Ce urmează în Orientul Mijlociu după asasinarea lui Hassan Nasrallah: Hezbollah se clatină, dar nu va capitula. Ce pregătește Iranul

Data publicării:
profimedia-0821328697
Foto: Profimedia

Asasinarea de către Israel a liderului suprem al Hezbollah, Hassan Nasrallah, reprezintă o escaladare majoră în războiul său cu grupul militant libanez și aduce Orientul Mijlociu mai aproape de un conflict care implică atât Iranul, cât și Statele Unite, relatează BBC

Totul depinde de ceea ce vor face Hezbollah, Israelul și Iranul în continuare. 

Hezbollah se clatină

Structura de comandă a grupării a fost decapitată, după ce mai mulți comandanți de vârf au fost asasinați. Comunicațiile sale au fost sabotate prin detonarea șocantă a pagerelor și walkie-talkie-urilor, iar multe dintre armele sale au fost distruse în loviturile aeriene.

Analistul de securitate din Orientul Mijlociu Mohammed Al-Basha, cu sediul în SUA, afirmă: „Pierderea lui Hassan Nasrallah va avea implicații semnificative, putând destabiliza gruparea și modificându-i strategiile politice și militare pe termen scurt”.

Dar orice așteptare ca această organizație să renunțe brusc și să caute pacea în condițiile Israelului este probabil deplasată. Hezbollah a promis deja că va continua lupta, încă mai are mii de luptători, mulți dintre ei veterani ai luptelor din Siria, care cer răzbunare.

Hezbollah mai dispune de un arsenal substanțial de rachete, multe dintre ele cu rază lungă de acțiune și ghidate cu precizie, care pot ajunge la Tel Aviv și în alte orașe. Vor exista presiuni în rândurile sale pentru a le utiliza în curând, înainte ca și acestea să fie distruse.

Dar dacă le folosesc într-un atac în masă care copleșește apărarea aeriană a Israelului și ucide civili, atunci răspunsul Israelului va fi probabil devastator, provocând ravagii în infrastructura Libanului sau chiar extinzându-se la Iran.

Asasinarea lui Hassan Nasrallah, o lovitură și pentru Iran

Moartea liderului Hezbollah este o lovitură la fel de puternică pentru Iran ca pentru gruparea libaneză. Teheranul a anunțat deja cinci zile de doliu.

Iranul a luat măsuri de precauție și l-a ascuns pe ayatollahul Ali Khamanei, pentru a îndepărta orice pericol la adresa viații sale.

După lipsa de reacție la asasinarea umilitoare liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în iulie, într-o pensiune din Teheran, și moartea șefului Hezbollah, partizanii liniei dure din cadrul regimului de la Teheran sunt determinați să se gândească la un răspuns, scrie BBC. 

Iranul are o întreagă galaxie de grupuri aliate puternic înarmate în Orientul Mijlociu, așa-numita „Axă a Rezistenței”.

Pe lângă Hezbollah, Iranul are Houthi în Yemen și numeroase grupuri în Siria și Irak. Iranul ar putea cere acestor grupuri să își intensifice atacurile asupra Israelului și asupra bazelor americane din regiune.

Dar, indiferent de răspunsul pe care îl va alege, Iranul îl va calibra, probabil, astfel încât să nu declanșeze un război pe care nu poate spera să îl câștige.

Ce va face Israelul

După ce a respins armistițiul de 21 de zile, propus de 12 națiuni, inclusiv de aliatul său cel mai apropiat - Statele Unite, și l-a ucis pe liderul suprem al Hezbollah, Israelul nu să semne că își va întrerupe campania militară și va continua până când amenințarea rachetelor va fi înlăturată, scrie BBC. 

Iar în lipsa unei capitulări din partea Hezbollah, ceea ce este puțin probabil, este greu de crezut că Israelul își poate atinge obiectivul de război fără a trimite trupe pe teren.

Forțele de Apărare ale Israelului au difuzat imagini cu infanteria sa care se antrenează în apropierea frontierei tocmai în acest scop.

Dar Hezbollah a petrecut, de asemenea, ultimii 18 ani, de la sfârșitul ultimului război, antrenându-se pentru a lupta în următorul. În ultimul său discurs public înainte de a muri, Nasrallah le-a spus adepților săi că o incursiune israeliană în sudul Libanului ar fi, în cuvintele sale, „o oportunitate istorică”.

Pentru IDF, intrarea în Liban ar fi relativ ușoară, dar ieșirea ar putea dura luni de zile, la fel ca în Gaza.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rapoarte ANM apocaliptice: România cu portocale de Teleorman, safari în Dobrogea, papagali și țestoase în...
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Christina Aguilera, irezistibilă într-un body mulat, asortat cu dresuri plasă. Cântăreața e într-o formă de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
Adevarul
Rusia lansează acuzaţii şi avertismente dure la adresa Occidentului. „E periculos să lupţi pentru victorie cu...
Newsweek
700.000 de pensionari pierd la pensie 300 de lei lunile următoare. Ce au muncit aceștia?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
De ce a fost concediat Charlie Sheen din serialul "Doi bărbați și jumătate". Autodistrugerea starului care...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...