Live

Întâlnire tensionată între miniștrii de externe ai Ucrainei și Ungariei: „O conversație personală foarte sinceră”

Data publicării:
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha (s), alături de omologul său maghiar Peter Szijjarto (d). Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a declarat că a avut luni o „conversaţie personală foarte sinceră” cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, pe fondul dezacordurilor deschise pe care cele două ţări le au de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters, preluată de news.ro.

Ungaria şi-a supărat aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană prin menţinerea unor legături economice strânse cu Rusia şi a refuzat, de asemenea, să se alăture altor ţări occidentale în trimiterea de arme pentru a-şi ajuta vecinul.

La rândul său, Kievul a oprit în iunie fluxul de petrol de la Lukoil, care venea din Rusia şi tranzita teritoriul ucrainean către rafinăriile din Ungaria şi Slovacia, forţând compania MOL din Ungaria să renegocieze aprovizionarea prin Belarus şi Ucraina.

La o conferinţă de presă comună, Sîbiha a mulţumit Budapestei pentru susţinerea sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a declarat că Kievul este „angajat să dezvolte relaţii de bună vecinătate pragmatice şi previzibile”.

Dar, după ce ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta va sprijini orice iniţiativă care ar duce la pace în Ucraina, Sîbiha a adăugat punctual că speră că Ungaria va continua să sprijine „iniţiativele ucrainene” - referindu-se la planurile avansate de Kiev, care resping recunoaşterea oricăror câştiguri teritoriale ruseşti.

Szijjarto a declarat că Ungaria „ar dori ca Ucraina să se abţină pe viitor de la acele măsuri unilaterale luate recent care au reprezentat provocări speciale pentru aprovizionarea cu energie a Ungariei”, dar nu are niciun plan de a restricţiona fluxurile de gaze sau exporturile sale substanţiale de energie către Ucraina.

El a mai spus că Ungaria doreşte să participe la reconstrucţia Ucrainei.

Budapesta s-a confruntat, de asemenea, cu Kievul în legătură cu ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor celor 150.000 de etnici maghiari din vestul Ucrainei de a-şi folosi limba maternă. Kievul neagă existenţa unor astfel de restricţii, iar Sîbiha a declarat că ambele părţi au „observat o dinamică pozitivă în rezolvarea acestei probleme”.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară nu va mai lucra cu cercetători afiliați Rusiei. „CERN nu este o insulă”

Lavrov amenință Occidentul: E periculos „să lupţi până la victorie cu o putere nucleară, cum este Rusia”

Explozii și incendii în mai multe regiuni din Rusia, după un atac ucrainean cu peste o sută de drone

Viktor Orban spune că UE face „o greșeală de proporții istorice”: Țările din Balcanii de Vest merită mai mult de la Bruxelles

Partenerii noștri