Asasinarea de către Israel a liderului suprem al Hezbollah, Hassan Nasrallah, reprezintă o escaladare majoră în războiul său cu grupul militant libanez și aduce Orientul Mijlociu mai aproape de un conflict care implică atât Iranul, cât și Statele Unite, relatează BBC.
Totul depinde de ceea ce vor face Hezbollah, Israelul și Iranul în continuare.
Hezbollah se clatină
Structura de comandă a grupării a fost decapitată, după ce mai mulți comandanți de vârf au fost asasinați. Comunicațiile sale au fost sabotate prin detonarea șocantă a pagerelor și walkie-talkie-urilor, iar multe dintre armele sale au fost distruse în loviturile aeriene.
Analistul de securitate din Orientul Mijlociu Mohammed Al-Basha, cu sediul în SUA, afirmă: „Pierderea lui Hassan Nasrallah va avea implicații semnificative, putând destabiliza gruparea și modificându-i strategiile politice și militare pe termen scurt”.
Dar orice așteptare ca această organizație să renunțe brusc și să caute pacea în condițiile Israelului este probabil deplasată. Hezbollah a promis deja că va continua lupta, încă mai are mii de luptători, mulți dintre ei veterani ai luptelor din Siria, care cer răzbunare.
Hezbollah mai dispune de un arsenal substanțial de rachete, multe dintre ele cu rază lungă de acțiune și ghidate cu precizie, care pot ajunge la Tel Aviv și în alte orașe. Vor exista presiuni în rândurile sale pentru a le utiliza în curând, înainte ca și acestea să fie distruse.
Dar dacă le folosesc într-un atac în masă care copleșește apărarea aeriană a Israelului și ucide civili, atunci răspunsul Israelului va fi probabil devastator, provocând ravagii în infrastructura Libanului sau chiar extinzându-se la Iran.
Asasinarea lui Hassan Nasrallah, o lovitură și pentru Iran
Moartea liderului Hezbollah este o lovitură la fel de puternică pentru Iran ca pentru gruparea libaneză. Teheranul a anunțat deja cinci zile de doliu.
Iranul a luat măsuri de precauție și l-a ascuns pe ayatollahul Ali Khamanei, pentru a îndepărta orice pericol la adresa viații sale.
După lipsa de reacție la asasinarea umilitoare liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în iulie, într-o pensiune din Teheran, și moartea șefului Hezbollah, partizanii liniei dure din cadrul regimului de la Teheran sunt determinați să se gândească la un răspuns, scrie BBC.
Iranul are o întreagă galaxie de grupuri aliate puternic înarmate în Orientul Mijlociu, așa-numita „Axă a Rezistenței”.
Pe lângă Hezbollah, Iranul are Houthi în Yemen și numeroase grupuri în Siria și Irak. Iranul ar putea cere acestor grupuri să își intensifice atacurile asupra Israelului și asupra bazelor americane din regiune.
Dar, indiferent de răspunsul pe care îl va alege, Iranul îl va calibra, probabil, astfel încât să nu declanșeze un război pe care nu poate spera să îl câștige.
Ce va face Israelul
După ce a respins armistițiul de 21 de zile, propus de 12 națiuni, inclusiv de aliatul său cel mai apropiat - Statele Unite, și l-a ucis pe liderul suprem al Hezbollah, Israelul nu să semne că își va întrerupe campania militară și va continua până când amenințarea rachetelor va fi înlăturată, scrie BBC.
Iar în lipsa unei capitulări din partea Hezbollah, ceea ce este puțin probabil, este greu de crezut că Israelul își poate atinge obiectivul de război fără a trimite trupe pe teren.
Forțele de Apărare ale Israelului au difuzat imagini cu infanteria sa care se antrenează în apropierea frontierei tocmai în acest scop.
Dar Hezbollah a petrecut, de asemenea, ultimii 18 ani, de la sfârșitul ultimului război, antrenându-se pentru a lupta în următorul. În ultimul său discurs public înainte de a muri, Nasrallah le-a spus adepților săi că o incursiune israeliană în sudul Libanului ar fi, în cuvintele sale, „o oportunitate istorică”.
Pentru IDF, intrarea în Liban ar fi relativ ușoară, dar ieșirea ar putea dura luni de zile, la fel ca în Gaza.
Editor : C.L.B.