Explozia pagerelor şi walkie-talkie-urilor aparţinând membrilor grupării teroriste Hezbollah - operaţiune care a avut loc în Liban marţi şi miercuri şi soldată cu zeci de morţi şi mii de răniţi - a fost declanşată astfel încât să nu lovească decât pe posesorul aparatului de comunicare, a relatat sâmbătă seara canalul de televiziune israelian N12. Această operaţiune, atribuită pe scară largă Israelului, chiar dacă nu a fost revendicată oficial, a provocat cel puţin 30 de morţi şi mii de răniţi printre membrii grupării teroriste.
„Fiecare pager avea propriul program", a declarat o sursă de securitate canalului de televiziune citat, sub rezerva anonimatului. În acest fel a fost posibil de controlat cine a fost lovit şi cine nu, a spus interlocutorul N12. Această atenţie acordată detaliilor a permis evitarea victimelor civile, precum „vânzătorul de legume dintr-un supermarket" aflat în apropierea exploziilor, conform sursei menţionate, scrie Agerpres.
CITIȚI ȘI: Serviciile secrete din Ungaria o interoghează pe misterioasa patroană a firmei care are legături cu pagerele explodate în Liban
Făcute în așa fel încât să nu atragă atenția la controlul Hezbollah
Amploarea operaţiunii a fost considerabilă: zeci de mii de aparate au fost fabricate special astfel încât să nu ridice probleme în timpul controalelor Hezbollah. Jurnalistul de investigaţii al New York Times şi al principalului cotidian israelian, Yedioth Ahronoth, Ronen Bergman, a dezvăluit că această strategie ar fi fost concepută de o tânără sub 30 de ani care lucrează în serviciile de informaţii în Orientul Mijlociu, transmite postul de televiziune i24News.
Această tânără, potrivit N12, a luat decizia de a crea o uzină pentru fabricarea aparatelor de la zero - „deci nu va fi un dispozitiv pe care trebuie să-l manipulăm, ci un dispozitiv pe care îl vom produce". Informaţie care a fost confirmată de New York Times într-un articol publicat joi.
Aparatele trebuiau să funcţioneze în mod satisfăcător şi nimic nu trebuia să indice posibila prezenţă a materialului exploziv, completează Ronen Bergman. Aspectul şi greutatea pagerelor şi walkie-talki-urilor trebuiau aşadar să rămână neschimbate, iar aparatele trebuiau să poată trece de controalele cu câini special antrenaţi.
Hezbollah lucrează cu furnizori intermediari
Aprovizionarea cu pagere şi walkie-talkie a fost facilitată de faptul că gruparea teroristă nu este capabilă să-şi facă achiziţiile nestingherită de pe piaţă, furnizorii temându-se de sancţiuni din partea SUA. Drept urmare, Hezbollah lucrează în mod regulat cu furnizori intermediari.
Operaţiunea ar fi început sub precedentul guvern condus de premierul Benjamin Netanyahu, fiind supervizată de fostul şef al serviciului de informaţii externe israelian Mossad, Yossi Cohen.
Şeful Statului Major israelian, general-locotenentul Herzi Halevi, a avertizat că ţara sa dispune de „mult mai multe capacităţi" neutilizate încă împotriva grupării şiite libaneze. Afirmaţia a fost coroborată de Eyal Hulata, fost consilier pentru securitate naţională, care a spus: „Există mai multe proiecte ca acesta", conform media citate.
ABC News: Operațiune planificată de cel puțin 15 ani
Operațiunea de fabricare a pagerelor care au explodat în Liban la începutul acestei săptămâni, vizând membri Hezbollah, ar fi fost planificată de cel puțin 15 ani, relatează ABC News, citată de Sky News.
Planificarea atacului a implicat companii fantomă, cu mai multe niveluri de ofițeri de informații israelieni și activele lor care conduceau o companie legitimă care producea dispozitivele, a declarat o sursă a serviciilor de informații americane pentru ABC News.
Cel puțin unii dintre cei care au desfășurat activitatea nu știau pentru cine lucrau în cele din urmă, a declarat sursa.
Exploziile pagerelor de marți și ale walkie-talkie-urilor de miercuri au ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv doi copii, și au rănit aproape 3.000.
Editor : Marina Constantinoiu