Live

Finlanda: Nu vom avea baze militare NATO sau arme nucleare pe teritoriu finlandez după aderarea la Alianță

Data publicării:
Sanna Marin, prim-ministra Finlandei. Foto: Profimedia Images

Finlanda nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său, după ce se va alătura Alianței, a declarat prim-ministra Sanna Marin pentru o publicație italiană, într-un interviu citat de Reuters.

Marin a spus că ideea desfășurării de arme nucleare sau deschiderii de baze militare pe teritoriu finlandez nu face parte din negocierile de aderare ale țării.

„Nici nu cred că există vreun interes pentru desfășurarea de armament nuclear sau pentru deschiderea de baze militare în Finlanda”, a spus ea.

Citiți și: Orașul de sub Helsinki. Finlandezii au construit un uriaș și elaborat sistem de tuneluri și buncăre sub capitală, de frica rușilor

Precizări similare au fost făcute și de prim-ministra Suediei.

Șefa guvernului de la Helsinki, aflată într-o vizită la Roma, a spus și că crede că problema pusă de opoziția lui Erdogan față de aderarea Finlandei și Suediei poate fi soluționată prin dialog.

Finlanda și Suedia au transmis formal cererile de alăturare la Alianța Nord-Atlantică, miercuri, o decizie luată de cele două țări, tradițional neutre, după agresiunea Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei.

Totuși, procesul de aderare al celor două țări, despre care s-a crezut că va fi foarte rapid, ar putea să se prelungească din cauza obiecțiilor Turciei.

„Cred că este important să ne păstrăm calmul în acest stadiu, să discutăm cu Turcia și cu celelalte state membre, să le răspundem la toate întrebările care ar putea să apară și să corectăm orice neînțelegere”, a spus Sanna Marin, într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Autorităţile finlandeze fac percheziții pe nava din „flota fantomă” a Rusiei, confiscată în Marea Baltică

Documente militare secrete dezvăluie sute de ținte pe care Rusia plănuiește să le distrugă în caz de război cu Japonia și Coreea de Sud

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Partenerii noștri