Live

La ce vârste sunt oamenii cei mai fericiți? O echipă de cercetători a aflat răspunsul la întrebare

Data publicării:
Pentru a răspunde la întrebarea când este probabil să fii cel mai fericit în viață, o echipă de cercetători a realizat un studiu care a evaluat starea de bine de-a lungul anilor. Foto: Shutterstock

La ce vârste sunt oamenii cei mai fericiți? O echipă de cercetători europeni a aflat răspunsul la această întrebare. Studiul a urmărit modul în care evoluează starea de bine pe parcursul vieții, iar la el au luat parte peste 460.000 de persoane.

Pentru a oferi câteva răspunsuri la întrebarea când este probabil să fii cel mai fericit în viață, o echipă de cercetători de la universități europene a realizat un studiu care a evaluat starea de bucurie de-a lungul anilor. Rezultatele au fost publicate în revista academică Psychology Bulletin, relatează Euronews.

S-a constatat că satisfacția în viață scade între 9 și 16 ani, apoi crește din nou ușor până la vârsta de 70 de ani. După acest punct, satisfacția vieții a scăzut din nou până la vârsta de 96 de ani.

„Ne-am concentrat asupra schimbărilor în trei componente centrale ale bunăstării subiective. Satisfacția vieții, stările emoționale pozitive și stările emoționale negative”, a explicat într-un comunicat de presă Susanne Bücker, profesor asistent la Universitatea germană de sport din Köln, care a lucrat la studiu.

Raportul a arătat, de asemenea, că stările emoționale pozitive au scăzut între 9 și 94 de ani. Stările emoționale negative au fluctuat ușor între 9 și 22 de ani, apoi au scăzut până la vârsta de 60 de ani, înainte de a crește din nou.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea sportivă germană din Köln, Universitatea Ruhr din Bochum, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și de la Universitățile din Berna și Basel din Elveția.

De ce sunt anumite vârste asociate cu o fericire mai mare?

 În rezumatul rezultatelor, Bücker a explicat că studiul a indicat o tendință pozitivă pe o perioadă largă a vieții „dacă ne uităm la satisfacția vieții și la stările emoționale negative”, a spus ea.

Potrivit lui Bücker și echipei sale, scăderea satisfacției în viață între 9 și 16 ani poate fi atribuită schimbărilor semnificative ale corpului și ale vieții sociale, care sunt adesea asociate cu pubertatea. Constatările lor au indicat că satisfacția vieții crește din nou pe măsură ce adolescenții trec la vârsta adultă tânără.

În ceea ce privește declinul satisfacției vieții la vârsta adultă foarte târzie, începând cu vârsta de 70 de ani, Bücker îl atribuie schimbărilor de viață asociate cu bătrânețea.

„Acest lucru ar putea fi legat de faptul că, la persoanele foarte în vârstă, performanța fizică scade, sănătatea se deteriorează adesea și contactele sociale se diminuează; nu în ultimul rând, pentru că semenii lor mor”, a sugerat ea.

Cercetătorii au realizat sondajul pentru a promova bunăstarea pe parcursul întregii durate de viață.

Speranța lor este că rezultatele studiului ar putea duce la dezvoltarea unor programe de intervenție adaptate pentru a crește satisfacția și fericirea în viață, în special pentru persoanele în vârstă.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Studiu. Nivelul studiilor efectuate, locul de muncă și averea, factori ce pot influența riscul de a dezvolta demență

„Fantoma din Mekong” a ieșit din adâncuri. Un pește uriaș a reapărut în mod misterios la două decenii după ce a fost zărit ultima dată

Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am crezut”, arată un nou studiu

Oamenii fără simțul mirosului respiră diferit. Rezultatele unui studiu arată legătura dintre anosmie și alte probleme de sănătate

Partenerii noștri