Live

Fabrica AstraZeneca din Belgia intră sub investigație. Comisia Europeană suspectează că au fost „deviate” doze de vaccin spre UK

Data publicării:
Compania farmaceutică AstraZeneca. Foto: Getty Images

Autoritățile de reglementare belgiene au demarat o investigație la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din Bruxelles, după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va reduce semnificativ cantitatea de vaccinuri pe care o urma să o livreze către țările Uniunii Europene, relatează The Guardian. Investigația vine ca urmare a unei solicitări a Comisiei Europene care pare determinată să escaladeze conflictul cu AstaZeneca.

Prima vizită a oficialilor de la agenția belgiană s-a terminat miercuri, la spațiul de producție din Seneffe, în provincia Hainaut, a anunțat ministerul sănătății belgian. Oficialii au luat cu ei eșantioane și documente de la fabrică și urmează să efectueze o nouă inspecție în zilele care urmează.

Solicitarea Comisiei Europene vine ca urmare a dubiilor pe care europenii le au cu privire explicația dată de AstraZeneca pentru reducerea cantității de doze de vaccin care urmează să fie livrată pe continent.

AstraZeneca a anunțat anterior că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Pe de altă parte, deși a anunțat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a își putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.

În urma acestor declarații și anunțuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicația firmei anglo-suedeze și vrea să afle dacă nu cumva dozele care ar fi trebuie să fie livrate spre Europa au fost „deviate” spre Regatul Unit.

Uniunea Europeană nu vrea să dea înapoi și cere dozele promise

Conform contractului cu UE de până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit, mai scrie sursa citată. 

„Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat comisarul european pentru sănătate. „Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate”, a mai spus Stella Kyriakides.

Comisarul european pentru sănătate a precizat că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Stella Kyriakides.

Ea a adăugat că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanțat, să fie livrate „cât mai repede posibil”. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Motivul pentru care Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro

Partenerii noștri