Live

Steagul UE a fost interzis la Eurovision 2024. Comisia Europeană cere explicații și critică dur decizia EBU

Data publicării:
Drapelul albastru cu stele aurii a apărut în 1955 ca emblemă a Consiliului Europei. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a criticat dur decizia organizatorilor Eurovision de a interzice membrilor publicului să fluture steagul UE la marea finală de sâmbătă din Suedia. EBU a invocat tensiunile geopolitice crescute pentru această interdicție și a permis ca doar steagurile țărilor participante și cel al comunității LGBTQ+ să fie afișate în timpul spectacolului.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează anual concursul muzical Eurovision, a argumentat decizia interdicției invocând tensiuni geopolitice crescute, dar a indicat că este gata să ia o decizie favorabilă anul viitor. Imaginile distribuite pe rețelele sociale arată că steagul UE a fost fluturat la finala de anul trecut, care a avut loc la Liverpool, notează The Guardian.

Scandalul este cel mai recent care a lovit competiția din acest an de la Malmo, deja umbrită de disputa privind includerea Israelului, protestele pro-palestiniene și descalificarea concurentului olandez cu câteva ore înainte de finală.

Margaritis Schinas, un vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat pentru Politico că interdicția este „uluitoare” și a spus că va cere explicații și clarificări de la EBU, care reunește 56 de radiodifuzori publici de pe tot continentul, inclusiv democrații UE și state autocratice.

Eurovision „este în primul rând o sărbătoare a spiritului european, a diversității și talentului nostru european”, a scris Schinas pe X. „Steagul UE este un simbol al acestui lucru. La mai puțin de o lună până la alegerile europene, nu ar trebui să existe obstacole, mari sau mici, în a sărbători ceea ce îi unește pe toți europenii.”

Un purtător de cuvânt al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „este cu siguranță complet regretabil că steagul tuturor membrilor UE care participă la competiție, precum și al altor state aparținând Consiliului Europei, nu a putut fi arătat.” Nu există „absolut niciun motiv” ca steagul să fie interzis de la locul de desfășurare al acestui concurs, a adăugat acesta.

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a făcut o paralelă între această interdicție și protestele care au loc în Georgia în această perioadă, unde mii de oameni au ieșit în stradă, unii fluturând steaguri UE, pentru a protesta împotriva unui proiect de lege al „agenților străini”.

„În timp ce steagul UE este interzis la Eurovision, oamenii riscă să fie bătuți pentru a cere o cale europeană pentru Georgia”, a scris Verhofstadt pe X. „Libertatea, democrația nu pot fi niciodată luate ca de la sine înțelese!”

Într-o declarație emisă luni, EBU a transmis: „Ca și în anii precedenți, cum ar fi 2023, politica [teledifuzorului public suedez] SVT a fost de a permite steaguri ale țărilor participante și steaguri curcubeu ale comunității LGBTQ+. Nu a existat niciodată o interdicție expresă a drapelului UE în politica scrisă. Din cauza tensiunilor geopolitice crescute, politica drapelului a fost aplicată mai riguros din cauza amenințărilor de securitate la evenimentul din acest an. Ne vom apleca din nou atenția la politica privind steagurile pentru 2025, împreună cu noul nostru radiodifuzor gazdă.” Radiodifuzorul va fi anul viitor SRG SSR din Elveția.

EBU, în 2016, a spus că steagul UE „va fi tolerat”, cu condiția să nu fie folosit ca „un instrument pentru a face în mod intenționat o declarație politică în timpul spectacolului”.

Drapelul albastru cu stele aurii a apărut în 1955 ca emblemă a Consiliului Europei, organismul paneuropean pentru drepturile omului separat de UE, care cuprinde țări ca Islanda și Azerbaidjan. Parlamentul European a adoptat steagul în 1983 și a intrat în uz în toate instituțiile UE în 1986.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stephane Sejourne este propus comisar european de către Emmanuel Macron, în locul demisionarului Thierry Breton

Ursula von der Leyen va prezenta marți noua echipă de comisari europeni

UE a început o operațiune de salvare a unui petrolier atacat de rebelii Houthi în Marea Roșie, pentru a preveni un dezastru ecologic

Oprea: Avem tradiția industriei de petrol și gaze și posibilitatea de a capta și stoca carbon. Să menținem în România industria grea

Partenerii noștri