Republica Moldova solicită ajutor de la UE. Oficialii vor aprovizionare cu gaze prin România, după ce Gazprom a redus livrările

Data actualizării: Data publicării:
Conductă prin care sunt transportate gaze naturale.
Conductă prin care sunt transportate gaze naturale. Imagine ilustrativă. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova a solicitat ajutor ţărilor UE după ce gigantul rus Gazprom şi-a redus livrările către acest stat, notează Financial Times. Oficialii de la Chișinău nu sunt dispuşi să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom, ce ar include preţuri semnificativ mai mari și doreşte aprovizionarea cu gaze prin România.

Aprovizionarea cu gaz a Moldovei a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au crescut de la 550 de dolari la mie de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită de ţară anul trecut.

"Preţurile nu sunt justificate şi nu sunt realiste pentru Moldova", a declarat, luni, vicepremierul Moldovei, Andrei Spinu.

Spinu a spus că Moldova negociază cu Gazprom un nou contract, dar explorează şi „modalităţi alternative de furnizare a gazului” din România, Ucraina şi alte ţări ale UE.

Citește și: ANALIZĂ Care este rolul Rusiei în criza europeană a gazelor

Situaţia tensionată cu Gazprom este pusă de oficialii de la Chişinău pe seama aproprierii de UE: "Cea mai plauzibilă explicaţie pentru acţiunea lor este că Republica Moldova are un preşedinte şi un guvern pro-UE, iar Rusia se foloseşte de această situaţie pentru a face presiuni asupra ţării."

Oficialii guvernului moldovenesc sunt în discuţii cu UE pentru un acord de urgenţă pentru transportarea de gaz din România, scrie Mediafax. Totuşi, situaţia delicată din Moldova vine într-un moment în care şi ţara noastră înregistrează preţuri record pentru gaze şi energia electrică.

Rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, investigat de CE

Un grup de parlamentari europeni a cerut luna trecută Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieţei, notează Agerpres. Ei au suspiciuni faţă de "eforturile Gazprom de a face presiuni" asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

"Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa", se arată în scrisoare.

Atât Gazprom cât şi Kremlinul au respins acuzaţiile.

Citește și: Criza gazelor din Europa. De ce crește factura la energie și cum șantajează Gazprom UE

Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, într-un interviu acordat BBC, a respins orice sugestie că Rusia reţine gazul destinat pieţei europene, unde preţurile electricităţii şi gazelor au urcat semnificativ anul acesta, deoarece înăsprirea aprovizionării cu gaze ar fi în contradicţie cu cererea solidă din partea economiilor care se redresează în urma pandemiei de COVID-19, mai scrie sursa citată. 

"Suntem în favoarea securităţii energetice a Europei; vrem să colaborăm. Gazprom a început de fapt să pompeze în conducte din rezervele sale, pentru a stabiliza piaţa", a explicat Ryabkov fără a da amănunte suplimentare.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri