Lipsă acută de personal în armata britanică. În fiecare lună, se pierd cu 300 mai mulți soldați decât se recrutează
Lipsa acută de personal militar este vizibilă pe întregul teritoriu european. Probleme există peste tot, însă în Marea Britanie putem vorbi chiar de o criză, scrie Zone Militaire.
În Franța, Ministerul Forțelor Armate se străduiește să își atingă obiectivele de angajare, deoarece prea mulți oameni părăsesc țara, în timp ce omologul său britanic este într-o situație încă și mai dificilă.
Parte din acest motiv, săptămâna trecută ministerul Apărării a fost nevoit să anunțe dezafectarea prematură a ultimelor două nave de asalt amfibiu ale Royal Navy, chiar dacă acest lucru înseamnă să pună în pericol viitorul Royal Marines.
Cu toate acestea, cazul armatei britanice este și mai îngrijorător. În timp ce dimensiunea armatei se reduce constant de aproape cincisprezece ani, un studiu publicat de The Times în ianuarie a estimat că aceasta va avea mai puțin de 70.000 de soldați în 2026, în timp ce ultima revizuire strategică a apărării, publicată în 2021 [și revizuită doi ani mai târziu], prevedea că efectivele sale vor scădea de la 82.000 la 73.500.
Acestea fiind spuse, Grant Shapps, ministrul britanic al apărării de atunci, a contestat proiecțiile studiului. „Efectivele armatei britanice nu vor scădea sub 73.000 de oameni”, a spus el. Dar „problema nu este doar câți bărbați și câte femei ai pe teren. Este vorba despre cât de letale sunt forțele tale armate”, a adăugat el.
Cu toate acestea, în timp ce se pregătea să demisioneze din funcția de șef al Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders a declarat că „are nevoie de o armată concepută pentru a se dezvolta rapid de la un prim eșalon și pentru a furniza resurse unui al doilea eșalon, iar apoi pentru a instrui și echipa armata cetățenilor care va urma”. El a adăugat: „În următorii trei ani, ar trebui să putem vorbi despre o armată britanică de 120.000 de oameni, inclusiv rezerviști. Dar asta tot nu va fi suficient.
Citește și
O dronă-spion a fost descoperită urmărind portavionul britanic HMS Queen Elizabeth în Portul Hamburg
Oricum ar fi, studiul publicat de The Times nu era departe de adevăr... cel puțin dacă ar fi să dăm crezare cifrelor confirmate de John Healey, actualul ministru britanic al Apărării, în cadrul unei audieri parlamentare și relatate în revista britanică Defence Journal la 22 noiembrie.
„Obiectivele de recrutare sunt stabilite în fiecare an. Anul trecut, moralul era la cel mai scăzut nivel din toate timpurile” și «forțele noastre pierdeau în fiecare lună 300 mai mulți soldați decât se recrutea», a declarat Healey.
Îngrijorarea este că această tendință nu este nouă... și că este rezultatul unor „probleme adânc înrădăcinate”, a subliniat ministerul britanic, cum ar fi salarizarea, condițiile de cazare, dificultățile de conciliere a vieții militare cu cea de familie etc.
În încercarea de a remedia situația, dl Healey a anunțat „cea mai mare” creștere salarială din ultimii 20 de ani. Planul este de a acorda „bonusuri de retenție” de 8 000 de lire sterline membrilor subofițeri care au deja patru ani de serviciu. Valoarea acestor bonusuri ar putea ajunge chiar și la 30 000 de lire sterline, pentru a păstra competențele-cheie în domeniul aeronautic.
O altă măsură vizează „raționalizarea procesului de recrutare”, ministrul arătând că, în ultimul deceniu, 75% din cei un milion de tineri care au aplicat pentru a se alătura forțelor armate au renunțat înainte chiar de a susține testele sau concursurile.
Citește și
General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News