Curtea Constituţională a Rusiei a aprobat luni ampla reformă constituţională iniţiată de preşedintele Vladimir Putin, care îi conferă între altele dreptul la două mandate suplimentare prezidenţiale după încheierea actualului mandat în 2024, scrie Agerpres.
Instanţa supremă a publicat pe site-ul său de internet hotărârea prin care consideră că modificările propuse de preşedintele rus la textul Constituţiei sunt în conformitate cu legea. Curtea a adăugat că a trimis această decizie Kremlinului.
Putin, în vârstă de 67 de ani, se află la putere în calitate de preşedinte şi ca premier de două decenii. Astfel, Putin este liderul sovietic şi rus cel mai longeviv pe Olimpul puterii de la Moscova după dictatorul sovietic Iosif Stalin, comentează DPA.
Amendamentele la Legea fundamentală a ţării, pe care Putin le-a semnat deja, dar care nu au încă efect, sunt în conformitate cu dreptul constituţional în vigoare, concluzionează Curtea.
Constituţia permite în prezent preşedintelui efectuarea a două mandate consecutive, ceea ce înseamnă că Putin ar trebui să se retragă de la putere peste patru ani, la finalul actualului mandat de şase ani, început în 2018. Noua stipulare reduce la zero numărul mandatelor pe care le-a avut până acum şi îi permite să fie ales pentru altele două (de câte şase ani), până în 2036.
Textul mai trebuie definitiv aprobat în cadrul unui "vot popular" prevăzut pentru 22 aprilie. În pofida îngrijorărilor legate de pandemia de coronavirus, această dată este pentru moment menţinută, potrivit AFP.
Vladimir Putin a semnat sâmbătă ampla sa reformă constituţională care, printr-un amendament adăugat spre surprinderea generală cu câteva zile înainte şi denunţat vehement de către opoziţie, i-ar putea permite preşedintelui rus să rămână la putere până în anul 2036.
(Editor Liviu Cojan)