Live

Rusia anunță ca va avea prima vaccinul anti-COVID: „Este un moment Sputnik”. Este sigur și eficient sau doar instrument de propagandă?

Data actualizării: Data publicării:
Vaccinul anti-COVID a devenit subiect de ceartă între puterile mondiale. Foto: Profimedia Images

Rusia intenționează să fie prima țară din lume care să aprobe un vaccin contra noului coronavirus, în mai puțin de două săptămâni, în ciuda îngrijorărilor cu privire la siguranța și eficacitatea acestuia. Oficialii ruși au declarat pentru CNN că, cel mai probabil, pe 10 august sau chiar mai devreme ar urma să fie aprobat vaccinul creat de Institutul Gamaleya din Moscova.

Acesta va fi aprobat pentru utilizare publică, iar primii care vor beneficia de vaccin vor fi cei din prima line a luptei cu pandemia de coronavirus.

„Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea privind vaccinurile rusești, referindu-se la lansarea cu succes a primului satelit din lume de către Uniunea Sovietică din 1957.

„Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile lui Sputnik. La fel este și cu acest vaccin. Rusia va fi acolo prima”, a mai declarat acesta.

Însă Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale, iar pretinsa siguranță și eficacitate nu poate fi verificată. Criticii spun că presiunea țării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care dorește să înfățișeze Rusia ca o forță științifică globală.

Există, de asemenea, îngrijorări, testarea vaccinului la om fiind incompletă.

Zeci de studii despre vaccinuri sunt în curs în întreaga lume și un număr mic se află în studii de eficiență la scară largă, dar majoritatea dezvoltatorilor au avertizat că mai rămâne multă muncă înainte de aprobarea vaccinurilor.

În timp ce unele vaccinuri la nivel mondial sunt în a treia fază a studiilor, vaccinul rus trebuie să treacă prin faza a doua. Dezvoltatorii intenționează să finalizeze acea fază până pe 3 august, apoi să efectueze a treia fază de testare în paralel cu vaccinarea lucrătorilor medicali.

Oamenii de știință ruși spun că vaccinul a fost rapid dezvoltat, deoarece este o versiune modificată a unuia deja creat pentru a lupta împotriva altor boli. Aceasta este abordarea adoptată în multe alte țări și de alte companii.

Ministerul Apărării din Rusia spune că soldații ruși au servit ca voluntari în testările umane.

La începutul acestei luni, Kremlinul a negat acuzațiile potrivit cărora spionii ruși au încercat să obțină informații din laboratoarele de cercetare americane, canadiene și britanice pentru a fura secretele dezvoltării vaccinului anti-COVID.

Citește și Elita rusească a primit, încă din aprilie, un vaccin experimental anti-COVID

Redactor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri