Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat telefonic miercuri cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023. Oficialul de la Stockholm a subliniat că „Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile” pentru intrarea României în Spațiul Schengen.
„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 11 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis urări de succes în exercitarea de către Suedia a Președinției Consiliului UE și a asigurat de sprijinul României pentru gestionarea de către aceasta a unei agende europene complexe, într-un context internațional complicat de provocări multiple, care necesită formularea unui răspuns coerent și unitar al Uniunii.
În cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu a abordat cu prioritate subiectul aderării României la spațiul Schengen.
Astfel, a mulțumit omologului suedez pentru susținerea țării sale pentru aderarea României, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.
De asemenea, ministrul român a exprimat încrederea într-o cooperare activă și de substanță cu Președinția suedeză pentru înregistrarea unor evoluții pozitive, care să permită obținerea unei decizii de aderare. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, importanța coordonării de către Președinția suedeză a dialogului cu toți partenerii europeni implicați în acest dosar.
Ministrul suedez de externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, precum și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării.
Ministrul suedez de externe a exprimat, totodată, speranța în înregistrarea de progrese în acest dosar și în identificarea unei soluții pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor și așteptărilor României.
Totodată, ministrul român de externe a salutat atenția pe care Președinția suedeză își propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și problematicii migrației, aspectelor vizând statul de drept și drepturile fundamentale, priorităților în domeniul mediului și schimbărilor climatice, consolidării rezilienței UE, relației cu partenerii terți.
Cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul suedez de externe a mulțumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare.
Cei doi miniștri au agreat menținerea unei coordonări strânse pe aspectele discutate, în mod prioritar pe tema aderării României la spațiul Schengen”, arată un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.
Reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a declarat că Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în Consiliul UE până când nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus intrării celor două state.
Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, potrivit agendei Consiliului. Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că ministrul de Interne Lucian Bode va participa la reuniunea de la Stockholm. Potrivit surselor citate, România încearcă să folosescă această reuniune informală pentru a aranja mai multe întâlniri bilaterale, dintre care cea mai importantă ar putea fi cea cu reprezentanții Suediei, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene și care poate pune pe agenda Consiliului JAI subiectul aderării României la Schengen.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la reuniunea din 19 decembrie 2022, o decizie prin care formulează recomandări Austriei de remediere a deficienţelor identificate în evaluarea din 2020 a aplicării de către această ţară a acquis-ului Schengen în domeniul returnării cetăţenilor unor terţe state, informează un document pus la dispoziţia delegaţiilor naţionale.
Editor : Alexandru Costea