Live

FT: Rusia profită de criza energetică și oferă Republicii Moldova gaz mai ieftin dacă renunță la apropierea de Uniunea Europeană

Data publicării:
Conductă prin care sunt transportate gaze naturale. Imagine ilustrativă. Foto: Profimedia Images

Gazprom a propus Republicii Moldova să renunțe la acordul său comercial cu Uniunea Europeană și la reformele agreate cu Bruxelles-ul în schimbul ieftinirii prețului la gaz, dublat anterior de ruși, scrie Financial Times.

Informația vine în contextul în care Republica Moldova a delcarat stare de urgență în ce privește criza energetică cu care se confruntă.

Gazprom, compania de gaz de stat a Rusiei, a redus livrările cu o treime luna trecută după încheierea unui contract mai vechi, și a cerut un preț dublu pentru menținerea fluxului de gaze.

Conform FT, în negocierile de luna trecută, Gazprom a transmis oficialilor de la Chișinău că este dispus să reducă prețul dacă țara își va modifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Gazprom a cerut, de asemenea, ca Republica Moldova să amâne implementarea măsurilor de liberalizare a pieței pe care le-a convenit cu UE.

Analiștii de piață au sugerat că Rusia se folosește de poziția Gazprom ca unic furnizor de gaz în Moldova pentru a pune presiune pe noua guvernare pro-europeană de la Chișinău, totul în contextul unei crize energetice generalizate în Europa.

„Rușii lovesc în Moldova în cel mai dificil moment al țării”

Totuși, Vladimir Putin neagă că Rusia folosește de rezervele sale de gaz ca armă politică împotriva țărilor din vecinătate. Liberalizarea pieței de gaz ar afecta negativ Gazprom și Moldovagaz, filiala sa din Republica Moldova care deține rețeaua de distribuție din țară.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spune că oferta Gazprom pentru Moldova  „a fost atent calibrată, clară, justificată și extrem de favorabilă Moldovei din punctul de vedere al prețului”

Un oficial implicat în negocierile cu Gazprom spune că „rușii lovesc țara în cel mai greu moment al ei”, conform FT.

Marți, Moldova a primit prima sa livrare de gaz din afara Rusiei, după ce a cumpărat un milion de metri cubi de gaz de la compania poloneză PGNiG. Ulterior, un alt milion de metri cubi a fost achiziționat din Olanda.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o marţi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în rezolvarea situaţiei legate de criza gazelor, în cursul unei convorbiri telefonice dedicată problemelor cu care se confruntă Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Partenerii noștri