Live

Grecia susține aderarea României la Schengen. Ministrul elen al migrației s-a întâlnit cu cancelarul Austriei

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul grec al migrației și azilului, Notis Mitarachi (dreapta), s-a întâlnit, joi la Viena, cu cancelarul austriac, Karl Nehammer (stânga). Foto: Profimedia Images

Ministrul grec al migrației și azilului, Notis Mitarachi, s-a întâlnit, joi la Viena, cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, după ce miercuri s-a întâlnit cu ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner. Oficialul elen a discutat cu aceștia despre integrarea României și Bulgariei în Schengen, precum și despre problematica migrației în UE. Grecia este un stat cu frontieră externă Schengen ce se confruntă și cu un număr mare de migranți care încearcă să intre în UE. Mitarachi a transmis că Grecia susține aderarea celor două state, deoarece ar aduce și beneficii Republicii Elene.

Ministrul grec al migrației și azilului, Notis Mitarachi, a fost primit joi la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, după ce joi s-a întâlnit cu ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner.

„Grecia ia inițiativa de a sprijini aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, deoarece vom fi uniți pe cale rutieră cu alte state membre ale UE, în cadrul spațiului Schengen. Privind această inițiativă, suntem în contact cu președinția suedeză și cu Comisia Europeană”, arată un comunicat de presă al ministerului elen pentru migrație și azil.

Sursa citată arată că în urma misiunii UE de verificare a celor două state, Bulgaria și România „continuă să îndeplinească eficient standardele stricte Schengen și au un istoric exemplar de implementare a acestora”.

„Grecia sprijină integrarea Bulgariei și României, având în vedere că va contribui la stimularea activității economice naționale, printr-o conexiune terestră cu spațiul Schengen și va spori securitatea frontierelor externe ale UE”, mai arată ministerul elen.

Ministrul Notis Mitarachi a declarat că va vizita Sofia și Bucureștiul săptămâna viitoare.

„Sunt probleme de rezolvat, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, o problemă care necesită o politică europeană mai coordonată, mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu președinția suedeză și cu Comisia Europeană”, a mai spus acesta, potrivit comunicatului de presă emis joi.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat telefonic miercuri cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023. Oficialul de la Stockholm a subliniat că „Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile” pentru intrarea României în Spațiul Schengen.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la reuniunea din 19 decembrie 2022, o decizie prin care formulează recomandări Austriei de remediere a deficienţelor identificate în evaluarea din 2020 a aplicării de către această ţară a acquis-ului Schengen în domeniul returnării cetăţenilor unor terţe state, informează un document pus la dispoziţia delegaţiilor naţionale.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atenţionare de călătorie pentru Bulgaria: Vânt puternic şi ninsori

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință

Partenerii noștri