Live

Video&Foto Ministrul ungar de Externe a mers la Moscova „într-o misiune de pace”. Peter Szijjarto s-a întâlnit cu Serghei Lavrov

Data actualizării: Data publicării:
Ungaria este statul UE care a menţinut relaţiile calde cu Moscova după invazia Ucrainei. Foto: Facebook/Szijjártó Péter

Şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, se află, luni, la Moscova, unde a avut o întrevedere cu vicepremierul Denis Manturov şi poartă discuţii cu omologul său, Serghei Lavrov. În postări pe Facebook, însoţite de imagini, Szijjarto susține că este într-o „misiune de pace”.

Şeful său, premierul Viktor Orban, a înfuriat Bruxelles-ul când, la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, în iulie, a mers în „misiuni de pace” autoasumate la Moscova, Kiev şi apoi în China. Preşedinţia maghiară a Consiliului UE se încheie la sfârşitul anului.

Proclamându-se o ţară care susţine „pacea”, Ungaria este statul UE care a menţinut relaţiile calde cu Moscova după invazia din ţara vecină, refuzând să acorde ajutor militar Ucrainei şi blocând adesea decizii ale UE referitoare la ajutorul pentru Kiev, scrie News.ro. 

„Misiunea de pace” a lui Szijjarto la Moscova intervine în condiţiile în care Donald Trump, pe care Viktor Orban l-a susţinut şi îl admiră, se pregăteşte să revină la Casa Albă în ianuarie, ceea ce a accelerat pe scena internaţională promovarea ideii unor posibile negocieri de pace.

În campanie, Donald Trump a spus că dacă el ar fi fost la putere, războiul dintre Ucraina şi Rusia nu ar fi avut loc şi a susţinut că el poate face pace în 24 de ore, deşi nu a detaliat cum. Pe de altă parte, în ultima vreme, şi preşedintele Volodimir Zelenski pare să-şi fi flexibilizat poziţiile anterioare şi să accepte ideea de a face pace fără să aibă eliberate toate teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, condiţia sa prealabilă fiind garantarea intrării în NATO.

Vizita lui Szijjarto la Moscova intervine în timp ce luni cancelarul german Olaf Scholz a venit într-o vizită-surpriză la Kiev, prima după doi ani şi jumătate, şi a anunţat livrarea în această lună a noi echipamente militare în valoare de 650 milioane de euro. Scholz, care se pregăteşte de alegeri anticipate, a venit la Kiev după ce luna trecută a stârnit indignare când a vorbit la telefon cu Vladimir Putin timp de o oră, o convorbire despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a deschis o „cutie a Pandorei” şi a subminat eforturile de izolare a lui Vladimir Putin.

În aceste condiţii, la Moscova au apărut zvonuri că şeful guvernului de la Berlin i-ar transmite lui Volodimir Zelenski un mesaj secret din partea Kremlinului. Întrebat despre aceasta, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a negat. El a spus, luni, că preşedintele rus Vladimir Putin nu i-a transmis niciun mesaj lui Vladimir Zelenski prin intermediul cancelarului german Olaf Scholz, care se află într-o vizită la Kiev, a relatat agenţia TASS.

Kremlinul nu are aşteptări de la vizita cancelarului german Olaf Scholz la Kiev, dar Moscova monitorizează ştirile pe această temă, a mai declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mii de case au rămas fără gaz sau căldură în Transnistria, unii oameni nu mai au apă.  Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc

Putin intenționează să ofere Coreei de Nord tehnologie spațială drept mulțumire pentru sprijinul militar în războiul împotriva Ucrainei

Evaluarea lui Antony Blinken privind noua ofensivă ucraineană din regiunea rusă Kursk

Joe Biden, Donald Trump și Ucraina, între sprijin final și viitor incert

Partenerii noștri