Live

Germania va contribui cu 5.000 de militari pentru noua forţă de reacţie rapidă a Uniunii Europene

Data publicării:
Christine Lambrecht, ministrul Apărării din Germania. Foto: Profimedia

Germania este pregătită să furnizeze în 2025 nucleul noii forţe de reacţie rapidă a Uniunii Europene, a anunţat luni ministrul apărării german Christine Lambrecht, înaintea discuţiilor cu omologii săi din UE despre strategia europeană în domeniul securităţii, ce ar urma să fie convenită de liderii statelor membre în această săptămână, relatează Reuters.

''Voi prezenta faptul că Germania poate furniza nucleul militar ... pentru anul 2025'', a declarat Lambrecht la sosirea la Bruxelles pentru reuniunea miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării din UE.

Aceştia discută luni despre Busola Strategică, care va oferi orientări politice şi strategice clare cu privire la modul în care UE va aborda chestiunea securităţii şi apărării în următorii 5-10 ani şi va consolida rolul UE de furnizor de securitate pentru cetăţenii săi. Aceasta va permite UE să acţioneze mai rapid şi mai decisiv pentru a-şi proteja valorile şi interesele, precum şi să contribuie la pacea şi securitatea internaţionale.

Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană şi-a propus crearea unei forţe de reacţie rapidă de până la 5.000 de soldaţi, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată, scrie Agerpres.

''Trebuie să devenim mai rapizi, în special atunci când ne confruntăm cu o asemenea situaţie plină de provocări ca cea din prezent'', a subliniat ministrul apărării austriac Klaudia Tanner, referindu-se la agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

Într-o schimbare majoră a politicii sale de securitate, Germania a aprobat livrarea de arme către Ucraina şi a anunţat o creştere substanţială a cheltuielilor sale pentru apărare după ce forţele ruse au invadat ţara vecină.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentari germani amenință cu scoaterea în afara legii a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD)

Ședință de urgență a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană

Contracararea dezinformării ruse și două moduri diferite de abordare: SUA vs. UE. Cine e mai eficient? (Politico)

Viktor Orban spune că UE face „o greșeală de proporții istorice”: Țările din Balcanii de Vest merită mai mult de la Bruxelles

Partenerii noștri