Live

Galerie Foto Fortăreața Kiev: Locuitorii capitalei ucrainene au baricadat orașul și s-au înarmat în așteptarea asaltului armatei ruse

Data actualizării: Data publicării:
Aproape 40.000 de voluntari s-au alăturat Forțelor de Apărare Teritorială în primele două zile după declanșarea invaziei, potrivit șefului de stat major al forțelor armate ucrainene. Foto: Profimedia Images

În urmă cu doar două săptămâni, locuitorii capitalei ucrainene se îngrijeau de magazinele lor, își duceau copiii la școală sau mergeau la birou cu mașina, scrie CNN. Acum, invazia rușilor a transformat viața de zi cu zi a ucrainenilor într-o luptă pentru supraviețuire: cu arma la purtător, voluntarii civili s-au alăturat militarilor și contribuie la consolidarea apărării Kievului, în timp ce tancurile rusești sunt la doar 25 de kilometri distanță.

Tranșeele se întind până în mijlocul pădurilor din jurul Kievului. Pozițiile defensive au fost fortificate în așteptarea unui posibil asalt al rușilor asupra capitalei țării. Uriașele bariere metalice antitanc, cunoscute la Kiev sub numele de „arici”, din cauza formei lor care seamănă cu niște țepi, sunt amplasate la intervale regulate de-a lungul drumului.

Baricade improvizate din saci de nisip și bucăți mari de beton stau la fiecare ieșire din oraș. Kievenii sunt hotărâți să își apere orașul.

Pe măsură ce forțele ruse se apropie, tenacitatea locuitorilor Kievului este palpabilă, mulți dintre ei afișând zâmbete și părând bine dispuși. Unii dintre ei fac semnul victoriei când alte vehicule trec prin apropiere. Steagul galben-albastru al Ucrainei poate fi văzut peste tot.

La un punct de control în drum spre Kiev, voluntarii au împărțit marți flori femeilor din mașinile care treceau prin zonă pentru a marca Ziua Internațională a Femeii.

Mulți voluntari nu par să fie îmbrăcați suficient de bine pentru a înfrunta vremea rece. Poartă haine de civili, paltoane mari și pantaloni de trening – uniformele neoficiale ale voluntarilor. Au pantaloni verzi, negri sau camuflați, nu de tip militar, ci de genul celor folosiți la vânătoare. Unii dintre voluntari – nu toți – sunt înarmați cu puști automate și cuțite mari.

40.000 de voluntari civili s-au alăturat Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei

Olexii Gonciarenko, un voluntar care face parte din apărarea Kievului, a declarat pentru CNN că lucrează în ture de patru ore pentru a apăra un punct de control. Fața lui este roșie de frig.

„Este OK. E doar frig”, spune el, adăugând că localnicii le oferă supă și alte provizii de care au nevoie. Aproape 40.000 de voluntari s-au alăturat Forțelor de Apărare Teritorială în primele două zile după declanșarea invaziei, potrivit șefului de stat major al forțelor armate ucrainene.

Numai la Kiev, 18.000 de persoane au pus mâna pe arme când autoritățile au făcut apel la voluntari și rezerviști să ajute la apărarea orașului. Cei care nu au putut să se alăture trupelor ajută în alte moduri – atât de mulți voluntari au dorit să se alăture forțelor de apărare că acesteau au trebuit să îi refuze pe unii dintre ei.

Numai la Kiev, 18.000 de persoane au pus mâna pe arme când autoritățile au făcut apel la voluntari și rezerviști să ajute la apărarea orașului. Foto: Profimedia Images

Aceștia fac cocktailuri Molotov, plase de camuflaj pentru baricade sau distribuie alimente, băuturi calde și țigări celor care stau de pază. Strâng bani pentru armată, construiesc mai multe baricade rutiere și chiar pictează peste semnele de circulație în încercarea de a deruta forțele invadatoare.

Katerina Iurko, al cărei magazin a fost distrus când o rachetă rusească a lovit în apropiere săptămâna trecută, își petrece acum timpul conducând dus-întors între Kiev și granița cu Polonia, aducând ajutor umanitar pentru copii și bătrâni. A făcut și Molotovuri pentru trupele de apărare.

„Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu în care am fi înconjurați de trupe rusești”

Olexii Erinciak deține o cafenea în centrul Kievului pe care a transformat-o într-un centru de voluntariat.

„Încercăm să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu în care am fi înconjurați de trupe rusești și toate rețelele de aprovizionare ar fi distruse”, a spus Erinciak pentru CNN. „Așa că încercăm să ne asigurăm că toată lumea și fiecare clădire este pregătită pentru asta.”

Imagini din Irpin, orașul de la marginea Kievului care stă în calea avansării trupelor ruse spre capitala Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Un alt proiect la care lucrează voluntarii este acela de a încuraja oamenii să își cunoască vecinii – un lucru care nu este comun într-un oraș atât de mare. „Dacă totul este blocat, fără conexiune la internet, fără apeluri telefonice, vei fi împreună cu vecinii tăi și ei te pot ajuta. Nu vei fi singur”, a spus voluntarul.

Centrul Kievului este mai bine protejat. Aici, profesioniștii se ocupă de apărare. Tancurile și lansatoarele de grenade și rachete sunt în poziție de-a lungul arterelor principale ale orașului. 

Faimoasa Piața Maidan din Kiev, care se află în inima capitalei, este acum o fortăreață. Un mare steag ucrainean este arborat deasupra locului în care au avut loc protestele din 2014.

Mesajul cu care sunt întâmpinați rușii la Kiev: „Opriți-vă! Mergeți acasă și fiți oameni”

Parcurile capitalei servesc acum drept terenuri amenajate pentru vehicule militare. Zonele comerciale pline de buticuri, cafenele și restaurante de lux sunt acum flancate de baricade cu saci de nisip și cărămizi de beton.

Panourile electronice care afișează în mod normal informații despre trafic și reclame transmit acum mesaje precum „Nato trebuie să închidă spațiul aerian” sau „Glorie Ucrainei!”. Unul dintre aceste semne se adresează direct trupelor ruse: „Soldați ruși, opriți-vă! Cum mai puteți să vă priviți copiii în ochi. Mergeți acasă și fiți oameni”.

Lesia Filimonova și Valeri Filimonov, membrii ai Forțelor de Apărare Teritorială, s-au căsătorit în apropiere de linia frontului. Foto: Profimedia Images

În apropierea sediului poliției din Kiev, opt bărbați – doi polițiști și șase membrii ai Gărzii Naționale – se ocupă de un punct de control unde opresc pentru inspecție fiecare vehicul care trece prin zonă.

Rezervistul Oleksander, care a cerut să nu-i fie publicat numele întreg, a spus că petrece șase ore la post, apoi se odihnește următoarele șase ore. De obicei, asta înseamnă patru ore de somn și două pentru toate celelalte lucruri pe care le are de făcut: duș, bărbierit, haine de schimb și un mesaj rapid transmis familiei.

„Eu lucrez, el mă protejează. Nu știm ce zi a săptămânii este, dar știm că e a 13-a zi de război”

Nu sunt prea mulți clienți zilele astea, spune și Liudmila, proprietarul unui magazin care e printre puținele ce au mai rămas deschise.

Majoritatea oamenilor stau acasă și nu se aventurează în centrul orașului. În schimb ei rămân înghesuiți în subsoluri și în stații de metrou. Liudmila spune că este hotărâtă să țină magazinul deschis și l-a adus pe soțul ei pentru sprijin.

Imagini din Irpin, orașul de la marginea Kievului care stă în calea avansării trupelor ruse spre capitala Ucrainei. Foto: Profimedia Images

„Eu lucrez, el mă protejează”, spune Liudmila. „Nu există cuvinte, emoții sau reacții care ar putea descrie felul în care mă simt. Nu știm ce zi din săptămână este astăzi, dar știm cu siguranță că este a treisprezecea zi de război”, spune ea, adăugând că are încredere că Ucraina va învinge.

În loc de rămas bun, Liudmila încheie conversația cu ceea ce mulți dintre ucraineni gândesc zilele astea: „Putin e un nenorocit!”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata ucraineană, o nouă premieră istorică: Un pilot de F-16 a doborât șase rachete rusești într-o singură misiune de luptă

Armata ucraineană îi contrazice pe ruși și declară că încă deține controlul asupra orașului strategic Kurahove

Un scoțian care era medic al armatei ucrainene a fost omorât în prima linie. Jordan avea doar 26 de ani

Cum au reușit ucrainenii să doboare elicoptere rusești cu dronele navale. „Am mers special să vânăm ținte aeriene”

Partenerii noștri