Se spune că o imagine face cât 1.000 de cuvinte. Dar o imagine cu un animal drăgălaș este neprețuită. Cel puțin așa par să gândească liderii politici care s-au pozat alături de diverse animale de-a lungul timpului pentru a părea mai buni la suflet, mai umani, și mai puțin ca cineva ce se face vinovat de fraudă financiară, scrie Politico. Iată ce animale i-au acompaniat pe unii dintre cei mai puternici oameni din lume.
Aproape fiecare președinte al Statelor Unite – o excepție recentă fiind doar Donald Trump, cunoscut pentru faptul că nu urmează trendurile – s-a folosit de această strategie și a adus (sau cumpărat) un animal de companie la Casa Albă pe perioada mandatului său.
Refuzul lui Trump de a-și lua un câine – și faptul că a fost taxat de mai multe ori pentru acest lucru – arată cât de important este să ai un amic blănos cu tine la Casa Albă.
Trump s-a scuzat spunând că s-ar simți „puțin fals” dacă și-ar lua un câine pentru că oricum nu ar avea timp să se ocupe de el, iar fanii lui îl plac la fel de mult, cu sau fără câine.
Singurii președinți americani care nu au adus animale de companie la Casa Albă sunt Andrew Johnson, James K. Polk și Donald Trump; Champ, câinele lui Joe Biden a murit în 2021.
Codruț l-a mușcat de mână pe președintele Austriei
Un alt cățel care a ajuns faimos este cel al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a adoptat pe Codruț, un fost câine vagabond, în 2023, după ce a fost lovit de mașină și a pierdut un picior.
Codruț a devenit vedetă în spațiul online, el apărând deseori în postările pe Instagram ale Maiei Sandu.
Codruț a fost implicat și într-un incident mai puțin plăcut atunci când l-a mușcat de mână pe președintele austriac Alexander Van der Bellen, aflat în vizită la Chișinău. În afară de o mică rană care a trebuit bandajată, se pare că incidentul nu a avut repercusiuni și pe plan diplomatic.
Un alt cățel despre care a ajuns să se vorbească la știri este Volta, un chow chow negru care îi aparține prim-ministrului francez Gabriel Attal.
În februarie, Attal a încercat să calmeze spiritele în timpul unei ședințe a parlamentului arătându-le deputaților poze adorabile cu cățelușa Volta pe care le avea pe telefon.
Din păcate pentru el, tactica nu a făcut decât să îi enerveze și mai rău pe politicienii din opoziție.
„Data viitoare când o să îi mai pun o întrebare, o să latru și o să mă scarpin la urechi cu picioarele”, a spus Boris Vallaud, un politician din partea Partidului Socialist din Franța.
Cocoșul Silver și pisica Micka, scoși la înaintare în Cehia
Președintele ceh Petr Pavel și pisica lui Micka au fost văzuți împreună deseori în timpul campaniei electorale.
Fostul comandant NATO a câștigat alegerile detașat și a luat pisica cu el în Cetatea din Praga, reședința oficială a președintelui Cehiei, Micka devenind astfel prima pisică prezidențială.
Nu doar pisicile și câinii au pus osul la treabă. Sătul probabil de a-și susține cauza politică folosind metode tradiționale, fostul prim-ministru al Cehiei, Andrej Babiš a folosit un cocoș pe nume Silver ca să scoată în evidență nevoia de a proteja produsele agricole autohtone.
Într-o filmare postată pe Facebook în martie, care a fost vizualizată de peste 400.000 de ori, Babiš l-a prezentat pe Silver drept un cocoș căruia nu îi plac „cerealele ucrainene contaminate” și care mănâncă doar „cereale din Cehia”.
Mai târziu, în luna aprilie, Babiš a spus că își caută un alt cocoș, întrucât „Silver nu mai are timp de mine”, acesta urmând să apară într-un film.
Dolly, poneiul omorât de lupi al Ursulei von der Leyen
Ce animal de companie a avut impactul cel mai mare asupra politicii Uniunii Europene? Dolly, poneiul îndrăgit al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este cu siguranță unul dintre candidați.
Când Dolly, în vârstă de 30 de ani, a fost ucisă de un lup în Burgdorf, Saxonia Inferioară, von der Leyen a declanșat o luptă care durează de ani de zile pentru a răzbuna moartea poneiului.
Președinta Comisiei a făcut mari eforturi pentru a elimina o parte din restricțiile impuse la nivelul UE pentru protecția lupilor.
Din câte știm, lupul ucigaș este încă în viață, în ciuda recompensei care a fost oferită pentru prinderea sa.
Von der Leyen a mai primit o lovitură în iulie, atunci când un tribunal din UE a hotărât că lupii nu pot fi desemnați o specie de vânat. Până acum, se pare că scorul este 2-0 în favoarea lupilor.
Mielușeii din campania pro-vegetariană a lui Berlusconi
Silvio Berlusconi a făcut multe gafe, dar faptul că și-a luat un miel nu este una dintre ele.
În timpul perioadei de paște din 2017, cu puțin timp înainte de alegeri, fostul prim-ministru al Italiei a fost filmat în timp ce se mângâia, pupa și hrănea miei cu un biberon pentru o campanie pro-vegetariană, împreună cu activista pentru drepturile animalelor Michela Vittoria Brambilla, care făcea parte din același partid, Forza Italia.
Mesajul care acompania videoclipul era: „Fii ca el. A salvat cinci miei de la sacrificarea de Paște.” Companiile din industria cărnii au reacționat furios și au cerut ca imperiul mediatic al lui Berlusconi să fie boicotat.
Tigrul siberian „liniștit” de Putin și caii albi (neînaripați) ai lui Kim Jong Un
Președintele rus Vladimir Putin s-a folosit de mai multe animale pentru a-și promova imaginea: de la câinele cu care a încercat să o sperie pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, până la tigrul siberian pe care Putin l-a tranchilizat înainte ca acesta să poată sări pe membrii echipei de filmare care l-au acompaniat într-o expediție în orientul îndepărtat al Rusiei.
Se spune că Putin s-ar fi luat la trântă și cu un urs, cu toate că mai apoi au apărut rapoarte potrivit cărora președintele Rusiei ar fi fost salvat din ghearele ursului chiar de fostul său bodyguard, care mai nou a primit rolul de a superviza acțiunile armatei ruse în regiunea Kursk invadată de ucraineni.
Putin nu este singurul dictator care a folosit animalele în scop propagandistic. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a publicat mai multe videoclipuri în care călărește cai albi – cu unul dintre ei ar fi urcat chiar pe cel mai înalt munte din Coreea de Nord.
În timpul pandemiei însă, Kim a ordonat ca toți câinii să fie confiscați și a denunțat obiceiul de a ține animale de companie, spunând că este o „decadență” din Occident.
Mai mult, câinii confiscați ar fi fost trimiși în grădinile zoologice sau vânduți restaurantelor care servesc preparate din carne de câine, ceea ce a stârnit controverse chiar și în Coreea de Nord, unde mai mulți oficiali de rang înalt și cetățeni mai bogați cresc câini.