Analiză La 1.000 de zile de război în Ucraina, deruta domnește printre aliații Kievului, în așteptarea diplomației marca Trump
La o mie de zile de la startul celui mai istovitor război din Europa de la naziști încoace, startul negocierilor de pace în Ucraina pare a fi fost dat. Mișcarea unilaterală de vineri, 15 noiembrie, a cancelarului german Olaf Scholz de a-l suna pe președintele rus Vladimir Putin a pus capăt la aproape doi ani în care principalii lideri NATO l-au izolat pe șeful de la Kremlin, comentează CNN.
Pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost o veste foarte proastă, într-o perioadă de 72 de ore marcată de faptul că administrația Biden a acceptat în cele din urmă cererea sa de a putea lansa arme americane ATACM cu rază lungă de acțiune în Rusia. Zelenski s-a revoltat spunând că apelul telefonic al lui Scholz către Moscova a deschis „Cutia Pandorei”. El a declarat: „Este extrem de important pentru (Putin) să își slăbească izolarea”.
Câteva ore mai târziu, Zelenski a părut să admită impulsul către discuții, afirmând că, atunci când președintele ales al SUA, Donald Trump, va prelua puterea, „războiul se va termina mai repede”, aceasta fiind promisiunea făcută de Trump alegătorilor săi.
Scholz a declarat că dicuția sa cu Putin a arătat că pozițiile dure ale liderului rus cu privire la Ucraina nu s-au schimbat, dar a adăugat că este important ca Europa să discute cu Putin, dacă Trump este pe cale să facă același lucru.
Conversația de o oră a marcat revenirea diplomației la conflictul care durează de zece ani, chiar dacă discuția lor a adus în prim plan reținerea familiară că nu era încă timpul să vorbească.
Convorbirea Scholz - Putin, o oportunitate pentru aliații Ucrainei
Convorbirea a aruncat un wild card în mijlocul unei alianțe occidentale care se confruntă cu o anxietate larg răspândită cu privire la rezultatul conflictului în lumina alegerii lui Trump, potrivit a peste 10 interviuri pe care CNN le-a realizat cu oficiali și diplomați actuali și foști în cursul săptămânii trecute.
Un oficial occidental a declarat că a existat o „ținere generală a respirației” în capitalele occidentale înainte de învestirea lui Trump.
„Germanii care vorbesc cu Putin - asta a mers prost” printre aliații Ucrainei, a spus oficialul. „Oferindu-i lui Putin acel impuls pozitiv, i-a iritat pe francezi și pe alții”. Președintele francez Emmanuel Macron a fost deosebit de vocal cu privire la continuarea sprijinului pentru Ucraina.
Premierul polonez Donald Tusk a postat pe X că asaltul substanțial al rachetelor rusești de duminică seară asupra Ucrainei a arătat că: „Nimeni nu-l va opri pe Putin cu apeluri telefonice ... diplomația telefonică nu poate înlocui sprijinul real al întregului Occident pentru Ucraina. Următoarele săptămâni vor fi decisive, nu numai pentru războiul în sine, ci și pentru viitorul nostru”.
Decizia administrației Biden de a permite lansarea de rachete ATACM pe teritoriul Rusiei reflectă, probabil, sentimentul crescând de escaladare a războiului, chiar dacă se întrevăd posibile negocieri de pace, toate părțile încercând să își îmbunătățească poziția în perspectiva unei președinții Trump.
Analiștii au declarat că apropierea lui Scholz a fost alimentată de alegerile germane iminente.
„Scholz intră în campania electorală ca un «pacificator» pentru a-și asigura voturi care ar putea fi altfel atrase de înclinația pro-Moscova a unei părți a opoziției germane”, a declarat Alena Epifanova, cercetător la Consiliul german pentru relații externe.
Epifanova a spus că mișcarea ar putea face apel la simpatii similare în propriul partid SPD al lui Scholz, dar „în rest, este foarte nefericită pentru Ucraina”.
Incertitudinea de la NATO
Un diplomat familiarizat cu starea de spirit din interiorul sediului NATO a descris incertitudinea din cadrul alianței cu privire la poziția lui Trump în ceea ce privește continuarea sprijinului și negocierile de pace, descriind următoarele câteva luni ca fiind critice pe câmpul de luptă din Ucraina.
Incertitudinea a fost reluată de un înalt oficial al serviciilor de informații ucrainene, care a declarat pentru CNN: „Este foarte periculos să facem predicții acum. Sperăm la ce este mai bun!”
Majoritatea analiștilor speculează că orice acord ar implica o înghețare aproximativă a liniilor frontului, Moscova și Kievul oferind sau primind garanții de securitate pentru a preveni reaprinderea conflictului. Rusia continuă să obțină câștiguri mici, dar consistente, pe linia frontului estic și ar înghiți aproximativ o cincime din Ucraina dacă liniile frontului ar fi negociate în noi frontiere permanente. Criticii Kremlinului avertizează, de asemenea, asupra istoriei sale de utilizare a diplomației ca o pauză sau un obstacol în urmărirea obiectivelor sale militare.
Un oficial francez din domeniul apărării a declarat: „Discuțiile privind viitorul Ucrainei au intrat în viteză” de la alegerea lui Trump, în centrul cărora se aflau garanțiile de securitate pentru Ucraina.
„Ce fel de concesii va accepta Rusia?”, a întrebat oficialul. „Rusia păstrează toate zonele pe care le-a cucerit? Și, dacă înghețăm status quo-ul, războiul se va încheia cu adevărat? Poate exista pace? Sau vom asista la acte de sabotaj și subversiune?”
Promisiunile administrației Biden și ale Europei au sporit asistența acordată Kievului în ultimele săptămâni, cu scopul de a arăta că sprijinul Kievului este asigurat pentru lunile următoare.
Un al doilea oficial occidental a declarat că un acord recent al G7 de a împrumuta 50 de miliarde de dolari Ucrainei, bazat pe profiturile din activele rusești înghețate, „înseamnă că, în esență, Ucraina este sigură din punct de vedere financiar tot anul 2025”.
Planul de pace al Donald Trump, o necunoscută
Detaliile oricărui plan de pace al lui Trump rămân neclare, sugerează unii analiști, deoarece președintele ales trebuie încă să formuleze o strategie sau să decidă asupra personalului care o poate face. El a spus în mod celebru că ar putea pune capăt războiului într-o zi, fără să spună cum ar putea realiza acest lucru.
Viitorul său consilier pentru securitate națională, Mike Waltz, nu a spus aproape nimic despre politică de când a acceptat postul, dar a scris cu trei zile înainte de alegeri în The Economist că a lupta „atât timp cât este necesar” într-un război de uzură împotriva unei puteri mai mari este o rețetă pentru eșec”.
Aliații s-au străduit să citească semnalele limitate de la viitoarea Casă Albă. Un diplomat european a declarat: „Îl credem (pe Trump) pe cuvânt că va trece la o soluționare negociată”, adăugând că tabăra Trump a fost prudentă atunci când a discutat despre politica sa, ascultând, dar dezvăluind puțin și „nu spunând «acesta este planul»”.
Susținătorii lui Trump au încercat, în parte, să înlăture ideea că președintele ales ar căuta pacea cu orice preț pentru Kiev.
Kurt Volker, trimisul lui Trump pentru Ucraina în primul său mandat, din 2017 până în 2019, a declarat că mișcarea de deschidere a lui Trump trebuie să fie „demonstrarea forței”, astfel încât Putin să realizeze că nu merită să continue lupta, „apoi puteți stabili detaliile de acolo. Trump a spus de multe ori: «pace prin forță»”.
Volker a declarat că a crezut că Trump va acorda împrumuturi mai degrabă decât mai mult ajutor Ucrainei.
„Nu sunt convins că va reduce (ajutorul) la zero. Cred că va fi un program de împrumuturi”, despre care Volker a spus că ar obține un sprijin republican larg, făcând referire la un program din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul căruia materialele fabricate în SUA erau efectiv împrumutate aliaților, dar nu erau returnate.
„Nu costă contribuabilul ... «Împrumutați câți bani aveți nevoie, construiți-vă armata, fiți puternici, dar ar trebui să puneți capăt războiului»”.
Volker a declarat că a simțit că Trump va fi influențat de „catastrofa” SUA în Afganistan sub conducerea lui Biden.
Trump „a vrut să iasă el însuși din Afganistan, dar nu a făcut-o niciodată pentru că i s-a spus mereu că asta se va întâmpla”, a spus Volker.
„El nu vrea să aibă parte de o astfel de catastrofă în timpul mandatului său. Va încerca să găsească o modalitate de a pune capăt războiului, dar Ucraina va supraviețui.”
Consecințele implicării Coreei de Nord
Numirea lui Waltz în funcția de consilier pe probleme de securitate națională și nominalizarea senatorului Marco Rubio în funcția de secretar de stat ar putea spori atenția asupra introducerii de către Moscova a trupelor și armamentului nord-coreean pe linia frontului, au sugerat oficialii occidentali.
Mișcarea s-ar putea întoarce împotriva lui Putin, au spus aceștia, transformând linia frontului ucrainean într-o arenă mai globală, în care Statele Unite trebuie acum să se confrunte cu inamici din Indo-Pacific, precum Kim Jong Un, și cu sponsorul său ocazional, Beijing.
Un fost diplomat american familiarizat cu abordarea lui Trump a explicat că atitudinea prietenoasă controversată a președintelui ales față de șeful de la Kremlin provine din faptul că Trump nu dorește să „demonizeze adversarii sau oamenii cu care trebuie să încheie acorduri”.
Aceștia au adăugat: „El va lua decizii politice care sunt dure sau va permite altora să facă acest lucru”, dar dorește să „aibă o relație”.
Fostul diplomat a declarat că istoria înșelătoare a Moscovei în negocieri este motivul pentru care Kievul trebuie să fie înarmat corespunzător ca parte a oricărui acord. „Putin nu va fi sincer - să fim clari”, a spus diplomatul.
„El va cere lucruri care nu sunt rezonabile. Și chiar dacă va fi de acord cu o încetare a focului, va plănui să atace din nou mai târziu.”
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News