Live

Fenomenele meteo extreme au început să schimbe planurile de vacanță

Data publicării:
Foto: Profimedia

Mai multe decese cauzate în această vară de canicula care a lovit destinații turistice de la țărmul Mării Mediterane atrag atenția asupra modului în care schimbările climatice vor afecta în viitor planificarea concediilor, relatează BBC.

În mod tradițional, vara este sezonul de vârf al călătoriilor în renumite destinații însorite, cum ar fi Grecia și Italia, pentru că turiștii preferă să-și petreacă vacanțele la malul mării. Cu toate acestea, pe măsură ce temperaturile continuă să crească în întreaga Europă, multe dintre aceste destinații devin din ce în ce mai inconfortabile și chiar periculoase, ceea ce determină turiștii și agențiile de turism să-și schimbe planurile.

Agențiile care oferă activități în aer liber sunt afectate în mod deosebit. De exemplu, un operator care organizează pelerinaje de-a lungul Camino de Santiago (nord-vestul Spaniei), a observat o schimbare clară atât a orelor, cât și a rutelor pe care turiștii le rezervă. Reprezentantul agenției de turism spune că lunile de iarnă înregistrează în mod tradițional mai puține rezervări, dar acest lucru s-a schimbat în ultimii ani. „În vreme ce verile devin mai sufocante, oamenii preferă o săptămână de ploaie decât să sufere o insolație”, a spus acesta.

O altă agenție de turism, care oferă călătorii în destinații din întreaga lume, a trebuit să facă modificări în privința tururilor care includ itinerarii parcurse pe jos, în special în lunile mai calde. „Am văzut mai mulți clienți care au început să se îndrepte spre perioadele dintre vârful de sezon și extra-sezon pentru unele dintre tururile active. Credem că vremea a contribuit la aceste decizii”, a declarat reprezentantul acesteia.

Valurile de caniculă nu sunt singurul motiv de schimbare a planurilor de vacanță. Alte dezastre naturale, cum ar fi incendiile, uraganele și inundațiile, sunt, de asemenea, în creștere și vor avea un impact asupra călătoriilor. Anul trecut, la nivel global, o agenție de turism din Marea Britanie a notat 121 de fenomene meteo extreme pe care le-a pus pe seama schimbările climatice.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din martie 2024, mai multe destinații, în special la Marea Mediterană, se confruntă cu daune semnificative din cauza schimbărilor climatice. Studiul sugerează, de asemenea, că multe locații din Europa se vor confrunta cu o schimbare a cererii. Fie că este vorba de o scădere a turismului în lunile mai calde, de o creștere a numărului de călătorii către destinații mai temperate în timpul verii, sau de mai mulți turiști care caută perioadele dintre sezon și extra-sezon, cum ar fi primăvara sau toamna.

Într-adevăr, destinațiile mai răcoroase, cum ar fi Suedia, Islanda și Țările de Jos, înregistrează deja o creștere a rezervărilor în timpul verii. O agenție de turism a raportat BBC date care arată o creștere semnificativă a rezervărilor pe timp de vară pentru Islanda și Suedia (49%, respectiv 47%). În mod similar, Scandinavia a înregistrat o creștere de 27%. Olanda este în creștere cu 33%, iar Norvegia și Irlanda au crescut cu 16%, respectiv 13%.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Atacuri nefondate, tendențioase și false.” Reacția DSU după ce Băsescu a spus că RO-Alert nu a funcționat în cazul inundațiilor

Budapesta se pregătește pentru „revărsarea deceniului”. „Vom face de pază pe baraj în fiecare seară”

Ce boli ar putea apărea după inundațiile din țară. DSP Galați atrage atenția asupra riscurilor și lansează un ghid

„E jale! Apă cât vezi cu ochii!”. Mii de hectare agricole din Galați băltesc după inundații. Agricultorii își strigă disperarea

Partenerii noștri