Republica Moldova va primi 1 milion de metri cubi de gaz natural de la compania Vitol din Țările de Jos. Agora.md scrie că unul dintre cei mai mari transportatori de produse petroliere din lume, a semnat, marți, un contract de livrare a gazelor naturale cu Energocom, furnizorul de stat al Republicii Moldova pentru energie electrică.
Agenția Proprietății Publice a anunțat că Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat apelul lansat de Energocom. Potrivit contractului, astăzi compania va livra un milion de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova.
Luni, Republica Moldova a făcut istorie, cumpărând gaze dintr-o sursă care nu este Gazprom, a declarat Nicu Popescu, ministrul de Externe al republicii, într-un interviu acordat BBC.
„Pentru prima dată, Moldova a cumpărat gaze dintr-o sursă care nu era Gazprom-ul rusesc”, a spus ministrul de externe al Republicii Moldova, conform Mediafax.
Transportul de gaz de la compania PGNiG din Polonia a fost de un milion de metri cubi.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o marţi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în rezolvarea situaţiei legate de criza gazelor, în cursul unei convorbiri telefonice dedicată problemelor cu care se confruntă Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale.
Preşedinta Comisiei Europene a mai anunţat că, în prezent, Uniunea Europeană analizează „măsuri suplimentare de sprijin”.
În urma instituirii stării de urgenţă la 22 octombrie în sectorul energetic, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a obţinut prerogativa de a acorda din bugetul de stat suma de 1,7 miliarde de lei companiei de stat Energocom pentru a demara procesul de achiziţie a gazelor naturale din surse alternative.
Până acum, 100% din gazul moldovenesc a venit din Rusia. Dar contractul de furnizare a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Gazprom a majorat prețul, iar Moldova a refuzat să-l plătească. În lipsa unui nou acord, gigantul energetic rus a redus livrările, ceea ce a determinat Moldova să declare o stare de urgență de 30 de zile. Gazprom a acuzat Moldova că „a provocat o criză” și a cerut rambursarea unei datorii de 709 milioane de dolari (514 milioane de lire sterline), pe care Moldova o contestă.
Negocierile continuă. Oficialii moldoveni spun că ar dori să semneze un nou contract cu Gazprom, dar numai dacă termenii sunt favorabili.
Editor : A.C.