Live

Israelul anunţă că a lovit cartierul general al spionajului Hezbollah

Data publicării:
Bombardament israelian Foto: Profimedia

Israelul a anunţat joi că a bombardat sediul serviciului de informaţii al Hezbollah, în apropiere de Beirut, în timp ce luptele terestre, însoţite de lovituri aeriene, au continuat în sudul Libanului împotriva mişcării armate susţinute de Iran, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aviaţia israeliană îşi continuă loviturile aeriene, în special asupra Beirutului şi a suburbiilor sale, dintre care una a lovit joi „cartierul general de informaţii” al Hezbollah din apropierea capitalei libaneze, a anunţat armata (IDF). Armata a difuzat o înregistrare video de slabă calitate care arată o lovitură ce distruge ceea ce pare a fi o clădire izolată pe un deal.

La aproape un an de la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamasului palestinian pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, Israelul a anunţat la jumătatea lunii septembrie că îşi mută grosul operaţiunilor pe frontul din nord, la frontiera cu Libanul.

Israelul susţine că doreşte să slăbească Hezbollah, aliat al Hamas, şi să permită întoarcerea celor aproximativ 60.000 de locuitori din regiunile de frontieră, strămutaţi de un an de tirurile neîncetate de rachete ale mişcării către nordul Israelului.

Rețea de tuneluri, sub nasul forțelor ONU

Joi, armata libaneză a afirmat că a ripostat la focul Israelului în sudul Libanului pentru prima dată într-un an, după ce doi dintre soldaţii săi au fost ucişi. În conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului anterior dintre Israel şi Hezbollah în 2006, armata libaneză este desfăşurată în sudul Libanului alături de forţele de menţinere a păcii ale ONU.

Dar Hezbollah a menţinut o prezenţă discretă în regiune, unde experţii cred că a săpat o reţea importantă de tuneluri.

Războiul - acum deschis - între Israel şi Hezbollah este însoţit de o escaladare între Israel şi Iran, care a tras marţi 200 de rachete pe teritoriul israelian, ceea ce a dus la ameninţări încrucişate de represalii între cele două ţări şi la noi temeri privind o conflagraţie extinsă în Orientul Mijlociu.

Iranul a declarat că se răzbună pentru asasinarea lui Hassan Nasrallah, liderul mişcării islamiste şiite, care a murit la 27 septembrie într-un atac israelian lângă Beirut, şi a lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care a fost ucis la 31 iulie într-un atac la Teheran atribuit Israelului.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că „discută” cu Israelul despre posibile lovituri împotriva instalaţiilor petroliere iraniene.

Israelul nu va permite Hezbollah repoziționarea în sudul Libanului

Israelul nu va permite Hezbollah să-şi repoziţioneze forţele în sudul Libanului, a declarat joi seara şeful de stat major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, după trei zile de ofensivă terestră în această regiune împotriva miliţiilor mişcării islamiste libaneze, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Nu vom permite ca Hezbollah să se stabilească din nou în aceste locuri în viitor", a declarat generalul Herzi Halevi într-o declaraţie video difuzată de televiziunea publică israeliană. "Loviturile severe împotriva Hezbollah la Beirut în valea Beqaa şi în sudul Libanului vor continua", a precizat el.

 

Editor : M.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Discuții între Emiratele Arabe Unite, SUA și Israel despre un guvern provizoriu pentru Gaza postbelică

Israelul pompează bani pentru a crește producția locală de muniție. În ce a investit 260 de milioane de euro

Armata română cumpără din Israel o soluţie avansată de combatere a dronelor. Cât costă un sistem C-UAS și ce știe să facă

Pe lista celor 34 de ostatici care ar urma să fie eliberați de Hamas se află și doi copii, 10 femei și 11 bătrâni. Israelul nu confirmă

Partenerii noștri