Compania aeriană al cărei Boeing s-a prăbușit fusese pusă de UE pe lista neagră a aviației
Lion Air, compania aeriană al cărei avion s-a prăbușit în Indonezia, cu 189 de pasageri la bord, s-a aflat ani de zile pe lista neagră a aviației, alături de Wings Air sau Batik Air, ceea ce înseamnă că nu a avut voie să zboare în spațiul Uniunii Europene o bună perioadă de timp. În iunie 2016, Lion Air a fost scoasă de pe această listă neagră.
Uniunea Europeană a decis să scoată compania Lion Air, cel mai mare operator de zboruri interne în Indonezia, de pe lista neagră a aviației, în iunie 2016, după ce compania luase măsuri pentru îmbunătățirea măsurilor de securitate și siguranță în zbor.
Lista neagră a UE le interzice companiilor aeriene luate în vizor să opereze zboruri în spațiul european, din cauza îngrijorărilor privind întreținerea aeronavelor sau a operațiunilor de rutină privind măsurile de siguranță în zbor.
Companiile aeriene aflate pe lista neagră nu sunt neapărat cele care au avut accidente aviatice în istorie; multe dintre ele au un istoric impecabil la acest capitol. Însă riscurile pentru pasageri sunt evaluate de UE drept prea mari, așa că apare această interdicție.
Toate companiile aeriene din lume sunt evaluate de UE, indiferent dacă operează sau nu zboruri spre sau în Europa.
Lion Air, alături de multe alte companii aeriene din Indonezia, au avut accidente aviatice în lanț, în ultimul deceniu, fapt care a pus aviația indoneziană sub lupa organismelor internaționale pentru securitatea zborurilor. Lion Air a avut șase incidente aviatice în ultimii 10 ani, inclusiv cel din 2007, când 21 de persoane au murit. Avionul prăbușit în Indonezia pe 29 octombrie 2018 este însă cel mai grav incident aviatic din istoria companiei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News