Live

Kremlinul nu vrea să spună dacă Gardienii Revoluției din Iran folosesc dispozitive de comunicații rusești sau chineze

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a fost întrebat de Reuters despre informațiile potrivit cărora Gardienii Revoluţiei din Iran ar folosi în principal dispozitive de comunicaţii artizanale sau fabricate în Rusia şi China și s-a rezumat la a spune că legăturile comerciale ale Moscovei cu Teheran se dezvoltă.

Un responsabil iranian din domeniul securităţii a declarat, pentru Reuters, că Iranul este îngrijorat de infiltrarea agenţilor israelieni în urma detonării pagerelor şi aparatelor walkie-talkie aparţinând membrilor Hezbollah în Liban din această lună, scrie Agerpres. O operaţiune pe scară largă de verificare a tuturor dispozitivelor de comunicare utilizate de Gardienii Revoluţiei este în curs de desfăşurare, a adăugat oficialul citat.

„Nu ştiu cât de fiabile sunt aceste surse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre informaţiile Reuters.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că relaţiile noastre comerciale şi economice cu Iranul se dezvoltă în toate domeniile. Volumul schimburilor comerciale creşte reciproc”, a spus el.

Premierul rus Mihail Mişustin se află luni la Teheran pentru discuţii cu preşedintele iranian Masoud Pezeshkian şi cu prim-vicepreşedintele Mohammad Reza Aref, potrivit guvernului rus.

În acelaşi timp, Kremlinul a condamnat luni uciderea liderului grupării şiite Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-un atac aerian israelian săptămâna trecută, evaluând ca „extrem de ridicat” riscul unui război major în Orientul Mijlociu.

„Partea rusă condamnă astfel de acţiuni, credem că ele au dus la o destabilizare semnificativă a situaţiei în regiune”, a declarat reporterilor Peskov.

„Principalul este că astfel de bombardamente fără discernământ asupra unor zone rezidenţiale în Liban duc la un număr mare de victime umane, ceea ce va provoca în mod inevitabil o catastrofă umanitară, precum cea la care asistăm în Gaza", a adăugat el, exprimând "profunda îngrijorare” a Moscovei.

Intensificarea loviturilor israeliene împotriva Hezbollah a amplificat temerile comunităţii internaţionale cu privire la un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, în care să fie implicat şi Iranul, care sprijină Hezbollah şi gruparea palestiniană Hamas.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a calificat uciderea lui Nasrallah la sfârşitul săptămânii ca fiind un „asasinat politic”, iar Ministerul de Externe rus a cerut Israelului, într-un comunicat, să înceteze imediat ostilităţile în Liban, conform agenţiei de presă citate.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Fiica lui Schumacher s-a căsătorit! Invitația a venit cu o interdicție clară. ”Nu aș fi participat”. Fostul pilot, prezent?

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin și-a numit fostul bodyguard în Consiliul de Securitate. Cresc speculaţiile că Aleksei Diumin e pregătit ca succesor la Kremlin

Guvernul norvegian ia în calcul ridicarea unui gard la granița cu Rusia, după modelul finlandez

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza: În Rusia lui Putin sunt mai mulți deținuți politici decât au fost în ultimii ani ai URSS

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară nu va mai lucra cu cercetători afiliați Rusiei. „CERN nu este o insulă”

Partenerii noștri