Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Suedia nu ar trebui să se aștepte la o aprobare a cererii de aderare la NATO fără a returna „teroriștii”, relatează Reuters.
Erdogan a spus din nou, miercuri, că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să susțină aderarea lor la alianță.
Anterior, Finlanda și Suedia au solicitat oficial să adere la NATO, o decizie luată după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Ankara spune că Suedia și Finlanda adăpostesc oameni despre care susține că sunt legați de grupurile pe care le consideră teroriste, și anume gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepții lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat din 2016.
„Avem o asemenea sensibilitate ca să ne protejăm granițele de atacurile organizațiilor teroriste”, le-a spus Erdogan parlamentarilor din partidul său de guvernământ AK.
Erdogan a spus că aliații NATO nu au sprijinit niciodată Turcia în lupta împotriva grupărilor militante kurde, inclusiv YPG-ul kurd sirian, pe care Ankara îl consideră, de asemenea, un grup terorist strâns legat de PKK.
„Extinderea NATO este semnificativă pentru noi doar proporțional cu respectul care va fi arătat față de sensibilitățile noastre”, a spus el.
Radiodifuzorul de stat turc TRT Haber a anunțat luni că Suedia și Finlanda au respins repatrierea a 33 de persoane, cerută de Turcia.
„Deci nu ne veți da înapoi teroriști, dar ne cereți aderarea la NATO? NATO este o entitate pentru securitate, o organizație pentru securitate. Prin urmare, nu putem spune "da" acestei organizații de securitate care este lipsită de securitate”, a spus Erdogan.
Președintele turc a acuzat, de asemenea, aliații NATO că îi sprijină pe teroriști, invocând livrările de arme pentru YPG, o sursă principală de dezacord între Ankara și Washington, precum și alte țări occidentale.
În 2019, Ankara a primit puțin sprijin internațional pentru planurile sale de a construi o zonă sigură în nordul Siriei, inclusiv stabilirea a 1 milion de sirieni într-o parte a nord-estului Siriei, pe care Turcia și aliații săi rebeli sirieni au capturat-o de la YPG.
Erdogan le-a cerut membrilor NATO să sprijine operațiunile „legitime” și „morale” ale Turciei în Siria, inclusiv zona de siguranță, sau „cel puțin să nu încerce să ne împiedice”.
Erdogan a mai spus că Turcia se va opune aderării la NATO a statelor care au impus sancțiuni Ankarei. Suedia și Finlanda au interzis exporturile de arme către Turcia după incursiunea sa din Siria împotriva YPG în 2019.
NATO și Statele Unite au spus că au încredere că Turcia nu se va opune aderării celor două țări nordice.
Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia nu a închis ușa aderării Suediei și Finlandei la NATO, ci a dorit negocieri și o reprimare a ceea ce consideră că sunt activități teroriste.
Editor : R.K.