de telescoape optice.

Cum a decurs operațiunea de îndepărtare a satelitului dezafectat

Pe 22 ianuarie, satelitul chinezesc SJ-21 și-a schimbat poziția pentru a se apropia de satelitul scos din funcțiune Compass-G2. Câteva zile mai târziu, SJ-21 s-a atașat de G2 și i-a schimbat orbita.

În următoarele zile, cei doi sateliți au pornit într-un dans spațial spre vest, potrivit filmărilor obținute de ExoAnalytic. Până pe 26 ianuarie, cei doi sateliți s-au separat, iar G2 a fost aruncat de pe orbită.

Compass-G2 (sau BeiDou-2 G2) este o navă spațială care face parte din Sistemul de Navigație prin Satelit BeiDou-2 și care a devenit inoperabil la scurt timp după lansarea din 2009. Pentru mai bine de 10 ani, carcasa metalică s-a învârtit în jurul Pământului împreună cu milioane de alte gunoaie spațiale.

Oficialii chinezi nu au confirmat încă operațiunea de tractare spațială.

SJ-21, care a fost lansat în octombrie 2021, s-a întors acum pe o orbită geostaționară (GEO), puțin deasupra bazinului Congo. Pentru a urma o astfel de orbită trebuie ca satelitul să fie deasupra ecuatorului și viteza sa să fie egală cu cea a rotației Pământului.

Cel care a popularizat ideea unei orbite geostaționare a fost scriitorul britanic de opere științifico-fantastice, Arthur C. Clarke. La mai puțin de două decade după ce Clarke și-a publicat lucrarea pe tema telecomunicațiilor, a fost lansat primul astfel de satelit.

Tractarea spațială a Chinei: un beneficiu sau o amenințare

Multe alte țări au adoptat sau urmează să utilizeze tehnologii de îndepărtare a gunoiului spațial.

Japonia a lansat misiunea ELSA-d în martie 2021, menită să testeze mai multe tehnologii de capturare și de îndepărtare a resturilor spațiale. Agenția Spațială Europeană (ASE) are în plan să lanseze propria misiune de acest gen în 2025.

În ciuda eforturilor generale de a dezvolta și implementa tehnologia de „curățare” a spațiului, unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorările cu privire la sateliții de îndepărtare a deșeurilor spațiale, precum SJ-21.

Liderul Comandamentului Spațial al Statelor Unite, James Dickinson, a spus în aprilie, anul trecut, că tehnologia folosită de China „ar putea fi utilizată pe viitor pentru un sistem de prindere a altor sateliți”.

Care sunt pericolele dezvoltării tehnologiei de îndepărtare a resturilor spațiale

În raportul din 2021 al fundației Secure World despre capacitățile globale anti-spațiale se spunea că există dovezi clare că atât China, cât și Rusia dezvoltă tehnologii cu „capacități anti-spațiale” pentru a dobândi abilitatea de a distruge sisteme spațiale.

Mai multe agenții spațiale au operat misiuni orbitale de întreținere, asamblare și de prelucrare a sateliților de zeci de ani. În astfel de misiuni ar putea fi implicate nave spațiale proiectate să repare și să aprovizioneze sateliți, dar și să îndepărteze gunoaiele spațiale.

De la începutul activităților spațiale, în anii '60, peste 6.000 de lansări au pus pe orbita terestră mai bine de 50.000 de obiecte, potrivit Rețelei de Monitorizare a Spațiului din Statele Unite.

Peste 30.000 de obiecte orbiteză planeta noastră, din care doar 5.000 mai funcționează, conform ASE. În acest raport au intrat doar obiectele care sunt destul de mari pentru a putea fi detectate.

SUA, Rusia, China și India au distrus mai mulți sateliți de pe orbita Pământului

SUA, Rusia, China și India au distrus mai mulți sateliți de-a lungul timpului, ceea ce a produs cantități uriașe de resturi de dimensiuni foarte mici.

Cifrele publicate de ASE arată că mai bine de 300 de milioane de obiecte mici plutesc prin spațiu la viteze incredibil de mari de până la 30.000 de kilomteri pe oră – aproape de cinci ori mai repede decât cel mai rapid glonț.

NASA are mai multe planuri de lansare de misiuni de mentenanță spațială. Una dintre ele presupune printarea de componente în spațiu în speranța ca într-o bună zi să poată construi, direct în spațiu, obiecte care sunt prea mari pentru a fi introduse într-o rachetă.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri