Haos în Liban după ce guvernul a anunțat că amână trecerea la ora de vară după care s-a răzgândit
Libanul va trece, în cele din urmă, la ora de vară, joi, a anunţat, luni, guvernul de la Beirut, revenind asupra deciziei sale de a amâna schimbarea orei cu o lună, un anunţ care a plasat populaţia într-o stare de confuzie şi i-a făcut pe o parte a locuitorilor să refuze să se conformeze.
„Guvernul a decis să îşi menţină deciziile precedente legate de trecerea la ora de vară, care vor intra în vigoare în noaptea de miercuri spre joi”, a anunţat, luni, prim-ministrul Najib Mikati, la sfârşitul unei şedinţe de guvern.
Decizia privind amânarea, anunţată cu două zile înainte de trecerea la ora de vară, prevăzută în noaptea de sâmbătă spre duminică din weekend-ul trecut, a stârnit furia liderilor politici şi religioşi creştini şi a accentuat senzația de diviziune socială.
„Decizia avea scopul de a uşura ziua de post din luna ramadanului”, care se întinde de la răsăritul până la apusul Soarelui, a explicat prim-minstrul Mikati, spunând, totodată, că au existat „anumite reacţii odioase în comunitate”.
La îndemnul patriarhului maronit, liderul religios al celei mai influente comunităţi creştine din Liban, o parte din populaţia ţării a refuzat să respecte amânarea anunţată săptămâna trecută.
Astfel, întreaga ţară, afectată de o profundă criză politică şi economică, s-a trezit duminică având două fusuri orare, care au provocat perturbări în cursele aeriene internaţionale şi în cadrul instituţiilor asociate cu străinătatea, în contextul în care multe ţări au trecut la ora de vară de duminică.
Principalele două partide creştine, Forţele Libaneze şi Curentul Naţional Liber, au criticat, la rândul lor decizia, prim-ministrului.
Najib Mikati, un musulman sunnit aflat la conducerea unui cabinet demisionar, conduce de facto Libanul după ce mandatul preşedintelui libanez, un creştin maronit, s-a încheiat în urmă cu aproape cinci luni.
„Să fim clari. Problema nu este ora de iarnă sau cea de vară (...) problema este funcţia vacantă de preşedinte al Republicii Libaneze”, a declarat premierul Mikati, îndemnându-i, totodată, pe parlamentari să îşi asume responsabilităţile şi să aleagă un nou preşedinte.
Profund divizat, Parlamentul din Beirut s-a întrunit deja de 11 ori, dar nu a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte alegerea unui preşedinte.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News