Live

Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru 40 de zile de luptă”

Data actualizării: Data publicării:
Colaj foto cu imagini din satelit, furnizate de Maxar, ale depozitului de la Toropeț/Rusia, înainte de atac (stânga) și după atac (dreapta). Foto: Profimedia Images

Unii dintre cei mai influenți și cunoscuți blogger militari și propagandiști ai Kremlinului și-au exprimat furia pe rețelele sociale după dezastrul provocat de distrugerea unui depozit de muniții în regiunea Toropeț, Federația Rusă, în urma unui atac cu drone ucrainene produs în noaptea de marți spre miercuri. Joi seara, sateliții NASA și ESA încă mai înregistrau incendii la acest depozit unde se estimează că erau stocate între 19.000 și 30.000 de tone de muniții.

„În ciuda declarațiilor oficiale, despre un foc provocat de resturile unei drone, e clar că nu e vorba despre așa ceva. Autorităților au anunțat o evacuare parțială a zonei, iar populația civilă a fost evacuată în Zapadnaya Dvina”, a comentat bloggerul militar rus Rybar, unul dintre cei mai influenți bloggeri ai Kremlinului care comentează zilnic despre evoluția războiului din Ucraina.

Bloggerul a amintit că acest depozit a fost inaugurat în 2018 de către fostul ministrul adjunct al Apărării, Dmitri Bulgakov, anchetat în prezent pentru fapte de corupție.

„Conform declarațiiei făcute de acest oficial în 2018, punerea în funcțiune complexului a presupus construirea de depozite pentru stocarea de rachete, muniții și explozivi la cele mai înalte standarde globale. Probabil că, dacă totul (incendiul) a fost provocat de resturi căzute din cer, anchetatorii ar avea atunci mult mai multe lucruri de investigat”, a comentat propagandistul și bloggerul militar rus.

O altă reacție a venit din partea unui alt cunoscut milblogger rus în sfera online, fost pilot militar care postează comentarii sub pseudonimul „Fighterbomber”:

„Dacă arunci 500 de tone de muniții deasupra unui depozit super-mega-turbo-protejat care poate să reziste doar la o cantitate de 250 de tone de muniții și-l arunci în aer -e greșeala depozitului sau a lui Bulgakov (numele fostului ministru adjunct al apărării)?”.

Mai multe coloane de fum putea fi văzute pe 19 septembrie provenind din zona depozitului de muniții de la Toropeț, Rusia. Imagine furnizată de satelitul Sentinel al Agenției Spațiale Europene (ESA)

„Nimeni nu poate spune exact ce a lovit depozitele alea: rachete (pe care le așteptam venind de atâta vreme), drone? Sau a fost o lumină provenită de la Venus care s-a reflectat în straturile superioare ale atmsoferei și a cauzat explozia gazelor provenite de la mlaștinile din zonă?”, s-a mai întrebat ironic bloggerul rus. „De ce a fost acolo o cantitate mare de muniții? Care a fost motivul? Nu cumva pentru că nu mai aveau alt loc unde să le pună?”.

La depozitul rusesc de la Toropeț a sărit în aer echivalentul a „500 de vagoane de muniții”

Încă nu se știe precis ce tip de muniții au explodat în lungul șir de explozii în lanț provocate de distrugerea depozitului. Conform mai multor surse, neconfirmate oficial, rușii ar fi avut la Toropeț depozitate rachete balistice Iskander, rachete pentru lansatoarele multiple Grad (de tip „Katiușa”) și pentru sistemele antiaeriene S-300, precum și rachete balistice KN-23 nord-coreene.

Un expert militar polonez, specializat în doctrina armatei ruse a calculat numărul de obuze de artilerie echivalent unei cantități de 30.000 de tone de muniții, estimare făcută pe baza tabelelor logistice ale forțelor armate ale Federației Ruse.

„30.000 de tone de muniție înseamnă în jur de 400.000 de proiectile de artilerie de 152 mm, ceea ce înseamnă în jur de 500 de vagoane de cale ferată”, a estimat locotenent-colonelul în rezervă al armatei poloneze, Maciej Korowaj.

Expertul polonez a precizat că rușii mai au astfel de depozite cu o capacitate de stocare echivalentă cu 200 - 5.000 de vagoane de cale ferată.

„Rușii folosesc cel puțin 10.000 de proiectile de artilerie într-o zi de luptă, ceea ce înseamnă că au pierdut suficientă muniție pentru echivalentul a 40 de zile de luptă”, a spus expertul militar.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei: „UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”

Momentul în care un apartament din Adjud sare în aer. Un bărbat a fost scos de pompieri de sub dărâmături şi dus la spital

„Se joacă cu focul”. Rusia amenință SUA să ţină cont de avertismentele Moscovei privind Ucraina

Rusia a bombardat puternic orașul Sumî, unde au fost puse la pământ un cămin de bătrâni și un orfelinat. Imaginile dezastrului

Partenerii noștri