Live

Rusia: Referendum de o săptămână pentru alegerea lui Vladimir Putin președinte pe viață

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Getty Images

În Rusia începe astăzi referendumul constituțional, care va dura timp de o săptămână și care, la final, îi va permite președintelui Vladimir Putin să rămână șef al statului pentru cel puțin 16 ani, până în 2036, transmit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

La urne sunt chemați aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomeraţia, în contextul epidemiei de coronavirus.

Putin a iniţiat reforma constituţională în ianuarie, iar parlamentul de la Moscova a adoptat-o cu o largă majoritate. Reforma a fost aprobată, apoi, de Curtea Constituțională a Rusiei.

Referendumul nu ar fi fost obligatoriu, dar Vladimir Putin a dorit să îl organizeze dată fiind importanţa subiectului.

Conform actualei legi fundamentale, Putin - acum în vârstă de 67 de ani - ar fi trebuit să îşi încheie mandatul în 2024. O nouă Constituţie îi va mai permite să candideze de două ori şi să rămână preşedinte până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.

Deşi susţinerea populară pentru Putin a scăzut în mai de la 79% în mai 2018 la 59%, rezultatul referendumului este sigur în asemenea măsură încât textul noii Constituţii se găseşte deja în librării.

Institutul de stat VTsIOM prognozează că modificarea legii fundamentale a Rusiei va fi aprobată de 67% până la 76% din cei care se vor prezenta la urne.

În noua Constituție a Rusiei va fi înscrisă „credința în Dumnezeu” și „definiția căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie”

Reforma acoperă şi alte domenii, în afara mandatelor prezidenţiale. Şeful statului urmează să aibă noi prerogative, cum ar fi numirea şi destituirea judecătorilor. De asemenea, este prevăzută indexarea pensiilor şi sunt înscrise în Constituţie „credinţa în Dumnezeu” şi definiţia căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie.

Opoziţia rusă a criticat demersul lui Putin. Alexei Navalnîi, principalul oponent al preşedintelui, consideră că este un act populist al cărui singur scop este să „reseteze la zero contorul mandatelor lui Putin, acordându-i preşedinţia pe viaţă”. El le-a cerut susţinătorilor săi să boicoteze votarea, susţinând că este 'ilegală, lipsită de sens şi periculoasă pentru sănătate'.

Şi Partidul Comunist, susţinător tradiţional al preşedintelui, este împotriva referendumului. Liderul formaţiunii, Ghenadi Ziuganov, a afirmat că Putin are deja „mai multe puteri decât un ţar, un faraon şi un secretar general al Partidului Comunist la un loc”.

Vladimir Putin, fost ofiţer KGB (serviciul de informaţii al fostei Uniuni Sovietice) este la putere, ca preşedinte sau premier, din 1999 şi susţine că nu s-a decis încă dacă va candida din nou la preşedinţie. El şi-a declarat intenţia de a pune capăt speculaţiilor privind un posibil succesor, evitând astfel perturbarea guvernării. „Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a avertizat preşedintele, arătând că în caz contrar, „în aproximativ doi ani - şi ştiu asta din proprie experienţă - ritmul normal de lucru în multe părţi din aparatul guvernamental va fi înlocuit de căutarea posibililor succesori”.

Andrei Kolesnikov, cercetător în cadrul Centrului Carnegie din Moscova, este de părere că „deoarece preşedintele nu şi-a găsit un succesor, s-a numit pe sine însuşi”.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie pentru prezidenţiale. FBI: „Rusia este amenințarea cea mai activă”

Partenerii noștri