Live

Video&Foto Macron anunţă că Franţa, Germania, Italia şi România susţin candidatura „imediată” a Ucrainei la UE

Data actualizării: Data publicării:
Liderii UE și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au susținut o conferință de presă comună. Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Cei patru lideri europeni au mers și la Irpin, un oraș din apropierea capitalei, distrus de atacurile rușilor, după care s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 18:05 Președintele Klaus Iohannis spune că Ucraina, R. Moldova și Georgia trebuie acceptate, săptămâna viitoare, ca țări candidate la aderarea la UE și că „nu mai este timp de ezitări.”.

„Obținerea integrării Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la Consiliul European de săptămâna viitoare este esențială pentru construirea unui scut puternic și de durată în jurul valorilor noastre. Este vorba despre capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea noastră. Nu mai este timp pentru ezitări”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

ACTUALIZARE 17:45 Emmanuel Macron a anunţat că ţara sa susţine, alături de Germania, Italia şi România, acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina.

La conferinţa de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi cu premierul italian, Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski: „Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare”.

Macron a adăugat că „acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova”.

ACTUALIZARE 17:15 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter, după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Suntem aici împreună cu președintele Ucrainei pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm”, a scris Iohannis.

Liderii UE discută cu Zelenski

ACTUALIZARE 16:00 Președinția ucraineană a dat publicității și imagini video de la întâlnirea liderilor cu Volodimir Zelenski:

Președintele a fost întâmpinat de vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina.


Informația privind vizita lui Iohannis la Kiev a fost publicată la începutul acestei săptămâni de parlamentarul ucrainean Oleksi Goncearenko, pe Twitter, dar nu a fost confirmată până acum de autoritățile române din motive de securitate.

Scholz, Macron și Draghi, care merg împreună în Ucraina, au publicat o fotografie din trenul care îi duce la Kiev.

Vizita are loc cu o zi înainte ca executivul UE să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE, perspectivă faţă de care cele trei ţări au fost reţinute, relatează Agerpres. În schimb, Romania s-a pronunțat în favoarea aderării la UE atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova.

Miercuri, în România, Macron a spus că este timpul ca Europa să reasigure Ucraina cu privire la ambiţiile sale europene.

Suntem într-un moment în care trebuie să trimitem semnale politice clare, noi europenii, către Ucraina şi poporul ei, când acesta rezistă eroic”, a spus preşedintele francez, fără a oferi detalii.

De altfel, în timpul vizitei în România, Macron a discutat cu Iohannis despre situația din Ucraina.

Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni care vin în România, precum și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hub-ul de la Suceava, pe care și Franța l-a utilizat în „mod intensiv”, a spus Iohannis.

O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța, pe care am abordat-o în cadrul discuțiilor, a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii.

România depune eforturi susținute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noștri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Președinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv”, a continuat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Partenerii noștri