Live

Institutul pentru Studiul Războiului: Comandanții ruși încurajează „în mod explicit” execuțiile prizonierilor de război ucraineni

Data actualizării: Data publicării:
9 operatori de dronă ucraineni au fost executați de armata rusă. Foto: Profimedia

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) indică o creștere a execuțiilor prizonierilor de război ucraineni, care sunt tolerate și chiar încurajate de comandanții ruși, scrie Ukrainska Pravda.

Forțele ruse au executat recent nouă prizonieri de război ucraineni în regiunea Kursk, în contextul unei escaladări mai ample a acestor execuții de către forțele ruse în întregul teatru de operațiuni.

Execuția

Proiectul analitic ucrainean DeepState Map a raportat la 13 octombrie că forțele ruse au executat acești nouă prizonieri de război ucraineni în apropierea satului Zeleni Șliah, regiunea Kursk, la 10 octombrie.

Operatorii dronelor ucrainene au întâlnit în mod neașteptat forțe ruse într-o zonă pe care o credeau sigură, departe de sub focul inamicului. Confruntați cu muniție limitată, operatorii dronelor au fost forțați să se predea, după care forțele ruse i-au luat ca prizonieri de război.

Dovezile de după execuție sugerează că forțele ruse au dezarmat, aliniat, dezbrăcat și împușcat prizonierii de război ucraineni, indicând o execuție premeditată.

La 13 octombrie, Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a condamnat execuțiile ca fiind o încălcare gravă a Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Lubinets a anunțat, de asemenea, că a trimis scrisori referitoare la acest caz Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR).

În aceeași zi, Parchetul ucrainean a anunțat, de asemenea, că a demarat o anchetă privind rapoartele de execuție.

ISW: abuzurile sunt aprobate în mod explicit

„ISW a observat recent o creștere a numărului de forțe ruse care execută prizonieri de război ucraineni pe întreg teatrul de operații, iar comandanții ruși probabil tolerează, încurajează sau dau ordine în mod direct pentru executarea prizonierilor de război ucraineni.”, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

„ISW continuă să urmărească imagini și rapoarte cu militari ruși care execută prizonieri de război ucraineni și a observat o tendință mai largă de abuzuri ale Rusiei împotriva prizonierilor de război ucraineni în diferite sectoare ale frontului, care par să fie permise, dacă nu aprobate în mod explicit, de comandanți ruși individuali.”

Bloggerii ruși au sărbătorit execuțiile

Bloggerii militari ruși (milbloggers) au lăudat în mare măsură execuția prizonierilor de război ucraineni, reafirmând norma de justificare și celebrare a crimelor de război în cadrul comunității ultranaționaliste ruse mai largi.

„Mulți milbloggeri ruși nu numai că au justificat, dar au și sărbătorit execuția de către ruși a prizonierilor de război din regiunea Kursk, afirmând că execuțiile au fost meritate sau că astfel de execuții sunt un aspect obișnuit al războiului”, explică ISW.

Aceștia au glorificat în mod frecvent atrocitățile și brutalitatea Rusiei în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă, o tendință care favorizează probabil executarea sistematică a prizonierilor de război ucraineni.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Emma Răducanu a trecut la o mașină românească, de 25 de ori mai ieftină decât precedenta, și a avut o surpriză uriașă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Partizanii ucraineni susțin că soldații nord-coreeni și-au stabilit un teren de antrenament lângă Mariupol

Armata lui Putin susține că a mai cucerit o localitate în sudul Ucrainei. Rușii continuă avansul și în estul țării vecine

Pentru prima dată în ultimele 7 săptămâni, rușii nu au lansat peste noapte dronele de atac Shahed asupra Ucrainei

Pedeapsă uriașă primită de un rus acuzat de „înaltă trădare” în favoarea Ucrainei

Partenerii noștri