Live

Gorbaciov a murit „șocat” și „năucit” de războiul din Ucraina, spune fostul său translator: „L-a devastat emoțional și psihologic”

Data publicării:
Gorbaciov și Palașcenko. Foto: Profimedia Images

Mihail Gorbaciov a fost șocat și năucit de declanșarea războiului din Ucraina, în lunile de după invazie și până la moartea sa în urmă cu câteva zile, spune fostul său translator, Pavel Palașcenko, care a păstrat legătura de-a lungul anilor cu fostul lider sovietic.

În ultimii ani și în ultimele luni, Gorbaciov a fost „devastat psihologic” de relațiile tot mai proaste dintre Rusia și Ucraina, spune Palașcenko, care a lucrat alături de fostul lider sovietic vreme de 37 de ani.

Translatorul spune că a vorbit la telefon cu Gorbaciov în urmă cu câteva săptămâni și a fost șocat, și el dar și alte persoane, de cât de afectat și de traumatizat era fostul lider sovietic de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Nu e vorba doar de războiul care a început în 24 februarie, ci și de întreaga evoluție a relațiilor ruso-ucrainene din ultimii ani. Toate au fost o lovitură puternică pentru el, l-au devastat emoțional și psihologic”, a declarat Palașcenko, conform Reuters.

„A fost foarte clar în conversațiile noastre cu el că era șocat și năucit de ce se întâmpla, la momentul în care trupele armatei ruse au intrat în Ucraina. El credea nu doar în apropierea rușilor de ucraineni, ci în faptul că cele două popoare sunt înrudite”, a mai adăugat fostul translator.

Palașcenko a fost traducător oficial de limba engleză pentru liderul sovietic. În fotografii de la summit-uri din anii ’80 cu Ronald Reagan, Palașcenko apare mereu lângă Gorbaciov.

Relația complicată cu Ucraina și celelalte foste republici sovietice

Cât timp s-a aflat la conducerea URSS, Gorbaciov a încercat să mențină unitatea celor 15 republici, în ciuda diferențelor culturale și naționale uriașe, însă a eșuat după ce reformele sale au declanșat procesul de disoluție.

Forțele sovietice au folosit forța, în multe cazuri, împotriva cetățenilor în ultimele zile ale Uniunii Sovietice. Politicieni din Lituania sau Letonia își aduc aminte cu groază de acele zile și încă dau vina pe Gorbaciov pentru vărsarea de sânge de atunci.

Palașcenko spune, însă, că Gorbaciov credea în rezolvarea problemelor pe cale politică și că „fie nu știa de violențe” fie le-a autorizat cu „reticență extremă”, pentru a preveni haosul.

Poziția lui Gorbaciov în ce privește Ucraina a fost complexă și contradictorie, spune fostul său translator, pentru că el încă credea în ideea de Uniune Sovietică.

„Desigur, în inima lui, și pentru majoritatea celor din generația sa, harta mentală încă includea o mare parte din fosta URSS”, a spus Palașcenko.

Totuși, mai spune el, Gorbaciov nu ar fi pornit un război pentru restaurarea URSS.

Ucraina i-a interzis lui Gorbaciov să intre în țară în 2016, când acesta a spus că ar fi acționat la fel ca Putin în ce privește anexarea Crimeei, pentru că „voința oamenilor din Crimeea era să fie alături de Rusia”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Partenerii noștri