Live

Ministrul libian de externe a fugit din țară după protestele legate de întâlnirea avută cu omologul israelian

Data publicării:
Najla al-Mangoush fusese deja suspendată de prim-ministrul Libiei, Abdul Hamid Dbeibah, duminică seara. Foto: Najla al-Mangoush Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Libiei a fugit din țară. Najla al-Mangoush fusese deja suspendată din funcție după ce a fost făcută publică vestea despre întâlnirea secretă cu Eli Cohen, omologul israelian, relatează The Guardian.

Întâlniri secretă de la Roma între ea și omologul ei israelian a fost făcută publică săptămâna trecută de către ministerul de externe israelian, provocând proteste politice la Tripoli și două nopți de proteste de stradă în toată țara.

Najla al-Mangoush fusese deja suspendată de prim-ministrul Libiei, Abdul Hamid Dbeibah, duminică seara, când a apărut vestea întâlnirii. Oficialii au susținut inițial că întâlnirea a fost întâmplătoare și nu a fost planificată.

Dbeibah a pus-o sub investigație, dar Mangoush a susținut mai târziu că nu ar fi continuat întâlnirea de săptămâna trecută fără știrea și acordul primului ministru.

Se presupune că Najla al-Mangoush a luat un avion către Turcia

Nu este clar de ce Ministerul de Externe israelian a considerat să informeze unilateral că întâlnirea dintre cele două părți a avut loc, având în vedere că se cunoaște cât de atent trebuie tratată problema normalizării relațiilor dintre Israel și statele arabe.

Protestele pro-palestiniene sunt relativ rare în Libia, iar acestea recente probabil că vor descuraja alți lideri arabi să caute legături mai strânse cu Israelul, mai ales dacă nu se poate avea încredere în serviciul diplomatic israelian că va păstra confidențialitatea întâlnirilor.

În încercarea de a se distanța de fiasco-ul diplomatic, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a ordonat marți dimineața tuturor membrilor guvernului său să-l informeze în avans cu privire la schimburile diplomatice secrete. Nu este clar dacă biroul lui a știut de întâlnire dinainte.

Declarația inițială israeliană spunea că ministrul de externe al țării, Eli Cohen, și Mangoush, omologul său libian, au vorbit săptămâna trecută la o întâlnire la Roma găzduită de ministrul de externe italian, Antonio Tajani.

Israel a descris-o ca fiind prima inițiativă diplomatică de acest tip între cele două țări

„Am vorbit cu ministrul de externe despre potențialul mare al relațiilor dintre cele două țări”, a spus Cohen într-o declarație emisă duminică de ministerul de externe al Israelului.

Cohen a spus că cei doi au discutat „importanța păstrării moștenirii evreilor libieni, care include renovarea sinagogilor și a cimitirelor evreiești din țară”.

„Dimensiunea și locația strategică a Libiei oferă o oportunitate uriașă pentru statul Israel”, a adăugat el.

În ceea ce părea apoi a se dori o mușamalizare neconvingătoare, ministerul de externe libian a spus: „Ceea ce s-a întâmplat la Roma a fost o întâlnire întâmplătoare și neoficială, în timpul unei întâlniri cu omologul italian, care nu a implicat nicio discuție, acord sau consultare”.
Într-o țară extrem de divizată, cu două administrații rivale, Dbeibah, dependent de Turcia pentru stăpânirea puterii care se clatină, cu greu își poate permite un regres politic ca acesta, deoarece în luna precedentă autoritatea sa a fost contestată de ciocniri violente între milițiile rivale din capitală.

Vestea întâlnirii a stârnit proteste în unele orașe libiene și o scrisoare din partea consiliului prezidențial al țării prin care se solicită clarificări. Debibah a fost numit inițial prim-ministru interimar în așteptarea alegerilor prezidențiale naționale, după un proces condus de ONU.

Când alegerile nu au avut loc, așa cum era planificat în decembrie 2021, din cauza disputelor privind eligibilitatea candidaților și a altor probleme, Dbeibah a refuzat să se retragă. Guvernul său, descris drept guvernul unității naționale, este încă recunoscut de ONU.

Consiliul prezidențial, care are unele puteri executive și provine din procesul politic susținut de ONU, include trei membri reprezentând cele trei provincii libiene și, prin urmare, este una dintre puținele instituții cu adevărat naționale din țară.

Într-o scrisoare, consiliul a spus că această evoluție „nu reflectă politica externă a statului libian, nu reprezintă constantele naționale libiene și este considerată o încălcare a legilor libiene care incriminează normalizarea cu „entitatea sionistă””.

Prim-ministrul Libiei, Abdul Hamid Dbeibah, cere să se aplice legea

Acesta i-a cerut șefului guvernului „să aplice legea dacă a avut loc întâlnirea”. Dbeibah păruse întotdeauna că doar o tolerează pe Mangoush, o studentă la relații internaționale în administrația sa, ca o numire făcută pentru a satisface cererea trimisului special al ONU de atunci, susținut de societatea civilă libiană, ca femeile să fie incluse în cabinetul său dominat de bărbați.

Reacția la întâlnirea de la Roma este, de asemenea, o lovitură pentru premierul de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, care a investit capital diplomatic în încercarea de a obține un acord pentru a opri fluxul de migranți ilegali din Libia în Italia.

Din punct de vedere comercial, Italia are o investiție de lungă durată în industria petrolieră libiană profitabilă, dar frecvent perturbată. Dar rolul central al guvernului ei, ca intermediar secret pentru întâlnire, poate afecta statutul ei personal într-o țară vitală pentru interesele strategice ale Italiei.

Problema normalizării este supusă tensiunii deoarece guvernul de linie dură al lui Netanyahu a fost supus unor critici intense din partea statelor arabe din cauza violențelor din Cisiordania și pentru că a susținut extinderea așezărilor evreiești.

Dar întreaga premisă a normalizării relațiilor israeliene cu Libia a fost controversată, deoarece există două administrații în țară. Chiar și șeful Uniunii Evreilor Libieni, Raphael Luzon, a susținut că a sfătuit împotriva întâlnirii.

Dar este posibil să fi existat o serie anterioară de întâlniri secrete și poate să nu fie limitate la administrația de la Tripoli. Şeful armatei naţionale libiene din est, apropiat politic de Emiratele Arabe Unite, o ţară care a restabilit relaţiile cu Israelul, ar fi putut, de asemenea, să fi fost dispus să normalizeze relaţiile cu Ierusalim la o dată ulterioară.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Egipt și Qatar vor să încheie un acord de armistițiu în Gaza înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă

Încă un bebeluş a murit de frig în Gaza. Este al cincilea astfel de deces

Benjamin Netanyahu a fost supus unei operații de extirpare a prostatei. Care este starea premierului israelian

Cum era să fie ratată asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh din cauza unui aparat de aer condiționat

Partenerii noștri