Comisia Europeană nu mai vrea „protecție strictă” pentru lupi. Ceartă între crescătorii de animale și activiștii de mediu

Data publicării:
lupi în zăpadă
În prezent există peste 20.000 de lupi în 23 de ţări din UE. Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a anunţat miercuri că doreşte să scadă nivelul de protecţie de care beneficiază lupii în UE, considerând că numărul lor prea mare reprezintă de acum un pericol, în special pentru vite. Crescătorii de animale au solicitat eliminarea mai ușoară a lupilor, iar activiștii de mediu îi condamnă spunând că cererea nu are justificare, informează AFP, preluată de Agerpres.

În virtutea Directivei europene privind habitatele din 1992, majoritatea populaţiilor de lupi din Europa beneficiază de o „protecţie strictă”, cu posibilitatea unor derogări.

Comisia propune trecerea la statutul de protecţie simplă, mai suplu şi care permite eliminarea mai uşoară a lupilor acolo unde numărul lor este considerat a fi prea mare în anumite regiuni.

Această propunere, solicitată de crescătorii de animale din mai multe ţări, trebuie încă să fie aprobată de statele membre din UE.

„Revenirea lupilor este o veste bună pentru biodiversitatea din Europa. Dar concentrarea haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit un adevărat pericol, în special pentru vite”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat.

Comisia consideră că revenirea lupilor în regiunile din UE de unde aceştia dispăruseră vreme îndelungată generează tot mai multe conflicte cu comunităţile locale de agricultori şi vânători. Numărul lupilor din Uniunea Europeană a crescut „semnificativ” de-a lungul ultimilor 20 de ani.

În prezent există peste 20.000 de lupi în 23 de ţări din UE şi aceste haite cresc şi ocupă teritorii din ce în ce mai mari, precizează CE, bazându-se pe date colectate la solicitarea sa de către ţările membre.

WWF, unul dintre principalele ONG-uri de conservare a naturii, consideră însă că aceasta este o propunere „scandaloasă” şi care „nu are nicio justificare ştiinţifică”.

Doamna von der Leyen „sacrifică în mod deliberat decenii de muncă în favoarea protejării naturii pentru propriul său interes politic”, a denunţat unul dintre liderii organizaţiei, Sabien Leemans.

Chestiunea numărului lupilor prezenţi în diferite ţări ale Europei se află în centrul unor dezbateri aprinse - şi al unei adevărate bătălii a cifrelor - între crescătorii de animale şi asociaţiile de protecţie a mediului.

Von der Leyen a avut ea însăşi o experienţă neplăcută cu un lup: în septembrie 2022, un lup a pătruns într-un ţarc amenajat pe proprietatea familiei sale, în nordul Germaniei, şi l-a ucis pe bătrânul ei ponei, Dolly.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani