Live Text Putin îi ordonă lui Gherasimov să cucerească Donbasul până în martie
Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, dar bilanțul real este „considerabil mai mare”, a anunțat ONU. Ultimul bilanț al atacului cu rachete din Dnipro indică 44 de morți, printre care trei copii. 25 de oameni încă sunt căutați de salvatori. Între timp, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a vizitat trupele ruse implicate pe front în Ucraina, iar președintele rus Vladimir Putin i-ar fi cerut noului comandant al războiului din Ucraina, Valeri Gherasimov, să cucerească Donbasul până în martie.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Henry Kissinger susține aderarea Ucrainei la NATO
ACTUALIZARE 23.30 Fostul şef al diplomaţiei americane Henry Kissinger a pledat marţi pentru un sprijin continuu pentru Ucraina până se ajunge la o încetare a focului şi a declarat că susține aderarea acestei ţări la NATO.
"Înainte de acest război, m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, deoarece mă temeam ca aceasta să nu provoace exact procesul pe care îl vedem acum", a declarat el prin videoconferinţă la Forumul economic mondial de la Davos, în Elveţia.
"Dar acum, că acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens", a subliniat Henry Kissinger, adăugând că "aderarea Ucrainei la NATO ar fi un rezultat potrivit" odată ce conflictul va fi soluţionat, relatează AFP, citată de Agerpres.
Momentul în care racheta rusească lovește blocul din Dnipro
ACTUALIZARE 20.40 Au apărut primele imagini cu racheta care a distrus blocul din Dnipro. Potrivit imaginilor surprinse de o cameră de bord dintr-o mașină, publicate pe rețelele sociale, se vede clar că racheta nu este interceptată și lovește direct clădirea rezidențială.
Autorităţile ucrainene au anunţat marţi după-amiază încetarea operaţiunilor de căutare şi salvare în dărâmăturile blocului de locuinţe, ultimul bilanţ al victimelor fiind de 44 de morţi şi 20 de dispăruţi.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Ce tancuri ar putea să primească Ucraina pentru contraofensiva din primăvară și cum ar putea schimba cursul războiului
ACTUALIZARE 19:00 Într-o perioadă în care dronele fără pilot, războiul cibernetic și alte tehnologii moderne au fost văzute ca arme ale viitorului, iar strategii militari se întrebau dacă nu cumva tancurile sunt depășite, Ucraina cere sute de astfel de mașini de luptă pentru o contraofensivă majoră împotriva Rusiei. Acestea ar putea duce războiul într-o fază următoare, în care Ucraina să își recupereze teritoriile ocupate, scrie Politico.
În primii ani ai secolului XXI, planificatorii militari se gândeau la ceva de neconceput – sunt tancurile depășite? Dronele fără pilot, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente au fost văzute ca arme ale viitorului. În 2020, unii șefi ai apărării din Marea Britanie chiar au sugerat că Regatul ar trebui să se concentreze mai mult pe războiul cibernetic și să renunțe la unele tancuri de luptă.
Dar, la început de 2023, Ucraina planifică o ofensivă crucială de primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă în lupta sa pentru supraviețuire. Kievul se pregătește să se îndrepte din nou către echipamentul tradițional al armatei terestre.
Citește continuarea AICI.
Kremlinul dă voie companiilor rusești să ignore votul acționarilor străini din „țări neprietenoase”
ACTUALIZARE 17:45 Kremlinul a transmis că le dă permisiune companiilor rusești să ignore părerile sau voturile acționarilor străini din ceea ce numește „țări neprietenoase”, relatează The Moscow Times. Rusia încearcă, prin aceste modalități, să micșoreze impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse.
Decretul a fost semnat, marți, de dictatorul rus, Vladimir Putin, și stipulează că reglementările se aplică marilor firme din energie, inginerie și sectoarele comerciale, care au proprietari sancționați sau care au acționariat minoritar străin, cu condiția ca respectivele companii să aibă cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de dolari în anul financiar anterior.
Crește bilanțul victimelor făcute de grenada detonată din greșeală de un militar rus în cazarmă
ACTUALIZARE 17:44 Cel puțin 7 militari ruși au murit după ce un sergent a detonat din greșeală o grenadă într-o cazarmă din apropierea graniței cu Ucraina, relatează agenția rusă de presă Interfax. Bilanțul inițial era de 3 morți și 16 răniți.
„Patru morți au fost găsiți printre cei dispăruți. Numărul victimelor a crescut la șapte persoane”, au declarat serviciile de urgență pentru Interfax.
Serbia îi cere Moscovei să oprească recrutarea online a sârbilor pentru războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 17:30 Rusia ar trebui să-şi oprească eforturile de a recruta sârbi online pentru a lupta alături de grupul ei paramilitar Wagner în Ucraina, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, citat marţi de Reuters.
Vucic a criticat site-urile şi grupurile social media din Rusia care publică reclame în limba sârbă în care grupul Wagner cheamă voluntari să se alăture rândurilor sale. „De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe oricine din Serbia când ştiţi că este împotriva regulamentelor noastre?”, a spus Vucic luni noapte într-o emisiune difuzată de Happy TV din Belgrad.
Serviciile secrete ruseşti spun că au un schimb de informaţii "fără precedent" cu China
ACTUALIZARE 16:30 Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narâşkin, a declarat marţi că nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China este unul "fără precedent" şi a declarat că Moscova şi Beijingul fac schimb de cantităţi importante de informaţii la nivelul serviciilor secrete, informează Agerpres.
"Avem un nivel ridicat de interacţiune, facem schimb de un volum mare de informaţii la nivelul serviciilor secrete, operative şi de alertă", a declarat el. Potrivit agenţiei de presă TASS, şeful SVR a mai spus că el comunică periodic şi cu omologii săi europeni.
Zelenski: Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din ajutorul UE pentru 2023
ACTUALIZARE 16.25 Ucraina a primit o primă tranşă de 3 miliarde de euro din pachetul de 18 miliarde prevăzute de Uniunea Europeană pentru anul 2023, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, transmite AFP.
'Ucraina a primit primele 3 miliarde de euro din noul program macro-financiar de 18 miliarde de euro' de sprijin pentru economia ucraineană, a scris Zelenski pe Twitter, mulţumindu-le preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Celor 27 pentru 'sprijinul solid' acordat Kievului, la aproape 11 luni de de debutul invaziei ruse.
UE a aprobat la mijlocul lui decembrie acest nou ajutor financiar pentru Ucraina, după discuţii aprige între statele membre.
Concret, europenii s-au angajat să acorde lunar Ucrainei câte 1,5 miliarde de euro pe parcursul lui 2023 pentru a-i finanţa cheltuielile publice. Sprijinul ia forma unor împrumuturi pe 35 ani cu dobândă zero şi cu posibilitatea anulării datoriei. Acest ajutor este totuşi însoţit de anumite condiţii, fixate de Bruxelles.
'UE are nevoie să fie sigură că cele 18 miliarde de euro vor fi folosite corespunzător de Ucraina', a explicat pe site-ul ucrainean eurointegration.com vicepremierul Olga Stefanişina, precizând că printre condiţii figurează mai ales chestiuni legate de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.
Pachetul financiar european este destinat să ajute la menţinerea bugetului ucrainean pe linia de plutire, Zelenski estimând necesarul la circa 45 miliarde de dolari pentru 2023, notează Agerpres.
Potrivit think-tank-ului ucrainean Centre for Economic Strategy, suma totală a ajutorului occidental (financiar, militar etc.) ar putea atinge 100 miliarde de dolari în 2023, dintre care peste 40 miliarde numai pentru forţele armate ucrainene
Putin i-a ordonat lui Gherasimov să captureze Donbasul până în luna martie
ACTUALIZARE 15.55 Un oficial ucrainean a declarat că noului comandant de război al Rusiei i s-a spus să captureze regiunea Donbas în următoarele două luni.
Șeful Statului Major General al Federației Ruse, Valeri Gherasimov, a fost numit săptămâna trecută comandant al Forţelor armate combinate care luptă în Ucraina, într-o mișcare care a făcut mai probabilă ideea că Moscova ar putea desfășura noi ofensive, scrie Sky News.
Andrii Yusov, reprezentantul Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, a spus că regiunea Donbas este un „front prioritar” pentru Rusia. El a adăugat că Gherasimov a fost instruit să creeze o „zonă sigură” în regiune până în martie.
Kadîrov: Apăsăm butonul nuclear. Noi mergem în rai, ei merg în iad
ACTUALIZARE 15.40 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut din nou declarații amenințătoare. Acesta a vorbit despre armele nucleare ale Rusiei și a spus că oricând „putem să apăsăm butonul”. „Rusia nu va accepta niciodată să piardă o luptă”, spune Kadîrov.
„Rusia este o mare putere nucleară. Rusia nu va accepta niciodată să piardă o luptă. Putem să apăsăm butonul și „as-salamu alaykum” (n.red. pacea fie cu tine). Așa cum președintele (n.red. Putin) a spus: „Ce nevoie avem de o lume în care Rusia nu e?”. Nu vreau ca acești sataniști să trăiască, cât timp noi nu mai existăm. Atunci nu va mai rămâne nimeni. Noi mergem în rai și ei merg în iad”, a transmis liderul cecen, cunoscut pentru declarațiile amenințătoare făcute de la începutul invaziei în Ucraina.
Mesajul Olenei Zelenska la Davos
ACTUALIZARE 14.10 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat liderilor politici şi oamenilor de afaceri prezenţi marţi în cadrul Forumului de la Davos, cu scopul de a obţine sprijin pentru ţara sa care va intra în curând în al doilea an de război, informează dpa.
Luând cuvântul de la tribuna forumului în această staţiune elveţiană, ea a insistat asupra faptului că invazia neprovocată a Rusiei a „traumatizat” familii întregi în Ucraina. Ea a îndemnat audienţa Forumului Economic de la Davos să-şi imagineze războiul prin „ochii oamenilor ale căror vieţi au fost cufundate în haos”.
Referitor la ce înseamnă povara războiului pentru ucrainenii simpli, Olena Zelenska i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi imagineze „părinţii care plâng la secţiile de urgenţă din spitale în timp de medicii luptă pentru viaţa copiilor lor răniţi” sau ţăranii care nu-şi mai pot munci pământul din cauza pericolului minelor.
Olena Zelenska, First Lady of Ukraine, on the wider impact that Russian aggression in Ukraine is having on the world.
— World Economic Forum (@wef) January 17, 2023
Watch the session: https://t.co/VndD4x1AdD @ZelenskaUA #wef23 pic.twitter.com/jT2M5aEolc
„Ne confruntăm cu prăbuşirea lumii aşa cum o cunoşteam”, a spus Zelenska, atenţionând că preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă să treacă peste graniţe dincolo de Ucraina.
„Sunteţi cu toţii uniţi prin faptul că aveţi cu adevărat influenţă”, a spus Olena Zelenska. „Dar nu toţi dintre voi fac uz de această influenţă sau uneori fac uz de ea într-un mod care divizează şi mai mult”, a adăugat Prima Doamnă a Ucrainei.
Există un mare număr de oficiali ucraineni prezenţi anul acesta la Forumul de la Davos, inclusiv prim-vicepremierul Iulia Sviridenko. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Forumului de la Davos miercuri.
Ursula Von der Leyen: UE va continua să susțină Ucraina atât timp cât este necesar
ACTUALIZARE 13.45 Europa va continua să sprijine Ucraina ''atât timp cât va fi necesar'' în faţa Rusiei, a promis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, transmit AFP şi DPA.
„Sprijinul neclintit pe care noi îl aducem Ucrainei nu va cunoaşte nicio relaxare. Indiferent că este vorba despre a ajuta la restabilirea alimentării cu electricitate, cu căldură sau cu apă ori pentru a pregăti eforturile de reconstrucţie pe termen lung”, a accentuat şefa executivului UE.
Aceasta a menţionat că virarea marţi a primei tranşe de 3 miliarde euro din pachetul de sprijin european în valoare de 18 miliarde euro pentru Kiev este un „mesaj puternic” de susţinere pentru stabilitatea financiară a Ucrainei.
Ursula von der Leyen at the Davos Forum: "We have imposed the toughest sanctions in history, leaving the Russian economy in a decade-long recession and its industry bereft of modern and critical technology. These crimes by Russia will not go unpunished." pic.twitter.com/RxTR66y3eY
— Bo Mbindwane (@mbindwane) January 17, 2023
Rusia anunţă că va face „schimbări majore” în rândul forţelor armate în următorii trei ani
ACTUALIZARE 13.20 Rusia a anunţat marţi că va face „schimbări majore” în privinţa forţelor sale armate în perioada 2023-2026, angajându-se să-şi revizuiască structura militară, după lunile de eşecuri înregistrare pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie Reuters.
Pe lângă reformele administrative, Ministerul rus al Apărării a afirmat că va întări capabilităţile de luptă ale forţelor sale navale, aerospaţiale şi de rachete strategice.
„Doar prin întărirea componentelor structurale cheie ale Forţelor armate este posibil să garantăm securitatea militară a statului şi să apărăm noile entităţi şi facilităţile critice ale Federaţiei Ruse”, a spus ministrul apărării, Serghei Şoigu.
Agerpres notează că purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a explicat că aceste schimbări au devenit necesare ca urmare a „războiului prin proxy” desfăşurat în Ucraina de Occident, care trimite armament din ce în ce mai puternic în Ucraina pentru a o ajuta să reziste forţelor ruse.
În decembrie, Ministerul rus al Apărării, criticat în ţară pentru ineficienţa eforturilor sale de a prelua controlul asupra unor importante teritorii din Ucraina, s-a angajat să crească efectivele personalului militar la 1,5 milioane de oameni.
Conducerea ministerului a suferit numeroase schimbări în cele 11 luni de la lansarea a ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială” şi în care forţele ruse au cucerit iniţial zone importante din sudul şi estul Ucrainei, pentru a înregistra însă ulterior o serie de înfrângeri şi retrageri dureroase, notează Reuters.
Săptămâna trecută, Serghei Şoigu l-a numit în fruntea campaniei din Ucraina pe generalul de armată Valeri Gherasimov, şeful Statului major general. Vineri, Ministerul apărării a afirmat că a preluat controlul la Soledar, mic oraş din regiunea ucraineană Doneţk cunoscut pentru minele sale de sare şi care era vizat de câteva săptămâni de forţele ruse.
Președintele Poloniei a cerut insistent la Davos ”arme, arme și iar arme”
ACTUALIZARE 12.50 "A existat un singur mesaj: arme, arme şi iar arme. Acesta este cel mai important element al acestui joc", a declarat prședintele Poloniei Andrzej Duda, aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos.
El a insistat și a spus că aliaţii europeni trebuie să furnizeze mai rapid Kievului armament, inclusiv tancuri, transmite dpa. El le-a reamintit participanţilor la secţiunea "În apărarea Europei" a Forumului Economic Mondial promisiunea recentă a Poloniei de a le trimite ucrainenilor "circa 14" tancuri Leopard, de fabricaţie germană.
"Sperăm şi încercăm să organizăm un sprijin mai amplu pentru Ucraina. Aşadar, sperăm că sunt câţiva parteneri, câţiva aliaţi care vor da Ucrainei tancuri. (...) Sperăm că va participa şi producătorul acestor tancuri", a adăugat şeful statului polonez.
Avioanele spion din Germania aterizează la Otopeni. Vor monitoriza acțiunile rușilor pe frontul din Ucraina
ACTUALIZARE 12.30 Avioanele de supraveghere NATO (AWACS) relocate în țara noastră din Germania aterizează marți la Otopeni. Ministerul Apărării Naţionale informează că aeronavele din cadrul Forţei Aeropurtate NATO vor staționa în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, unde vor fi trimiși și 180 de militari. Relocarea lor se face "în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre", a mai precizat MApN.
Baza permanentă a acestor aeronave de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) este la Geilenkirchen, Germania, iar transportarea lor în România are loc "în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre", a precizat MApN.
Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor membre NATO.
Un nou bilanț al atacului rusesc din Dnipro
ACTUALIZARE 12.00 Numărul persoanelor care au murit în urma atacului de sâmbătă cu rachete ruseşti asupra unui bloc de apartamente din oraşul ucrainean Dnipro a ajuns la 44, a anunţat, marţi, primarul Boris Filatov, potrivit Sky News.
Un consilier prezidențial al lui Zelenski a demisionat după declarații controversate privind atacul din Dnipro
ACTUALIZARE 11.45 Consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a demisionat, marți, după comentariile controversate privind atacul rușilor asupra blocului din Dnipro, care a dus la 41 de morți.
Inițial, Oleksii Arestovici spusese că racheta rusă Kh-22 a fost doborâtă de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. Folosindu-se de această informație, propagandiștii ruși au susținut că blocul a fost lovit de o rachetă de apărare ucraineană.
Fostul consilier prezidențial a confirmat ulterior că armata Kievului nu avea echipamentul necesar pentru a doborî acest tip de rachetă lansat de Rusia.
Consilierul prezidențial și-a anunțat demisia pe Facebook și și-a cerut public scuze pentru comentariile făcute.
„Îmi cer sincer scuze victimelor și rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro și tuturor celor care au fost profund răniți de versiunea mea prematur eronată cu privire la contextul în care racheta rusă a lovit o clădire rezidențială.”, a scris el.
Totodată, pe Telegram, el a adăugat că demisia vine după o greșeală fundamentală.
Zelenski spune că atacul din Dnipro e crimă de război și promite pedepsirea autorilor
ACTUALIZARE 11.35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit drept crimă de război atacul rușilor asupra unui bloc din Dnipro și a promis că vinovații vor fi pedepsiți în justiție, scrie CNN.
„Nu există nicio îndoială: toți cei vinovați de această crimă de război vor fi identificați și aduși în fața justiției”, a spus Zelenski.
„Acest atac asupra Dnipro, precum și altele similare, intră în jurisdicția Curții Penale Internaționale. Vom folosi toate oportunitățile disponibile – atât naționale, cât și internaționale – pentru a ne asigura că toți ucigașii ruși, că toți cei care dau și execută ordine privind teroarea cu rachete împotriva poporului nostru, sunt pedepsiți și își ispășesc pedepsele.”, a declarat președintele ucrainean.
Cadavrul unui copil a fost găsit între dărâmăturile din Dnipro
ACTUALIZARE 11.10 Echipele de intervenție au găsit marți dimineață cadavrul unui copil sub dărâmăturile blocului lovit de o rachetă a rușilor în weekend, potrivit oficialilor ucraineni.
Anunțul a fost făcut pe Telegram de Kyrylo Timoșenko, adjunct al cabinetului prezidențial.
Astfel bilanțul victimelor crește la 41.
Ministrul Serghei Şoigu a vizitat trupele ruse implicate pe front în Ucraina
ACTUALIZARE 10.00 Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a vizitat trupele ruse implicate pe front în Ucraina, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters.
#Shoigu inspected the occupiers in the combat zone, the #Russian Defense Ministry reports.
— NEXTA (@nexta_tv) January 17, 2023
As usual, the propagandists posted the video without sound. pic.twitter.com/d2TzdHmxdT
„Serghei Şoigu le-a mulţumit militarilor care au efectuat misiuni în mod curajos în zona operaţiunii militare speciale şi a acordat recompense de stat militarilor pentru devotamentul şi eroismul lor”, indică o declaraţie a Ministerului Apărării rus postată pe aplicaţia Telegram, scrie Agerpres.
În urmă cu o săptămână, ministrul apărării rus l-a desemnat comandant al forţelor armate combinate care luptă în Ucraina pe şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, iar ca adjuncţi ai săi pe comandantul forţelor aerospaţiale ruse generalul Serghei Surovikin, comandantul forţelor terestre generalul Oleg Saliukov şi şeful-adjunct al Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Aleksii Kim.
ONU: 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina, de la începutul războiului, dar bilanțul real este „considerabil mai mare”
ACTUALIZARE 09:50 Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), potrivit The Guardian.
„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare multiplă de rachete, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.
Biroul pentru drepturile ONU a declarat că a confirmat 7.031 de decese de civili, dar consideră că bilanțul efectiv al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere coroborarea în așteptare a multor rapoarte și inaccesibilitatea zonelor în care au loc lupte intense.
Majoritatea deceselor de civili înregistrate au avut loc în zonele deținute de guvern din Ucraina – 6.536, comparativ cu 495 înregistrate în zonele deținute de Rusia. OHCHR nu a atribuit responsabilitatea pentru decese. Ucraina spune că numărul civililor uciși ar putea ajunge la zeci de mii. Ambele țări neagă că au vizat civili.
ACTUALIZARE 09:40 Ministerul Apărării din Ucraina pune la îndoială acuratețea unora dintre sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, relatează The Guardian.
„O rachetă antinavă mare „AS-4 Kitchen”, lansată de un bombardier mediu „Tu-22M3 Backfire”, a lovit, foarte probabil, un bloc din orașul Dnipro, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 40 de persoane. Rusia a încercat să mintă și susține că de vină ar fi fost o rachetă ucraineană de apărare aeriană . Rachetele „Kitchen” sunt cunoscute pentru inacuratețe privind țintele de la sol și pentru sistemul radar deficitar”, au transmis autoritățile ucrainene.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 17 January 2023
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) January 17, 2023
Find out more about the UK government's response: https://t.co/cJMPkLSUgH
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/cOHXJS6j6E
Serviciile de urgență din Ucraina: 25 de persoane sunt încă dispărute după atacul din Dnipro
ACTUALIZARE 9.00 Serviciile de urgență din Ucraina au anunțat că 25 de persoane sunt date dispărute după atacul cu rachetă din weekend asupra unui bloc din Dnipro, în care au murit cel puțin 40 de persoane, inclusiv trei copii.
Într-un mesaj postat pe Telegram, salvatorii ucraineni transmit că până marți dimineață 39 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. 40 de persoane au murit, inclusiv trei copii. 79 de persoane au fost rănite, printre care 16 copii.
Au fost primite 47 de sesizări de persoane dispărute. 18 dintre ele au fost găsite moarte. Patru sunt în spitale, iar 25 sunt căutate.
Psihologii Serviciului de Stat de Urgență au acordat asistență celor 176 de victime. Au fost îndepărtate peste 9.000 de tone de resturi de construcții.
Înaltă responsabilă a diplomației americane, în vizită la Kiev
ACTUALIZARE 8.40 O responsabilă cu rang înalt a diplomaţiei americane a mers luni la Kiev unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi l-a asigurat de „angajamentul de neclintit” al Washingtonului faţă de Ucraina, a declarat Departamentul de Stat, notează AFP.
Adjuncta secretarului de stat Wendy Sherman s-a întâlnit cu Zelenski şi alţi oficiali cu rang înalt ucraineni „pentru a reafirma angajamentul puternic şi de neclintit al Statelor Unite faţă de Ucraina şi apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse neprovocate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat, scrie Agerpres.
Wendy Sherman a condus o delegaţie în capitala Ucrainei, unde s-a întâlnit în special cu ministrul apărării, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre ajutorul care urmează să fie acordat în scopul consolidării dispozitivului de securitate al Ucrainei, economiei şi pentru dezvoltarea unui parteneriat comercial bilateral de durată cu Statele Unite.
Delegaţia a discutat, de asemenea, „cu tineri ucraineni care şi-au adaptat afacerile şi activităţile pentru a-şi sprijini concetăţenii, imaginând în acelaşi timp redresarea şi reconstrucţia Ucrainei”, potrivit comunicatului Departamentului de Stat.
Confruntările s-au intensificat în Ucraina în timpul celei de-a unsprezecea luni de război. Sâmbătă, o rachetă a lovit un bloc înalt de locuinţe la Dnipro (est), făcând cel puţin 40 de morţi şi 75 de răniţi.
La sfârşitul lui decembrie, Zelenski a fost primit de preşedintele Joe Biden la Casa Albă, unde a pledat pentru un ajutor militar şi economic de urgenţă de aproximativ 45 de miliarde dolari pentru Ucraina.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News