Live

Hoții de bitcoin | Cât de vulnerabilă este piața monedelor virtuale

Data actualizării: Data publicării:
Bitcoin. Imagine ilustrativă. Foto: GettyImages

Piaţa criptomonedelor este extrem de vulnerabilă. 14% din totalul banilor virtuali au fost furaţi. Dacă s-ar întâmpla ca 14% din masa monetară calsică să fie furată, chiar şi într-o perioadă lungă de timp, oamenii şi -ar pierde total încrederea în sistem.

În ultimii aproape 10 ani, hackerii au reuşit să fure Bitcoin şi altele monede virtuale asemănătoare în valoare de 1,2 miliarde de dolari, susţin specialiştii de la Autonomus Research. Dacă luăm, însă, în calcul ritmul accelerat în care au crescut preţurile criptomonedelor la sfârşitul lui 2017, la valoarea actualizată suma ar creşte exponenţial.

În cazul monedei virtuale Ethereum, specialiştii în securitate cibernetică au descoperit că datele clienţilor au fost expuse în luna noiembrie, din cauza unei erori din portofelul virtual. Din această cauză, 155 de milioane de dolari au dispărut în luna noiembrie.

Iar în decembrie un serviciu care minează criptomonede anunţa că hackerii au reuşit să-i fure din portofelul digital 63 de milioane de dolari. Chiar şi tehnologia care permite crearea unor aşa-numite „contracte inteligente" este vulnerabilă. Clienţii Ethereum au pierdut, în 2016, 50 de milioane de dolari. A fost nevoie de un update realizat la timp pentru a-şi recupera banii.

Acea tehnologie blockchain - creată tocmai pentru a fi cea mai sigură, fără comisioane, fără control arată vulnerabilităţi mari. Iar asta ar trebui să-i pună pe gânduri inclusiv pe investitorii care caută să se arunce pe această piaţă, fără să cântărească pericolele la care se expun.

Chiar dacă a fost creată în urmă cu aproape 10 ani, tehnologia blockchain nu şi-a dezvoltat încă instrumente de apărare, este imatură. Funcţionează pe mii de platforme de criptare. Fiecare dintre ele expusă şi, cu cât mai multe, cu atât mai greu de descoperit şi apoi de intervenit acolo unde este cazul.

Tranzacţiile blockchain, odată decriptate, oferă mult mai multe beneficii pentru hackeri decât cele obţinute în urma unor atacuri obişnuite. Pe mână hackerilor ajung nu numai monedele virtuale, ci şi informaţii despre identitate, drepturi de proprietate şi, bineînţeles, cheile digitale ale utilizatorului.

Toate aceste scăpări de care profită hackerii reprezintă, însă, o nouă linie de dezvoltare pentru companiile din securitate cibernetică.

Multe dintre ele au lansat sau lucrează la tehnologii noi care să-i protejeze pe clienţii care minează sau tranzacţionează monede virtuale şi care tranzacţionează în sistem blockchain.

Iar piaţa acestor produse, estimată în 2017 la 260 de milioane de dolari, ar putea creşte spectaculos la peste 350 de miliarde de dolari.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bitcoin a atins un nou record și s-a apropiat de 100.000 de dolari

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Record istoric: Bitcoin a depăşit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari

Cel mai mare jaf din istoria Bitcoin: Cum au reușit „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul ei să fure peste 10 miliarde de dolari

Partenerii noștri