Live

Silvio Berlusconi a lăsat în urmă o colecție de artă de 20 de milioane de euro. Moștenitorii nu mai știu cum să scape de ea

Data publicării:
Foto: Angela Merkel și Silvio Berlusconi. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Moștenitorii lui Silvio Berlusconi cântăresc soarta colecției sale de artă, în cea mai mare parte lipsită de valoare, chiar dacă fostul premier al Italiei a investit 20 de milioane de euro în ea. Majoritatea operelor de artă au fost cumpărate de la televizor și sunt depozitate acum la Milano, transmite The Guardian.

Fostul premier italian a cheltuit 20 de milioane de euro pe opere de artă, cumpărându-le adesea prin licitații televizate.

Moștenitorii lui Silvio Berlusconi au primit miliarde de euro din imperiul său, dar acum se confruntă cu o dilemă: ce să facă cu vasta sa colecție de opere de artă, în mare parte lipsite de valoare, inclusiv picturi cu femei nud și Madonne, strânse într-un depozit vizavi de casa lui, lângă Milano.

Fostul prim-ministru, care a murit în iunie 2023 la vârsta de 86 de ani, a strâns cele 25.000 de lucrări în ultimii ani ai vieții sale, cumpărând majoritatea dintre ele de la canalele de shopping nocturne, în încercarea sa de a deveni un colecționar de top.

Vittorio Sgarbi, subsecretar la Ministerul Culturii, critic de artă și prieten apropiat al lui Berlusconi, a declarat că obsesia de a cumpăra artă vândută prin licitații TV a început serios în 2018, ca urmare a „nopților nedormite”.

O colecție de „cruste”

El a declarat pentru Report, serialul de investigații difuzat pe Rai, că Berlusconi a cheltuit aproximativ 20 de milioane de euro pe ceea ce Sgarbi a descris drept o colecție de „cruste”, iar accentul părea să fie mai degrabă pe cantitate decât pe calitate.

Potrivit ziarului La Repubblica, colecția este o povară pentru cei cinci descendenți ai lui Berlusconi, nu în ultimul rând pentru că întreținerea uriașului depozit de vizavi de Villa San Martino, reședința sa principală din Arcore, lângă Milano, costă 800.000 de euro pe an, în care sunt depozitate lucrările.

Unul dintre primii experți care a primit un apel de la Berlusconi în timpul unei licitații TV, care se difuza noaptea târziu, a fost Lucas Vianini, care a devenit apoi curatorul șef al miliardarului.

„A fost în 2018 când operatorul telefonic mi-a spus că Berlusconi a sunat”, a spus Vianini pentru Report. Vianini a fost invitat ulterior la Villa San Martino. „Primul lucru pe care l-am văzut a fost pe Dudu [un câine], apoi a apărut Berlusconi”, a spus el.

Vianini a spus că a curatat picturi, inclusiv peisaje și cele care descriu orașele preferate ale lui Berlusconi, Milano și Paris. Descriind depozitul de vizavi de Villa San Martino, Vianini a spus: „Lui Berlusconi îi plăcea ca totul să fie în ordine… nu era un depozit, era mai degrabă un butic”.

Se înțelege că depozitul lui Berlusconi conține o serie de picturi cu femei nud, deși nu este clar de unde provin.

Dacă operele din colecția lui Berlusconi ar fi distruse, „nu ar fi o crimă”

Sute de picturi cu personalități religioase au venit de la Galleria Newarte, un comerciant de lângă Napoli. Proprietarul, Giuseppe De Gregorio, a declarat pentru Report că nu i-a venit să creadă când a primit un telefon de la Berlusconi, care întreba despre un tablou în valoare de 150 de euro.

„A spus: „O voi lua!””, și-a amintit De Gregorio. Relațiile de afaceri și o prietenie între cei doi au înflorit, De Gregorio dându-i lui Berlusconi o statuie de marmură de trei metri a politicianului de ziua sa, pe care Berlusconi a pus-o în fața unui autoportret imens expus în depozit.

La Repubblica a raportat că familia Berlusconi plănuia să scape de colecția de artă, cu excepția câtorva piese considerate a fi cele mai valoroase. „Nu știu dacă distrugerea acelor picturi a început deja”, a spus Sgarbi, citat de ziar. „Știu că, cel puțin la nivel artistic, nu ar fi o crimă.”

Berlusconi a lăsat în urmă un imperiu care includea un club de fotbal, proprietăți, iahturi și principalul său activ, Mediaset, cel mai mare radiodifuzor comercial din Italia, în valoare de peste 6 miliarde de euro, în mare parte pentru copiii săi. De asemenea, i-a lăsat 100 de milioane de euro partenerei sale, Marta Fascina, 100 de milioane de euro fratelui său Paolo și 30 de milioane de euro lui Marcello Dell’Utri, un fost senator al partidului său Forza Italia, care a făcut închisoare pentru asociere cu mafia.

Se crede că familia se gândește să transforme Villa San Martino, unde Berlusconi a găzduit întâlniri de afaceri și politice, precum și unele dintre celebrele sale petreceri „bunga bunga”, într-un muzeu.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Răzbunare! Ce a făcut Ianis Hagi, imediat după ce a transformat o lovitură de la 11 metri în finala cu Celtic

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fără lichide la muzeu: Galeria Națională din Londra: „Din păcate, suntem obligați să luăm măsuri pentru a ne proteja colecția”

Două cutii goale de bere, expuse drept „operă de artă” la un muzeu din Olanda, au fost aruncate din greșeală la gunoi

Incendiu la Somerset House din Londra, care găzduiește una dintre cele mai mari colecții de artă din lume. 100 de pompieri intervin

Mielușeii lui Berlusconi, tigrul care l-a atacat pe Putin și Codruț cel fioros. Animalele folosite în strategia de PR a liderilor lumii

Partenerii noștri