Germania naționalizează cel mai mare importator de gaze naturale pentru a evita o criză a energiei
Germania va naționaliza cel mai mare importator de gaze al țării, Uniper, pentru a evita o criză energetică. Berlinul s-a confruntat cu o scădere a aprovizionării cu gaze, după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina, relatează The Guardian.
Acordul de preluare se bazează pe un pachet de salvare convenit în iulie, când Berlinul a preluat o participație de 30% din companie, și include o injecție de capital de 8 miliarde de euro din fonduri guvernamentale.
Uniper fusese controlată de compania energetică de stat finlandeză Fortum, care a salutat anunțul și a precizat că Berlinul îi va cumpăra acțiunile cu 500 de milioane de euro. Astfel, Germania va deține 98,5% din compania de gaze.
„În circumstanțele actuale de pe piețele europene de energie și recunoscând gravitatea situației Uniper, acesta este pasul potrivit nu numai pentru Uniper, ci și pentru Fortum”, a spus directorul executiv al Fortum, Markus Rauramo.
„Rolul gazului în Europa s-a schimbat fundamental de când Rusia a atacat Ucraina, la fel și perspectivele portofoliiilor de gaze”, a adăugat el.
El a spus că pierderile Uniper, cauzate de limitarea livrărilor de gaze rusești pentru țările europene care sprijină Ucraina, au ajuns la aproape 8,5 miliarde de euro. Gazele care nu au mai venit din Rusia au trebuit să fie înlocuite cu livrări scumpe de pe piața liberă, unde prețurile gazelor au crescut brusc.
Uniper, care deține și centrala electrică Ratcliffe-on-Soar din Marea Britanie, a înregistrat o pierdere totală de 12 miliarde de lire sterline în august, iar prețul acțiunilor a scăzut cu 90% în ultimul an.
Europa se bazează pe gazele naturale pentru încălzirea locuințelor și pentru a genera electricitate pentru unitățile de producție, ceea ce provoacă temeri privind închiderea unor companii, raționalizare și recesiune.
Țările europene s-au străduit să contracareze creșterea prețurilor la gaz și electricitate, pentru a ajuta consumatorii casnici și întreprinderile și pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie pentru iarnă, inclusiv prin umplerea depozitelor de gaze naturale.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News